10 top tips voor betere macrofotografie
Fotografie

10 Top Tips voor Macrofotografie

Omdat het weer lente is, heb ik voor de macrofotografie liefhebbers 10 top tips verzameld. Wellicht ken je er al een aantal, of heb je meer aan de ene dan aan de andere, maar lees ze goed door en doe er je voordeel mee. Je macrofoto's kunnen er alleen maar beter van worden!

 10 Macrofotografie Top Tips


1 - Hou goed in de gaten dat het scherptedieptegebied bij macrofotografie niet veel meer is dan millimeters. Goed scherpstellen is daarom erg belangrijk, want daar gaat het vaak op mis.

2 - Probeer je onderwerp parallel op je sensor te fotograferen. Zo haal je het meest uit je scherptediepte

.10 Macrofotografie Top Tips


3 - Gebruik in de vroege ochtend, wanneer insecten nog niet vliegen, een stabiel statief met dito kop, die je snel en eenvoudig kunt verstellen.

4 - Flexibiliteit is erg belangrijk. Later op de dag is een statief helemaal niet zo handig in de meeste gevallen.

5 - Wanneer je een statief gebruikt: gebruik de mirror lock-up functie, een (draadloze) afstandbediening, eventueel in combinatie met de zelfontspanner, om de kans op trillingen zoveel mogelijk te beperken.


10 Macrofotografie Top Tips


6 - Wanneer je insecten fotografeert is het erg handig om een lens te hebben waarmee je kadervullend kunt fotograferen vanaf een redelijke afstand. Dit geeft je meer kansen op een goede macrofoto; insecten houden er niet zo van om kort benaderd te worden. Of kies juist voor een andere insteek door het insect te fotograferen in zijn natuurlijk habitat. Dan hoef je er niet zo dicht op te zitten.

7 - Handmatig scherpstellen geeft je meer flexibiliteit als de camera op een statief staat en je onderwerp niet precies op een AF-sensor staat. Focussen en herpositioneren is nu eenmaal niet zo handig op een statief. Wanneer je uit de hand fotografeer kun je beter de camera heen en weer bewegen tot je onderwerp precies in focus is.


10 Macrofotografie Top Tips


8 - Wees niet bang om een reportageflitser te gebruiken. Lichtjes inflitsen kan enorm veel goeds aan je beeld doen.

9 - Let er op dat de minimale focusafstand wordt berekend vanaf de sensor, dus niet vanaf het einde van de lens!

10 - Een macrolens kan ook gebruikt worden voor andere doeleinden, maar ze zijn in het algemeen geoptimaliseerd voor macro. Ze leveren dus de beste prestaties op korte afstanden. Daarnaast zijn ze ook erg populair als portretlens

11 - Wanneer je een fullframe lens op een DX (crop) camera plaatst heb je nog steeds ‘last’ van de cropfactor of verlengingsfactor van 1,5 (Nikon) of 1,6 (Canon). Ofwel, je lens gedraagt zich dan als een 'langere' lens. En bij macrofotografie is dat best een voordeel.

10 Macrofotografie Top Tips