Scherptediepte en Macrofotografie
Zoals de tabel hieronder al laat zien, is er maar een heel klein scherptedieptegebied wanneer je een macrolens gebruikt. In de praktijk heb je vaak niet meer beschikbaar dan slechts een paar millimeter scherptediepte. Dat betekent dat je goed moet overwegen hoe je het onderwerp fotografeert.

Heb je een onderwerp met uitsteeksels, zoals bijvoorbeeld een libelle, dan betekent dat dat bij een headshot praktisch alles wat achter de ogen valt al onscherp is bij gebruik van de minimale focusafstand. De scherptediepte zal slechts miniem groter worden bij gebruik van zelfs het kleinste
diafragma. En dat geeft dan weer problemen bij het kiezen van een haalbare
sluitertijd. En een klein diafragma vraagt om een langere sluitertijd en dat houdt weer in dat bewegingsonscherpte op de loer ligt. En zo blijf je wel even bezig….

Mocht je nu door de bomen het bos niet meer zien, geen nood, want ik heb hieronder een tabelletje geplaatst waarmee je een idee kunt krijgen van de beschikbare scherptediepte bij een aantal macrolenzen met verschillende diafragma’s. Als je ziet hoe laag deze waarden zijn, snap je waarschijnlijk ook meteen waarom men veel zorg besteed aan het parallel aan de sensor fotograferen van het onderwerp. Dan maak je maximaal gebruik van de beschikbare scherptediepte.

Je las zojuist een blog van mij, Peter van Veen
Wil je meer van dit soort blogs lezen? Meld je dan hier aan voor mijn geregelde mails. Mooi meegenomen: als bonus ontvang je dan een gratis e-book over hoe je nooit meer onscherpe natuurfoto's gaat maken.
Wil je betere (natuur)foto's maken? Dit is wat ik voor je kan doen:• De cursus Basiskennis Fotografie - in korte tijd de basis van fotograferen onder de knie krijgen
• De Masterclass Serie - 12 diverse opdrachten incl. feedback door mij
• De Fotografie Praktijkschool - toegang tot al mijn cursussen, trainingen en mijn feedback
Mark Bierlaagh
op 16 Dec 2009Peter van Veen
op 16 Dec 2009pieter gijbels
op 06 Jan 2010