Adobe Lightroom Top 10 Weetjes
06 mei 2010 
1 min. leestijd

Adobe Lightroom Top 10 Weetjes

Wanneer je pas bent begonnen met Lightroom dan zijn er een paar zaken die cruciaal zijn om te weten. Met andere woorden: die kunnen je een boel hoofdpijn besparen. Het zijn vaak van die dingen waarvan je denkt “Had ik dat nu maar eerder geweten…”. Hieronder geef ik je de top 10 van deze Lightroom weetjes.
 1. De kern van Lightroom is non-destructieve bewerking. Je hoeft dus niet te proberen om je bewerking op te slaan over het origineel; dat gaat immers niet.
 2. Lightroom ‘bevat’ geen bestanden. Het houdt alleen maar informatie bij over deze bestanden. Ga dus niet je originelen verwijderen omdat ze toch al in Lightroom staan!
 3. De back-up functie in Lightroom doet niets met je originele bestanden, alleen met de database. Zorg dus voor een back-up van je originelen.
 4. De catalogus van Lightroom is een database. En een database kan corrupt raken. Back-up regelmatig en houdt ook een paar oudere versies aan, zodat je altijd verder terug kunt.
 5. Lightroom moet weten waar de originelen staan. Ga dus niet verplaatsen of verwijderen buiten Lightroom om in de Verkenner of iets dergelijks. Anders krijg je een beste klus om alle links weer aan te passen in Lightroom.
 6. Lightroom zal standaard niet dezelfde foto laten zien als je camera dat op de LCD zal doen. Lightroom laat slechts de RAW-file zien. Je kunt dit wel emuleren door Lightroom te voorzien van een juiste cameraprofiel. Die zijn vaak wel te downloaden of anders zelf te bouwen.
 7. Lightroom biedt de mogelijkheid om verschillende kleurruimtes te gebruiken wanneer je exporteert. AdobeRGB/ProPhotoRGB kunnen er vreemd uitzien in programma’s die geen kleurmanagement gebruiken, zoals webbrowsers. Gebruik sRGB voor een scherm-export voor email of upload naar internet.
 8. De Rasterweergave in Lightroom gedraagt zich anders dan de andere Weergavemodules. Alles wat je in het Raster doet, wordt ook meteen toegepast op alle geselecteerde afbeeldingen. Dit in tegenstelling tot de andere Weergaves waar dit alleen wordt toegepast op de hoofdselectie.
 9. Adobe Lightroom Top 10 Weetjes
 10. Lightroom heeft 3 verschillende niveau’s van selecteren in plaats van 2, let daar op! Er is de hoofdselectie die je ziet als lichtgrijs omlijnd, de mede-geselecteerde die je ziet als middelgrijs omlijnd en de niet-geselecteerde die donkergrijs omlijnd zijn. Leer het verschil te zien, voorkom dat je per ongeluk een aanpassing doet die onbedoeld op meerdere foto’s toegepast wordt.
 11. De Vlagfunctie in Lightroom is alleen lokaal binnen een map of een Verzameling. Dit in tegenstelling tot de Sterren en de Kleurlabels, die globaal zijn. Dit betekent dat een foto van een Vlag voorzien kan worden binnen een Verzameling maar niet van een Vlag voorzien kan worden in de map.
Heb jij misschien nog meer weetjes over Lightroom? Laat het even weten hieronder!
Over de schrijver
Je las zojuist een blog van mij, Peter van Veen Wil je meer van dit soort blogs lezen? Meld je dan hier aan voor mijn geregelde mails. Mooi meegenomen: als bonus ontvang je dan een gratis e-book over hoe je nooit meer onscherpe natuurfoto's gaat maken. Wil je betere (natuur)foto's maken? Dit is wat ik voor je kan doen: • De cursus Basiskennis Fotografie - in korte tijd de basis van fotograferen onder de knie krijgen • De Masterclass Serie - 12 diverse opdrachten incl. feedback door mij • De Fotografie Praktijkschool - toegang tot al mijn cursussen, trainingen en mijn feedback
Jasper
Door

Jasper

op 06 May 2010

De bewerkingen die je in Lightroom doet worden in je Lightroom database opgeslagen. Het is ook mogelijk om deze op te slaan bij je RAW bestanden in de folder. Dit is een handige backup voor als je Lightroom database corrupt raakt. Deze optie is te activeren onder de 'catalog settings > meta data > automatically write changes into XMP'.

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 06 May 2010

Hé, die is voor mij weer nieuw! Zo leren we mooi van elkaar ;-). Bedankt voor de waardevolle tip, Jasper!

René Damkot
Door

René Damkot

op 06 May 2010

Alle links engelstalig ben ik bang ;) 1) LR histogram is altijd ProPhotoRGB, dus clip warnings zijn niet accuraat voor bv. web: http://www.getcolormanaged.com/color-management/clipwarninglr/ 2) In library module kun je NR/sharpening zien op alle vergrotingsmaatstaven, in Develop alleen by 1:1 of meer: http://www.getcolormanaged.com/general/lightroomforweb/ 3) Alt toets is hulpzaam bij verscherping: http://www.getcolormanaged.com/general/lrsharpening/ 4) Ook handig: http://www.lightroomqueen.com/blog/2009/05/02/hurry-up-lightroom-the-best-speed-tips/

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 06 May 2010

Bedankt voor je waardevolle toevoeging, René. Voor wie de Engelse taal machtig is: kijk zeker even op de linkjes die René hierboven aangeeft!

marcel brands
Door

marcel brands

op 02 Jun 2010

Heb Lightroom nog maar pas. En snap er nog maar weinig van. Dus als ik tijd heb zal ik deze website eens doorspitten. Mocht je nog tips hebben ... die zijn altijd welkom natuurlijk.

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 02 Jun 2010

@Marcel: ik geef toe dat Lightroom in het begin lastig kan zijn. Maar toch is het gewoon een kwestie vaan even doorzetten. Ik heb dit al van zoveel anderen gehoord en na enige tijd zijn de meesten toch wel 'om' voor Lightroom en wil men niet meer terug. Gebruik de zoekfunctie hier op de site voor meer info en tips over Lightroom. Of kijk eens in de bibliotheek, misschien staat daar wel een boek over Lightroom. Het boekje van Johan Elzenga over Lightroom 2 kan ik je overigens wel aanbevelen, het heeft mij ook best geholpen. Kijk hier maar voor mijn review.

Harld
Door

Harld

op 08 Jul 2010

@marcel brands Om Lightroom beter onder de knie te krijgen moetje denken als fotograaf en niet als "computergebruiker". Lightroom is ontwikkeld voor en door fotografen. Foto workflow is de hoofdmoot. Als je die gedachten omslag hebt gedaan is Lightroom ideaal. (Ik wil echt niets anders meer).

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 08 Jul 2010

@harld: de spijker op zijn kop, ik had het niet beter kunnen zeggen! En, ik ben het roerend met je eens.

Ria de Jong
Door

Ria de Jong

op 18 Jan 2014

Ik heb Lightroom 5 sinds kort geleden aangeschaft, maar ben nog erg onbekend met dit. Ik deed alles in Photoshop Elements 11 en dat is toch wel wat anders! dus Peter, ik ga even goed rond neuzen of ik iets kan op pikken van Lightroom.

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 20 Jan 2014

Zeker doen Ria! Er staan al heel wat weetjes op de site over Lightroom. Ik vind het echt een top pakket voor fotografen, terwijl het niet zo moeilijk is als bijvoorbeeld Photoshop.

Reactie plaatsen