Fotograferen bij veel wind
18 april 2013 
2 min. leestijd

Fotograferen bij veel wind

Tja, fotograferen bij veel wind.... Wat moet je daar nu mee? Mijn eerste reactie is meestal: laat maar, want je kunt toch niks goed scherp in beeld krijgen. Toch was het vandaag anders. Vanochtend had ik ons Emma uit school gehaald en zag toen dat er vlak bij school bomen stonden met prachtige roze bloesem. Geen idee wat voor bomen, zo'n kenner ben ik nu ook weer niet. Maar ik zag wel mijn kansen. En kansen moet je grijpen, schrijf ik altijd. :-) Ik zag het al voor me: een semi-stadslandschap met bomen waarvan de takken door de wind heel vaag werden weergegeven. Daarbij een prachtige wolkenlucht, die (eventueel geholpen door een grijsfilter) als vervaagde strepen in beeld kwamen. Visualiseren dus. Erg belangrijk weet ik inmiddels. Want in mijn hoofd had ik de foto al gemaakt. Nu alleen nog maar de spullen pakken en fotograferen maar! Om een beeld te geven van wat er uit de camera komt en hoe het eindresultaat is, heb ik beide beelden hieronder geplaatst, steeds in een tweetal. Laat je even weten wat je er van vindt? Fotograferen bij veel wind Fotograferen bij veel wind Interessant is te zien in de beelden hieronder wat een extra grijsfilter doet. In dit geval was het een goedkoop 3-stops Cokin-kloon grijsfilter. En dat zie je meteen: een dikke paarse kleurzweem die er zeer lastig uit te halen is. Daarnaast kun je heel duidelijk het effect van een nog langere sluitertijd zien. Bij alle foto's is ISO200 en f/22 gebruikt. Bij de middelste foto's is de sluitertijd 15s, bij de laatste is dat opgelopen tot 150s! Fotograferen bij veel wind Fotograferen bij veel wind Fotograferen bij veel wind Fotograferen bij veel wind
Over de schrijver
Je las zojuist een blog van mij, Peter van Veen Wil je meer van dit soort blogs lezen? Meld je dan hier aan voor mijn geregelde mails. Mooi meegenomen: als bonus ontvang je dan een gratis e-book over hoe je nooit meer onscherpe natuurfoto's gaat maken. Wil je betere (natuur)foto's maken? Dit is wat ik voor je kan doen: • De cursus Basiskennis Fotografie - in korte tijd de basis van fotograferen onder de knie krijgen • De Masterclass Serie - 12 diverse opdrachten incl. feedback door mij • De Fotografie Praktijkschool - toegang tot al mijn cursussen, trainingen en mijn feedback
Arnaud
Door

Arnaud

op 18 Apr 2013

Die paarse kleurzweem heb je niet met 84.5mm filters, zoals ook de conclusie was in je review ervan :) https://www.moorfotografie.nl/review-filters-84-5mm/

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 18 Apr 2013

Inderdaad Arnaud, dat heb ik hier maar weer even duidelijk laten zien. :-)

Debbie
Door

Debbie

op 20 Apr 2013

Dit is wel apart zeg...

Reactie plaatsen