10 Top Tips voor Macrofotografie
20 april 2010 
2 min. leestijd

10 Top Tips voor Macrofotografie

Omdat het weer lente is, heb ik voor de macrofotografie liefhebbers 10 top tips verzameld. Wellicht ken je er al een aantal, of heb je meer aan de ene dan aan de andere, maar lees ze goed door en doe er je voordeel mee. Je macrofoto's kunnen er alleen maar beter van worden! 10 Macrofotografie Top Tips
  1. Hou goed in de gaten dat het scherptedieptegebied bij macrofotografie niet veel meer is dan millimeters. Goed scherpstellen is daarom erg belangrijk, want daar gaat het vaak op mis.
  2. Probeer je onderwerp parallel op je sensor te fotograferen. Zo haal je het meest uit je scherptediepte.
  3. 10 Macrofotografie Top Tips
  4. Gebruik in de vroege ochtend, wanneer insecten nog niet vliegen, een stabiel statief met dito kop, die je snel en eenvoudig kunt verstellen. Flexibiliteit is erg belangrijk. Later op de dag is een statief helemaal niet zo handig in de meeste gevallen.
  5. Wanneer je een statief gebruikt: gebruik de mirror lock-up functie, een (draadloze) afstandbediening, eventueel in combinatie met de zelfontspanner, om de kans op trillingen zoveel mogelijk te beperken.
  6. 10 Macrofotografie Top Tips
  7. Wanneer je insecten fotografeert is het erg handig om een lens te hebben waarmee je kadervullend kunt fotograferen vanaf een redelijke afstand. Dit geeft je meer kansen op een goede macrofoto; insecten houden er niet zo van om kort benaderd te worden. Of kies juist voor een andere insteek door het insect te fotograferen in zijn natuurlijk habitat. Dan hoef je er niet zo dicht op te zitten.
  8. Handmatig scherpstellen geeft je meer flexibiliteit als de camera op een statief staat en je onderwerp niet precies op een AF-sensor staat. Focussen en herpositioneren is nu eenmaal niet zo handig op een statief. Wanneer je uit de hand fotografeer kun je beter de camera heen en weer bewegen tot je onderwerp precies in focus is.
  9. 10 Macrofotografie Top Tips
  10. Wees niet bang om een reportageflitser te gebruiken. Lichtjes inflitsen kan enorm veel goeds aan je beeld doen.
  11. Let er op dat de minimale focusafstand wordt berekend vanaf de sensor, dus niet vanaf het einde van de lens!
  12. Een macrolens kan ook gebruikt worden voor andere doeleinden, maar ze zijn in het algemeen geoptimaliseerd voor macro. Ze leveren dus de beste prestaties op korte afstanden. Daarnaast zijn ze ook erg populair als portretlens
  13. Wanneer je een fullframe lens op een DX (crop) camera plaatst heb je nog steeds ‘last’ van de cropfactor of verlengingsfactor van 1,5 (Nikon) of 1,6 (Canon). Ofwel, je lens gedraagt zich dan als een 'langere' lens. En bij macrofotografie is dat best een voordeel.
10 Macrofotografie Top Tips
Over de schrijver
Je las zojuist een blog van mij, Peter van Veen Wil je meer van dit soort blogs lezen? Meld je dan hier aan voor mijn geregelde mails. Mooi meegenomen: als bonus ontvang je dan een gratis e-book over hoe je nooit meer onscherpe natuurfoto's gaat maken. Wil je betere (natuur)foto's maken? Dit is wat ik voor je kan doen: • De cursus Basiskennis Fotografie - in korte tijd de basis van fotograferen onder de knie krijgen • De Masterclass Serie - 12 diverse opdrachten incl. feedback door mij • De Fotografie Praktijkschool - toegang tot al mijn cursussen, trainingen en mijn feedback
Wilco Schippers
Door

Wilco Schippers

op 21 Apr 2010

Hi Peter, Ik zit eraan te denken om dit jaar een Macrolens te kopen. Ik heb een Canon 40D. Wat zou jij aanraden? Ik dacht aan een Sigma 105mm grtz Wilco

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 21 Apr 2010

@Wilco: lijkt mij een goede betaalbare keuze. Ik heb deze lens zelf ook en ben er erg tevreden over. Het is geen snelle autofocuslens, die van mij heeft in ieder geval geen HSM. Maar goed, macro is toch vaak met de hand focussen. Kwalitatief is er helemaal niks op aan te merken.

