Fotografie
Peter van Veen
Fotografie
10/23/2008
1 min
0

Het belang van een goede algemene compositie

10/23/2008
1 min
0
Omdat moderne camera's met ingebouwd belichtingssysteem steeds geavanceerder worden, zou je denken dat de fotograaf meer tijd heeft om zich te concentreren op de compositie. Dit is echter vaak niet het geval. Er zijn storende elementen die de aandacht afleiden. Soms wordt de voorgrond overschaduwd door een irrelevante of dominerende achtergrond, soms neemt de voorgrond, die eigenlijk het oog de foto in zou moeten leiden, teveel plaats in of lijkt eerder het gevolg van een verkeerde beeldbegrenzing. Met een beetje moeite en een minimale voorbereiding kun je al deze fouten corrigeren. Een goede algemene compositie is belangrijk Dit zijn de 3 belangrijkste elementen in een goede compositie:
    • De blikvanger: heb je besloten wat het centrale onderwerp wordt, ga dan op zoek naar het beste standpunt om de foto te nemen; neem een standpunt waarbij de achtergrond optimaal op de foto komt.
 
    • Afwezigheid van storende elementen: bekijk het onderwerp, de voorgrond en de achtergrond goed om er voor te zorgen dat er geen ongewenste elementen in beeld komen. Deze storende elementen kunnen de foto bederven! Een foto van een prachtig gebouw wordt maar al te gemakkelijk bedorven door een verkeersbord op de voorgrond. Meestal kun je zo'n storend element heel gemakkelijk omzeilen door een stapje opzij te doen. Vaak loont het ook de moeite om even te wachten tot auto's enz. uit beeld zijn.
 
    • Een interessante voorgrond: kijk of je aan de voorgrond nog iets interessants kunt toevoegen zonder dat dit ten koste gaat van het werkelijke onderwerp van de foto, want dat moet natuurlijk de blikvanger blijven!
  Een goede algemene compositie is belangrijk
Reacties
Categorieën