Fotografie

10 Tips voor een betere Portretfoto

In deze (internet) tijd zie je massa’s beelden het oog passeren. Waaronder –in mijn kringetje in elk geval- veel portretfoto’s. Ongelooflijk hoeveel verschillende ideeën en stijlen je zo ziet langskomen. Prachtig. Toch is het soms goed om je eens terug te gaan en je te realiseren wat nu eigenlijk de basis is van een goed (buiten)portret. Hieronder geef ik je een 10 tips voor een betere portretfoto. Doe je voordeel ermee voor als je weer eens buiten portretfoto’s maakt.

Kies de locatie

De locatie is erg belangrijk en moet als eerste uitgedacht worden. Kijk uit naar locaties die interessant zijn en je beelden versterken. Het park, een water of anderszins een open plek fungeert als een natuurlijke omgeving. Mensen denken daar vaak het eerste aan. Maar vergeet ook niet de plekken waar architectuur een belangrijke rol speelt. Gebouwen en andere structuren brengen interessante elementen in het portret. Deuren, ramen, muren, een trap of pilaren brengen op hun eigen manier leven in de portretfoto. Kies een locatie die niet al te druk is. Een rustige omgeving geeft je model de kans om zich meer te focussen op jou, de fotograaf. Ook is het gemakkelijker om instructies om te poseren over te brengen zonder allerlei afleiding of harde geluiden die anders de communicatie moeilijker maken. 10 Tips voor de betere Portretfoto

Herhalende lijnen

Een geweldige manier om diepte in de foto te krijgen is een locatie vinden waar lijnen zich herhalen. Let daar maar eens op als je een locatie bekijkt. Ik schreef het hierboven al: trappen, pilaren, en andere structuren bieden op die manier een extra in de portretfoto. Daarmee kun je jezelf onderscheiden van anderen.

Gebruik een lange lens

Door een lange(re) lens te kiezen leg je meer de focus op je onderwerp, je model, doordat de achtergrond mooi zacht wordt en vervaagt. Dit geeft toch wel een stukje drama aan het portret. Mijn favoriete lens in dit opzicht is toch wel de 70-200mm f/2.8. Door de langere focale lengte (150-200mm) te gebruiken kan ik het model losmaken van de achtergrond. 10 Tips voor de betere Portretfoto

Kledingkeuze

Voor een optimaal resultaat is het handig om vooraf te bespreken wat de kledingselectie wordt. Probeer drukke patronen te vermijden. Beter is het om uit te wijken naar midden en donkere kleurtonen. Heb je meer dan één persoon in je portret, check dan vooraf of de kleding enigszins matcht. Is er eentje in jeans, dan liefst allemaal. Een zwarte coltrui werkt ook altijd erg goed. Lange mouwen zijn beter dan korte mouwen of een topje. Leg de nadruk, de focus op het gezicht, niet op de kleding.

Doe de poses voor

Laat zien hoe je wilt dat er geposeerd wordt. Hoe moet men staan, of hangen of zitten? Ik vind het altijd gemakkelijk om het even voor te doen. Dan ziet iedereen meteen hoe ik het bedoel. Het scheelt je gewoon een hoop frustratie en onbegrip van beide kanten en dat maakt de gehele ervaring een stuk leuker. Daarnaast is het ook veel simpeler om nog wat kleine aanwijzingen te geven als 90% van de pose al goed is.

Groepsfoto – begin met de kleinste

10 Tips voor de betere PortretfotoHeb je de setting geregeld, dan kun je beginnen met de opstelling. Begin met de kleinste en bouw het zo verder op. Wanneer er eentje eenmaal goed staat is het niet zo moeilijk meer om de tweede en derde enz. erbij te plaatsen. Zoek naar een triangelvorm in de groep. Bijvoorbeeld twee mensen op de grond als de basis en eentje erachter.

Gebruik een statief

Een statief geeft je camera stabiliteit en jezelf bewegingsvrijheid. De camera blijft gefocussed op het gekozen gebied, terwijl jij zelf de vrijheid hebt om de mensen op stellen of de groep in samenstelling te laten veranderen. Daarnaast zorgt het statief voor haarscherpe foto’s, welke lens je ook gebruikt.

Zorg voor scherpte op de ogen

Wanneer de ogen scherp zijn, heb je een potentieel goede foto, zijn ze onscherp dan kun je de foto beter weggooien. Niemand wordt blij van een portretfoto met onscherpe ogen. Dat zijn toch de spiegels van de ziel. 10 Tips voor de betere Portretfoto

Kies de juiste tijd op de dag

10 Tips voor de betere PortretfotoBij een bruiloft, of een ander evenement heb je geen controle over het tijdstip. Gelukkig wel bij een gewone portretfotosessie. Werk zoveel mogelijk met zacht licht, voornamelijk in de ochtend en avond aanwezig. Doordat de zon dan laag aan de hemel staat, kun je veel settings fotograferen, zonder daarbij meteen last te hebben van dramatische schaduwen, dichtgeknepen ogen of harde lijnen.

Gebruik een reflectiescherm

De meningen liggen altijd wat verdeeld als ik het heb over flitsen bij een portretfotosessie, zeker buiten. Ik denk dat natuurlijk licht wel de voorkeur heeft, bijzondere omstandigheden daargelaten. Maar je kunt natuurlijk wel spelen met het natuurlijk aanwezige licht. Een reflectiescherm is dan onmisbaar. Daarmee kun je het natuurlijke licht sturen naar de plek waar je het hebben wilt: het gezicht en de ogen.

Softbox

Hoewel een reflectiescherm geweldig goed werkt om het natuurlijke licht naar de juiste plaats te sturen, is er soms gewoon te weinig licht aanwezig. Dan is de flitser nodig. Maar in plaats van de kale flitser te gebruiken, kun je beter een softbox inzetten. Er zijn vele varianten verkrijgbaar, van klein tot groot, die allemaal op een flitser geplaatst kunnen worden.

Fotografeer in RAW

Er is al veel over geschreven, er zijn voor- en tegenstanders, maar toch ben ik van mening: fotografeer altijd in RAW. Het geeft je gewoon wat meer bewegingsruimte in het traject nabewerking. Met name in de witbalans en in de belichting zit in de RAW foto nog voldoende speelruimte om te kunnen corrigeren. Daarnaast is het ook nog zo dat een jpg steeds wat kwaliteit verliest wanneer deze weer wordt opgeslagen. En dat nadeel heb je met RAW niet. 10 Tips voor de betere Portretfoto