Pauline
Door

Pauline

op 26 Nov 2012

Hi, Is de nikon 70-300 ook geschikt voor macrofotografie? Gr.

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 28 Nov 2012

Hoi Pauline, nee, de 70-300 is een telelens, en geen macrolens. Je kunt het effect van macro wel enigszins benaderen door tussenringen te gebruiken.

henk henedu
Door

henk henedu

op 24 Mar 2013

ik heb een Nikon D3200met o.a. een Nikkor Micro 105mm. Je stelt dat ik "last" zou hebben van de cropfactor van 1,5.... wat bedoel je daar precies mee? Er wordt gesteld dat een macro-foto een 1:1 foto is; volgens de specificaties van Nikon bereik ik dan alleen maar op een afstand van 31cm en heb ik ongeacht het diafragma altijd een scherptediepte van 1 mm !! Heb ik dat goed begrepen?

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 26 Mar 2013

De cropfactor is een soort verlengingsfactor ten opzichte van een fullframe camera. Een 105mm lens op een cropcamera werkt als een (105x1,5) 158mm lens. Dus is het echt 'last hebben van'? Dat is voor een ieder verschillend. Belangrijk is dat je je er van bewust bent dat het bestaat.

Micle de Greef
Door

Micle de Greef

op 01 Apr 2013

Beste Peter, Ik gebruik erg vaak mijn Canon 85mm f/1,8 objectief (in comb met Canon 60D) ivm weinig scherpte diepte. Soms probeer ik hiermee ook macro mee te maken, wat eigenlijk best goed gaat vind ik. Mocht ik een echte macro opjectief willen aanschaffen moet ik dan nog ergens op letten. Het is de bedoeling dat ik in de toekosmst een FF camera aanschaf, dit houd ik altijd in mijn achterhoofd bij nieuwe aanschaf. ps wat een geweldige site heeft u, ik ontdek steeds weer iets nieuws hier. Petje af. Micle

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 02 Apr 2013

Dank voor je mooie woorden Micle! Tja, waar moet je op letten... op je budget zou ik als eerste zeggen. ;-) Want dat bepaalt vaak welk merk het wordt. Verder zou ik minimaal 100mm nemen. Dat is dan vaak ook wel de meeste verkochte lengte. Zelf heb ik goede ervaringen met de Sigma 105mm, maar de Nikkor 105mm is ook niet te versmaden.... En let er inderdaad op dat ie dan geschikt is voor FF.

Sjaak
Door

Sjaak

op 14 Nov 2013

Verstuurd vanaf mijn iPad Hallo Peter. Ik heb een vraag:ik heb een canon eos70D gekocht en heb ook nog een eos350 nu lees ik op internet dat ik met een omkeerring ook macro foto's kan maken. Nu is mijn vraag kan dat ook op de lens van de eos350. Er zaten toen 2 lenzen bij maar het gaat me om de EF-S 18-55mm f/3.5-5.6. Gaat het daar ook op en wat zijn de kosten daarvan. Gr. Sjaak=

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 14 Nov 2013

Hoi Sjaak, op zich moet het wel kunnen, maar ik ben bang dat deze lens geen diafragmaring heeft. En dat is namelijk wel nodig. Want zonder dat gat het diafragma in zijn geheel dicht, naar de hoogste f-waarde. En dan is het zoekerbeeld zowat zwart.

Reactie plaatsen