Fotografie

Fotoplezier met Bokeh

Misschien denk je nu: wat een vreemde benaming van dit artikel... Bokeh. Er is heel veel over geschreven. Een belangrijke term in de fotografie. Handig dus om er even iets meer over te weten.

Wat is Bokeh

Laat ik maar eens kijken wat de befaamde Wikipedia er over te zeggen heeft:
Bokeh drukt de kwaliteit van de onscherpte in een foto uit. Het gaat om de onscherpte die ontstaat doordat het voorwerp buiten het scherptevlak ligt.
Nog anders gezegd: het is de manier waarop de lens de lichtpunten die buiten de scherptediepte vallen weergeeft. Daarmee wordt bedoeld: de onscherpe delen in de voorgrond en achtergrond die je vaak ziet bij foto's met een hele kleine scherptediepte. Een beetje vreemd voor je misschien? Het gaat bij een foto toch om wat er scherp is? Toch is dat niet helemaal waar. Net zoals een foto een samenspel is van licht en donker, is er ook een samenspel van scherp en onscherp.

Belang van Bokeh

Is een mooi bokeh belangrijk? Je zult het misschien niet geloven, maar zelfs bij bokeh zijn er goede vormen en slechte vormen. Dat verschilt echt per lens, en met name hoe het diafragma in de lens is opgebouwd. Dat is vrij technisch, daar ga ik nu niet op in. Maar let maar eens op de testresultaten van een lens, daar wordt vaak geschreven over de 'kwaliteit van het bokeh'.

Bokeh Effecten

Kun je effecten maken met het bokeh? Jazeker! Je kunt heel bewust bepaalde effecten maken in je foto, die veroorzaakt worden door het bokeh. Bijzonder vind ik dan wel dat het in zo'n foto eigenlijk maar amper meer gaat over het onderwerp, maar dat het bokeh feitelijk het onderwerp is geworden. Kijk maar eens naar onderstaande beelden, die ik onlangs gemaakt heb. Deze beelden zijn in de Biesbosch gemaakt, maar kunnen overal gemaakt worden. Wat heb je nodig? Een bedauwd (in elk geval nat) grasveld met wat bloemen. Gebruik een zo groot mogelijk diafragma, bijvoorbeeld f/2.8 of groter. Met een macrolens gaat dit bijvoorbeeld prima. Je hoeft niet te dicht op je onderwerp te kruipen, want je hebt juist meer in beeld nodig. De vroege ochtend is hiervoor zeer geschikt. Laat even weten wat je er van vindt en nog belangrijker: ga er zelf ook eens op uit om dit te proberen. Absoluut de moeite waard! [nggallery id="19"]