Fotobewerking

Lightroom Panelen Onder Controle

In Lightroom heb je de mogelijkheid om de bovenste, onderste, linkse en rechtse panelen te verbergen, zodat je meer zichtruimte hebt om je foto’s te bekijken. Om een paneel te verbergen moet je op de kleine driehoek klikken die aan de zijkant in het midden van de panelen zitten. Nogmaals erop klikken maakt het paneel weer zichtbaar.

Ook hier zijn weer sneltoetsen voor: de TAB-toets maakt de linker- en rechterpanelen (on)zichtbaar, Shift-TAB zorgt voor het verbergen en zichtbaar maken van alle vier panelen.

Vind jij het ook vervelend wanneer de verborgen panelen steeds openklappen als je er met de muis overheen gaat? In dat geval is ook daar een oplossing voor.

Hoe je de Lightroom Panelen zelf kunt beïnvloeden

Rechtsklik op de paneeldriehoek en kies voor Manual. Nu gaan de panelen alleen open als je ook daadwerkelijk op de betreffende driehoek klikt. In de Auto Hide and Show modus sluiten de panelen wanneer je de muis weer weghaalt van het paneel en openen ze wanneer je er de muis op plaatst. De modus Auto Hide zorgt er voor dat de panelen sluiten als je de muis weghaalt, maar openen alleen wanneer je op de paneeldriehoek klikt.

Dat is een klein, maar wel wezenlijk verschil. Zorg er in ieder geval voor dat je Lightroom inricht naar je eigen smaak en voorkeur. Zeker als je wat meer tijd in Lightroom gaat besteden zijn dit soort kleine details erg belangrijk als het gaat om het plezier van werken.