Betere foto's maken

Bewust Onscherpte Creëren

Een object fotograferen met een onscherpe achtergrond is één van de effectiefste middelen die je als fotograaf ter beschikking staan. Portretfotografen gebruiken deze techniek erg vaak, omdat dit het onderwerp van de foto heel duidelijk uit de foto laat blijken, waarbij de achtergrond wel aanwezig, maar geen overheersende factor is. Een onscherpe achtergrond verkrijgen, ook wel een ondiepe scherptediepte genoemd, is niet altijd zo eenvoudig als het er uit ziet. Maar hoe moet het dan wel? Bewust Onscherpte Creëren Scherptediepte Depth-of-Field Het materiaal dat je gebruikt heeft natuurlijk een erg grote invloed. Het gaat niet overal even gemakkelijk mee. Met deze camera’s gaat het meer of minder gemakkelijk (in die volgorde):
  • SLR camera met een lens waarmee je ver kunt inzoomen en/of een groot diafragma kunt gebruiken (gemakkelijkst!)
  • SLR camera met een standard (kit) lens (moeilijker)
  • Four Thirds en Micro Four Thirds camera’s (moeilijker)
  • Compactcameras (moeilijk om een onscherpe achtergro te krijgen, maar niet onmogelijk)
Hoe kun je dit effect nu oefenen? Het is niet zo heel moeilijk, maar je moet het vooral leren door te DOEN. Kies een object, ongeveer ter grootte van een ananas (bijvoorbeeld), en plaats dat voor een achtergrond die op z’n minst 15 meter daarachter ligt. Kies je achtergrond wel met zorg. Bijvoorbeeld niet de lucht, want die heeft zo weinig detail dat het vaak erg moeilijk is te zien of deze achtergrond onscherp wordt. Doe je dit binnen, kies dan geen effen muur, want daarmee heb je hetzelfde probleem. Kies een achtergrond met voldoende detail erin, zodat je goed kunt beoordelen of de achtergrond wel of niet onscherp is geworden. Bewust Onscherpte Creëren Scherptediepte Depth-of-Field Er zijn drie regels als het gaat om een onscherpe achtergrond:
  1. Kies een groot diafragma (laag f-getal) Gebruik je een spiegelreflexcamera, kies dan voor de diafragmavoorkeuzestand (A of Av) en kies een diafragma van f/5.6 of lager. Gebruik je een compactcamera, kies dan voor de ‘Portret’stand, die vaak kiest voor een groot diafragma.
  2. Zoom in zover als mogelijk is. Hoe graag ik zou willen roepen dat scherptediepte alleen maar door het diafragma geregeld wordt, de werkelijkheid is net even anders. Hoe verder je inzoomt, hoe gemakkelijker de achtergrond onscherp wordt. Helemaal uitgezoomd zal het gewoon een stukje lastiger zijn om dit effect te bereiken.
  3. Benader je onderwerp zo dicht mogelijk en houdt de achtergrond zover mogelijk van het onderwerp vandaan.
Deze regels kun je naar eigen inzicht (en naar wat de mogelijkheden ter plekke zijn) combineren. Soms kun je ze allemaal gebruiken, soms slechts eentje. Hoe vaker je dit geoefend hebt, hoe gemakkelijker en natuurlijker je van deze regels gebruik kunt maken. Op een gegeven moment hoef je er niet meer over na te denken en kun je het onbewust al gebruiken. Bewust Onscherpte Creëren Scherptediepte Depth-of-Field