Herfstpracht vastleggen - Vergeet het niet!
07 november 2011 
2 min. leestijd

Herfstpracht vastleggen - Vergeet het niet!

Niemand kan ontkennen dat we een prachtige herfst hebben. De temperaturen en de zonnige dagen zijn -lijkt het wel- beter dan in de zomer! eBook 25 Tips voor de mooiste HerfstlandschappenNu de natuur zich in al haar kleurenpracht aan ons laat zien en het weer ook nog eens perfect is: ga er op uit met je camera en maak de mooiste foto’s! Ik heb eerder al eens wat tips gegeven over herfstfotografie en natuurlijk ook mijn ebook met 25 tips voor de mooiste herfstlandschappen. Toch wil ik je hierbij nog wat extra tips geven, zodat ook jij met mooie herfstfoto’s kunt thuiskomen. .
 • Vergeet niet om eens van perspectief te veranderen – Naast het bekende kikker- en vogelperspectief kun je het natuurlijk iets extremer maken. Bijvoorbeeld wanneer je toevallig toch de dakgoten moet schoonmaken, neem dan je camera mee naar boven! Over de daken in je omgeving heb je dan een uniek uitzicht. Maar het andere uiterste kan ook. Ga lekker op de grond liggen en fotografeer de goudgekleurde bladen die prachtig door de zon in het tegenlicht worden gezet.

 • Herfst Herfstpracht Vastleggen
 • Ga dichtbij – één prachtig herfstblad op de grond is beter dan honderd zo-zo bladeren in de boom. Of zoek naar een blaadje dat precies voor de bruine stam hangt. Of laat (je) kinderen lekker bladeren in de lucht gooien. Vinden ze geweldig! Ondertussen kun jij een mooie close-up van hun gezicht maken.

 • Denk je nog aan het “gouden uur” – Direct na zonsopkomst en net voor zonsondergang geeft het gouden licht alle gele en rode en oranje kleuren een warm bad met licht. Zorg dat je er voor zonsopkomst bent, dat hoeft niet zo moeilijk te zijn rond deze tijd. Wellicht kan het nog gewoon even voordat je naar het werk vertrekt.

 • Bewolkte dagen zijn niet verkeerd – Zacht en gelijkmatig licht kan even zo mooi of zelfs beter zijn dan het (harde) zonlicht. Je kunt altijd nog in Photoshop een warm kleurenfilter toevoegen.

 • Herfst Herfstpracht Vastleggen
 • Kids willen niet mee? Probeer je huisdier! – Veel huisdieren, zelfs katten, vinden het leuk om te spelen met of in de bladeren. Met wat geduld kun je hiervan de schattigste foto’s maken. Vergeet niet om door de knieën te gaan om op hun ooghoogte te kunnen werken. Dat maakt of breekt de foto.

 • Een beetje onderbelichten – Je krijgt meer verzadigde kleuren door een tikje te onderbelichten en later in Photoshop of Lightroom de foto weer wat op te helderen.

 • Herfst Herfstpracht Vastleggen
 • Gebruik bomen als kader – Positioneer jezelf zodanig dat een boomstam aan weerszijden van het kader staat, waardoor je een natuurlijk venster creëert.

 • Neem een camera mee – De beste camera is de camera die je bij je hebt. Je weet nooit wanneer je tegen een fotogenieke situatie aanloopt. Dus neem je een keer niet de DSLR mee, zorg dan dat je op z’n minst een telefoon met een goede camera bij je hebt.
Over de schrijver
Je las zojuist een blog van mij, Peter van Veen Wil je meer van dit soort blogs lezen? Meld je dan hier aan voor mijn geregelde mails. Mooi meegenomen: als bonus ontvang je dan een gratis e-book over hoe je nooit meer onscherpe natuurfoto's gaat maken. Wil je betere (natuur)foto's maken? Dit is wat ik voor je kan doen:• De cursus Basiskennis Fotografie - in korte tijd de basis van fotograferen onder de knie krijgen • De Masterclass Serie - 12 diverse opdrachten incl. feedback door mij • De Fotografie Praktijkschool - toegang tot al mijn cursussen, trainingen en mijn feedback
ruud1950
Door

ruud1950

op 07 Nov 2016

Mooie foto's en weer wat geleerd grvanhier

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 08 Nov 2016

Dankjewel Ruud, doe er je voordeel mee!

Reactie plaatsen