Fotografie

Auto Lichtspoor Fotografie

Nu de avonden weer langer worden en het al snel donker wordt, komt het fenomeen 'lichtspoor fotografie' weer om de hoek kijken. Als we op een viaduct staan en uitkijken over de weg onder ons, dan registreren onze ogen de lichten van de afzonderlijke auto's. Een camera geeft ons echter de mogelijkheid om een blokje tijd samen te persen in een beeld. Dat doe je met behulp van een langere sluitertijd.

Hoe fotografeer je nu de lichtsporen van een auto? Hier enkele tips.

  • Wanneer je de locatie uitkiest, let er dan op dat het effect van de soorten licht heel verschillend zijn! Auto's die je tegemoet komen geven een wit lichtspoor, auto's die van je af rijden geven een rood lichtspoor. Het witte licht is per saldo veel feller. Bij eenzelfde hoeveelheid verkeer zal het licht van het tegemoetkomende verkeer sneller een overbelichting geven.

  • Test je belichtingsduur zodat het langsrijdend verkeer voldoende rijd heeft om compleet door het beeld heen te rijden. Uiteraard zul je hier wat moeten testen. Welke combinatie sluitertijd en diafragma ga je gebruiken. Hoe kleiner je diafragma (groot f/getal) hoe langer de belichtingsduur is.

  • De belichtingsduur is ook afhankelijk van de hoeveelheid verkeer die langskomt. Een lange sluitertijd staat meer langsrijdend verkeer toe, maar let er op dat een teveel aan licht een uitgebrand effect kan geven.

  • Persoonlijk zou ik kiezen voor een zo laag mogelijke ISO en de M-stand (manueel/handmatig). Zo kun je optimaal uitproberen wat het beste effect geeft in combinatie met de hoeveelheid verkeer.

Tot slot: let vooral op je eigen veiligheid en zichtbaarheid. We gaan weer de donkere avonden tegemoet. Zorg ervoor dat je op een veilige plek staat, zodat je niet zelf (al dan niet samen met je apparatuur) omver gereden wordt. Ook de sociale veiligheid wil ik even noemen. Je bent vaak alleen op pad met een (aanzienlijke) hoeveelheid duur materiaal. Dat is voor sommige personen erg aantrekkelijk. Neem eens iemand mee, dat is nog veel gezelliger ook!