Fotobewerking
Peter van Veen
Fotobewerking
05/06/2010
1 min
10

Adobe Lightroom Top 10 Weetjes

05/06/2010
1 min
10
Wanneer je pas bent begonnen met Lightroom dan zijn er een paar zaken die cruciaal zijn om te weten. Met andere woorden: die kunnen je een boel hoofdpijn besparen. Het zijn vaak van die dingen waarvan je denkt “Had ik dat nu maar eerder geweten…”. Hieronder geef ik je de top 10 van deze Lightroom weetjes.
 1. De kern van Lightroom is non-destructieve bewerking. Je hoeft dus niet te proberen om je bewerking op te slaan over het origineel; dat gaat immers niet.
 2. Lightroom ‘bevat’ geen bestanden. Het houdt alleen maar informatie bij over deze bestanden. Ga dus niet je originelen verwijderen omdat ze toch al in Lightroom staan!
 3. De back-up functie in Lightroom doet niets met je originele bestanden, alleen met de database. Zorg dus voor een back-up van je originelen.
 4. De catalogus van Lightroom is een database. En een database kan corrupt raken. Back-up regelmatig en houdt ook een paar oudere versies aan, zodat je altijd verder terug kunt.
 5. Lightroom moet weten waar de originelen staan. Ga dus niet verplaatsen of verwijderen buiten Lightroom om in de Verkenner of iets dergelijks. Anders krijg je een beste klus om alle links weer aan te passen in Lightroom.
 6. Lightroom zal standaard niet dezelfde foto laten zien als je camera dat op de LCD zal doen. Lightroom laat slechts de RAW-file zien. Je kunt dit wel emuleren door Lightroom te voorzien van een juiste cameraprofiel. Die zijn vaak wel te downloaden of anders zelf te bouwen.
 7. Lightroom biedt de mogelijkheid om verschillende kleurruimtes te gebruiken wanneer je exporteert. AdobeRGB/ProPhotoRGB kunnen er vreemd uitzien in programma’s die geen kleurmanagement gebruiken, zoals webbrowsers. Gebruik sRGB voor een scherm-export voor email of upload naar internet.
 8. De Rasterweergave in Lightroom gedraagt zich anders dan de andere Weergavemodules. Alles wat je in het Raster doet, wordt ook meteen toegepast op alle geselecteerde afbeeldingen. Dit in tegenstelling tot de andere Weergaves waar dit alleen wordt toegepast op de hoofdselectie.
 9. Adobe Lightroom Top 10 Weetjes
 10. Lightroom heeft 3 verschillende niveau’s van selecteren in plaats van 2, let daar op! Er is de hoofdselectie die je ziet als lichtgrijs omlijnd, de mede-geselecteerde die je ziet als middelgrijs omlijnd en de niet-geselecteerde die donkergrijs omlijnd zijn. Leer het verschil te zien, voorkom dat je per ongeluk een aanpassing doet die onbedoeld op meerdere foto’s toegepast wordt.
 11. De Vlagfunctie in Lightroom is alleen lokaal binnen een map of een Verzameling. Dit in tegenstelling tot de Sterren en de Kleurlabels, die globaal zijn. Dit betekent dat een foto van een Vlag voorzien kan worden binnen een Verzameling maar niet van een Vlag voorzien kan worden in de map.
Heb jij misschien nog meer weetjes over Lightroom? Laat het even weten hieronder!
Reacties
Categorieën