7 Tips voor de Perfecte Familiefoto
13 november 2008 
2 min. leestijd

7 Tips voor de Perfecte Familiefoto

7 Tips voor de perfecte familiefoto
  1. Zorg voor grip en balans. Je camera vasthouden met een stevige en toch ook zachte hand verzekert je van scherpere foto’s. Zorg dat je stevig staat, met je ellebogen tegen je lichaam en je voeten wat uit elkaar. En let er op dat je niet met je vingers voor de lens zit!

  2. Compositie. Een paar seconden besteed aan de compositie kan een duffe foto veranderen in een magisch plaatje. Geen snapshot fotografie (kijken en klikken) maar bekijk de situatie en haal het beste eruit. Kader vervolgens je foto zorgvuldig uit. Zet je onderwerp wat aan de zijkant, in plaats van in het midden, dat geeft de foto een stuk meer impact.

  3. Een ander gezichtspunt. Teveel foto’s van dieren of kinderen worden gemaakt van bovenaf. Zak eens door de knieën naar hun niveau, op die manier zien ze er veel natuurlijker uit. Als je dan dichtbij komt, let dan eens op alle details, in plaats van wat verder weg is.

  4. 7 Tips voor de perfecte familiefoto
  5. Flitsen: ja of nee. Natuurlijk licht ziet er altijd beter uit dan flitslicht. Zet je modellen eens bij een raam neer en vraag ze dan om naar buiten te kijken. Of nog beter, neem ze mee naar buiten. Wanneer het echt noodzakelijk is om flitslicht te gebruiken, let er dan op dat de ingebouwde flitser op je camera niet verder zal komen dan een meter of 4-5.

  6. Verscherpen. De meeste digitale camera’s hebben tegenwoordig autofocus die er voor zorgt dat de meeste foto’s scherp zullen zijn. Echter, de camera focust op het midden van het beeld waardoor je onderwerp onscherp kan worden als het zich aan de zijkant bevind. Als je camera de autofocus kan vastzetten (autofocus lock), gebruik die mogelijkheid dan op zo’n moment: richt je camera op het onderwerp, activeer de autofocus lock (meestal door de sluiterknop half in te drukken), maak de compositie zoals je die bedoeld had en -klik-, klaar is Kees.

  7. Candid camera. Soms zijn de beste foto’s degene die gemaakt zijn terwijl de personen op de foto niet in de gaten hadden dat ze gefotografeerd werden. Dit betekent niet dat je je hoeft te verbergen en als een paparazzi met een telelens in de bosjes hoeft te gaan liggen. Hoewel een zoomlens je wel uit de buurt kan houden van je onderwerp. Wanneer je veel fotografeert zullen kinderen gewend raken aan de camera, waardoor je ze ongemerkt en heel natuurlijk kunt fotograferen.

  8. Stop nooit met fotograferen. Het mooie aan digitale fotografie is dat je kosteloos zoveel plaatjes kunt schieten als je maar wilt. En hoe meer je er maakt, hoe waarschijnlijker het is dat je foto’s zult maken die iedereen mooi zal vinden.

7 Tips voor de perfecte familiefoto
Over de schrijver
Je las zojuist een blog van mij, Peter van Veen Wil je meer van dit soort blogs lezen? Meld je dan hier aan voor mijn geregelde mails. Mooi meegenomen: als bonus ontvang je dan een gratis e-book over hoe je nooit meer onscherpe natuurfoto's gaat maken. Wil je betere (natuur)foto's maken? Dit is wat ik voor je kan doen: • De cursus Basiskennis Fotografie - in korte tijd de basis van fotograferen onder de knie krijgen • De Masterclass Serie - 12 diverse opdrachten incl. feedback door mij • De Fotografie Praktijkschool - toegang tot al mijn cursussen, trainingen en mijn feedback
Dave Zuuring
Door

Dave Zuuring

op 08 Jun 2009

Hoi, Interessante tips die bovenstaand gegeven worden! Ik vraag me nog af of ik moet werken met statief, dus vooraf kader/achtergrond bepalen voor compositie en daarbinnen dan middels RAW, continu opname Av stand gaan fotograferen? Qua lens beschik ik over f3.5-5.6 kitlens 18-70, minolta f4 35-70 (52,5 - 105 mm) en sigma f2.8 70-200 (100-300 mm). Zijn twee kleine kinderen van 1 en 6....... Uit de hand van een lage positie lijkt me ook vrij handig maar twijfel nog waar het te doen...... Interessante site met veel info overigens. Super. Met vriendelijke groet, Dave Zuuring

Reactie plaatsen