Hoe maak je een scherpe foto?
15 juni 2015 
3 min. leestijd

Hoe maak je een scherpe foto?

Wil je altijd een scherpe foto? Gedraag je dan als een scherpschutter en beweeg vooral je camera niet. Kijk je wel eens in de zogenaamde koffietafelalbums? Of websites als 500px? En vraag jij jezelf dan af: ‘Hoe kunnen deze foto’s zo ongelooflijk scherp zijn? Is het soms een digitale truc? Waarom zijn mijn beelden niet kristalhelder en scherp?’ Kijk eens met me mee, naar wat ik laatst een keer zag. Een jong gezinnetje in een klein parkje. De vader was bezig een foto te maken van zijn vrouw en kindje. Hij had zijn camera in de hand en het was duidelijk dat er vooraf nagedacht was. Allereerst zaten ze niet in de volle zon, maar juist in een stuk schaduw, onder het bladerdak van een boom, voor een kleine vijver. Prima plan. De man zat gehurkt om de foto te nemen. Hij wilde dus niet een plaatje van bovenaf maken. Hij wilde niet neerkijken op zijn vrouw en kind. Ook een prima plan. En wat deed hij toen? Hij maakt een compositie met behulp van het LCD-scherm achterop zijn camera, die hij met gestrekte armen voor zich hield. Neee!!! Ik wilde hem waarschuwen, Please doe dit niet. In elk geval werd de foto gemaakt, iedereen stond op en ze liepen weer verder. Ik ben er vast van overtuigd dat wanneer dit gezinnetje hiervan een vergroting aan de muur wil hebben, het vooral geen erg groot exemplaar zal zijn. Want een te grote vergroting betekent hier als snel onscherp beeld. Wellicht zullen ze dank denken dat ze een nieuwe camera nodig hebben. Maar voor mij is het duidelijk. Je kunt een kleine en lichte camera eenvoudigweg niet vasthouden met gestrekte armen, terwijl je ook nog eens op je hurken balanceert, en dan verwachten dat je stabiel bent. Integendeel, je beweegt als een blad in de wind. En dat is de basis van bewegingsonscherpte. Maar wat kun je daar nu aan doen? Hoe maak je een scherpe foto?

Tip 1 – Houd je camera stevig vast

Je weet dat het standpunt een belangrijk element is bij het maken van de foto. Stel nu dat je buiten fotografeert. Dan heb je een stevige ondersteuning nodig. Je moet staan, of knielen, maar zorg in elk geval voor een stabiele basis. Sta met je voeten uit elkaar, schouderbreedte bijvoorbeeld. Je moet de camera stevig vast houden. Met twee handen! Indien mogelijk kijk je door de beeldzoeker. Druk heel rustig op de ontspanknop. Doe je dat te snel, te ruw, dan beweeg je de camera.

Tip 2 – Maak meerdere foto’s van hetzelfde onderwerp

Verandert je onderwerp niet steeds? Maak dan vooral meerdere foto’s, zeg een stuk of 10, met dezelfde instellingen. Dat kun je bijvoorbeeld doen met de hi-speed opnamestand. Je zult zien dat er altijd één of twee tussen zitten die scherper zijn dan de rest. Hoe maak je een scherpe foto?

Tip 3 – Gebruik een korte sluitertijd

Is de sluitertijd te lang, dan zal bewegingsonscherpte zichtbaar worden. Een handig tip (al uit de analoge tijd) is dat de sluitertijd niet langer mag zijn dan 1/brandpuntsafstand. Dus bij een 50mm moet de sluitertijd altijd onder (lees: korter dan) 1/50s zitten. Bij een 300mm moet die altijd onder (lees: korter dan) 1/300s zitten. Heb je beeldstabilisatie, dan kun je deze tijden iets ruimer nemen.

Tip 4 – Zoek ondersteuning

Zoals ik al zei is het standpunt erg belangrijk. Maar dat betekent niet dat er niks te veranderen valt. Vaak kun je door iets op te schuiven, wat hoger of wat lager te gaan staan, wel een vorm van ondersteuning vinden. Heb je geen statief of monopod, kijk dan uit naar een boom, een muurtje, een tafel, een lantaarnpaal of wat dan ook. Alles wat vast staat, stevig genoeg is en niet beweegt kan je helpen. Hoe maak je een scherpe foto?

Tip 5 – Gebruik de zelfontspanner

De zelfontspanner is oorspronkelijk bedoeld om foto’s van jezelf, of waar je zelf ook op staat, te maken. Wanneer je deze gebruikt en op de ontspanknop drukt, duurt het enkele seconden, afhankelijk van je instelling, voordat de werkelijke foto gemaakt wordt. Die tijd is voldoende om alle trillingen en bewegingen die je veroorzaakt door de ontspanknop in te drukken, te elimineren. Gebruik deze bovenstaande tips en technieken en je foto’s worden gegarandeerd scherper! Hoe maak je een scherpe foto?
Over de schrijver
Je las zojuist een blog van mij, Peter van Veen Wil je meer van dit soort blogs lezen? Meld je dan hier aan voor mijn geregelde mails. Mooi meegenomen: als bonus ontvang je dan een gratis e-book over hoe je nooit meer onscherpe natuurfoto's gaat maken. Wil je betere (natuur)foto's maken? Dit is wat ik voor je kan doen: • De cursus Basiskennis Fotografie - in korte tijd de basis van fotograferen onder de knie krijgen • De Masterclass Serie - 12 diverse opdrachten incl. feedback door mij • De Fotografie Praktijkschool - toegang tot al mijn cursussen, trainingen en mijn feedback
marijkenaessensmn126
Door

marijkenaessensmn126

op 15 Jun 2015

merci voor de tip

Evert Jacobs
Door

Evert Jacobs

op 15 Jun 2015

Mooi tips,en ik blijf je volgen,heb de 400 d en de 70d van canon,met wat lensen tot 300 mm. Bedankt.

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 15 Jun 2015

Dankjewel Marijke en Evert!

Arie Koolmees
Door

Arie Koolmees

op 15 Jun 2015

Goede tips van een kenner. Klopt het dat je sluitertijd altijd ONDER de brandpuntafstand moet zijn, bijv. bij 50 mm slechts /10 sec. Of moet de sluitertijd tenminste de brandpuntafstand zijn, liever nog wat hoger? Kwestie van hoe je het stukje leest?

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 15 Jun 2015

Scherp opgemerkt, Arie. Ik heb de tekst even wat leesbaarder gemaakt. Dank voor het melden.

Diane
Door

Diane

op 20 Jun 2015

De laatste tip met de autom. ontspanner kende ik nog niet ga ik proberen! Bedankt!

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 22 Jun 2015

Top! Fijn dat je weer iets geleerd hebt. :-)

Wieske
Door

Wieske

op 23 Jun 2015

Dank je voor tip 3, al veel van gehoord. Maar nu snap ik het door je uitleg. Dank je wel :-)

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 24 Jun 2015

Heel goed, fijn om te horen!

Reactie plaatsen