Top 10 Lightroom Verwarringen
02 december 2015 
2 min. leestijd

Top 10 Lightroom Verwarringen

Lightroom is een prachtig en kracht stukje software. Iets wat het leven van jou en mij als fotograaf een stukje aangenamer en gemakkelijk moet maken. Top 10 Lightroom Verwarringen Dat is gelukkig ook meestal wel het geval. Maar toch is het niet zo moeilijk om door de bomen het bos niet meer te zien. Of om ergens goed de mist in te gaan. Vaak gebeurt dat bij velen op dezelfde plaats. Ik geef je een overzicht van de grootste 10 Lightroom verwarringen.
  • Lightroom is gemaakt voor ‘non-destructieve’ bewerkingen. Wat wil zeggen dat het origineel altijd intact blijft. Maak daarom niet de fout om een bewerkte foto over het origineel heen op te slaan.

  • Lightroom is niet het programma waar de foto’s ‘in’ zitten. Het is niet mee dan een database die bijhoudt waar een foto is opgeslagen en welke bewerkingen er op zijn toegepast. Verwijder dus niet de foto’s van je harde schijf ‘omdat ze toch al in Lightroom zitten’.

  • Een Lightroom back-up bevat alleen maar een back-up van de Lightroom Catalogus. De originele foto’s worden daarin niet meegenomen en geback-upped. Dat moet je apart inregelen.

  • De Lightroom Catalogus is slechts een database. En databases kunnen weleens corrupt raken. Zorg dan ook voor een geregelde back-up.

  • Lightroom weet waar je originele beelden zijn opgeslagen. Ga de bestanden niet buiten Lightroom om verplaatsen, verwijderen of hernoemen.

  • Lightroom doet niet hetzelfde met een foto als je camera dat doet, in geval je in RAW werkt. RAW is gewoon RAW, meer niet. Vind je de verwerking die de camera met het RAW beeld doet (en je op de LCD laat zien) erg fijn, gebruik dan de profielen in het Camerakalibratiepaneel en om die stijl te simuleren. Of je bouwt je eigen profiel naar jouw smaak.

  • Lightroom heeft wel 3 verschillende niveaus van selecteren. Donker grijs is niet geselecteerd, midden grijs is geselecteerd maar niet actief en licht grijs is geselecteerd en actief. Let op die verschillen, want voor je het weet pas je iets toe op de verkeerde reeks foto’s.

  • De Rasterweergave (Grid) gedraagt zich net iets anders dan de andere weergavemogelijkheden. Alles wat je in de Rasterweergave doet (op de primaire monitor) wordt toegepast op alle geselecteerde foto’s, terwijl andere weergaven alleen toepassen op de actief geselecteerde foto.

  • In de Rasterweergave en in de Filmstrip is vaak een wit of grijs bolletje rechts boven in de foto te zien. Wit is uit en grijs is aan. Verwarrend, maar het doet niks meer of minder dan de foto toevoegen of weghalen uit de Snelle Verzameling, die je kunt vinden in de Bibliotheek, linkerkant, in het paneel Catalogus, net onder Alle foto’s.

  • Lightroom biedt verschillende mogelijkheden aan als het gaat om kleurruimte bij het exporteren. Let op: Adobe RGB en ProPhoto RGB zien er niet goed uit in programma’s die hiervoor niet op zijn ingericht, zoals een webbrowser. Gebruik daarom sRGB voor beelden die op een scherm getoond worden.

Download gratis één van de Lightroom Recepten: Gratis Lightroom Recept uitproberen
Over de schrijver
Je las zojuist een blog van mij, Peter van Veen Wil je meer van dit soort blogs lezen? Meld je dan hier aan voor mijn geregelde mails. Mooi meegenomen: als bonus ontvang je dan een gratis e-book over hoe je nooit meer onscherpe natuurfoto's gaat maken. Wil je betere (natuur)foto's maken? Dit is wat ik voor je kan doen: • De cursus Basiskennis Fotografie - in korte tijd de basis van fotograferen onder de knie krijgen • De Masterclass Serie - 12 diverse opdrachten incl. feedback door mij • De Fotografie Praktijkschool - toegang tot al mijn cursussen, trainingen en mijn feedback
Jos
Door

Jos

op 07 Dec 2015

Hoi Peter, duidelijk verhaal, echter een verwarring bij mij in Lightroom waar ik niet uitkom is hetvolgende : Bij het importeren van foto's zowel Jpeg als Raw is mijn witbalans in Lightroom totaal anders dan de witbalans zoals genomen in de camera. Ik begrijp dat ik dit in LR naar wens kan aanpassen echter als ik mijn foto's al met handmatige witbalans in de camera naar wens heb uitgevoerd dan wil ik graag de foto ook als zodanig geimporteerd krijgen, om dan vandaaruit mijn bewerkingen ( en eventueel mijn witbalans ) aan te passen maar wel met de door de in de camera geschoten instellingen. Heb je daarvoor een tip hoe dit te verwezenlijken zodat bij iedere import dit standaard is ingesteld? Met vriendelijke Groet, Jos

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 08 Dec 2015

Jos, mijn eerste gedachte: wordt er tijdens het importeren een voorinstelling meegenomen?

Jos
Door

Jos

op 08 Dec 2015

Nee geen voorinstellingen, de geimporteerde foto's zijn met een gelige zweem ten opzichte van de jpeg uit de camera?

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 08 Dec 2015

Je importeert RAW en vergelijkt die met de JPEG uit de camera? Begrijp ik het zo goed?

Jos
Door

Jos

op 08 Dec 2015

Ik fotografeer altijd in RAW+JPEG En in principe is de witbalans zoals genomen in de camera hetzelfde op de RAW en de JPEG. Dus ja vergeleken met de Jpeg maar die is qua witbalans exact hetzelfde dan het RAW bestand. Bij import in Lightroom krijg ik dus juist die gelige zweem ten opzichte van het Raw+JPEG bestand zoals genomen uit de camera. Dus.. Dit is de situatie, wat is de oplossing Peter? Hoor graag je reactie. Gr. Jos

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 08 Dec 2015

Wil je me eens een RAW en JPEG bestand sturen van dezelfde foto?

Jos
Door

Jos

op 09 Dec 2015

zijn naar je gemaild zojuist Gr Jos

Lidwien
Door

Lidwien

op 15 Dec 2015

Jos heb je in de ontwikkelmodule onder "kleur/zwart wit" : "Als Opname" geselecteerd?

Jos
Door

Jos

op 16 Dec 2015

Ludwien idd als opname ingesteld

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 16 Dec 2015

Jos, ik heb geen mail van je ontvangen.

Jos
Door

Jos

op 16 Dec 2015

Peter als het goed is nu wel iets misgegaan

Martin
Door

Martin

op 16 Dec 2015

Nuttige tips. Dank je wel :-)

Reactie plaatsen