5 Tips: fotograferen met een flitser
Hoewel je misschien wel ontmoedigd wordt door de term ‘fotograferen met een flitser’, en verward raakt door al het pro jargon als tweede gordijn synchronisatie, flitser richtgetal en triggers, is het toch allemaal niet zo gecompliceerd als het lijkt. Als je wat onzeker bent in het gebruik van een flitser in je fotografie, lees en /of kijk dan wat meer informatie hierover. Er zijn veel boeken, tijdschriften, websites die hierover schrijven. Hier zijn alvast 5 tips om je een beetje op weg te helpen.
Catchlight in de ogen
Een (zachte) flits met de interne flitser is niet alleen erg handig om harde schaduwen wat te verminderen, maar geeft ook nog eens een fraaie ‘catchlight’ in de ogen van je model.
Flitsen op het tweede gordijn
Maak eens een portretfoto met je DSLR ingesteld op flitsen op het tweede gordijn en beweeg de camera tijdens de (lange) belichtingstijd. Je krijgt dan een scherpe foto van je onderwerp en tegelijkertijd een leuke beweging in de achtergrond.
Flitslicht bouncen
Gebruik de flitser om het licht te bouncen via het plafond voor een levendiger, minder plat portret. Als het plafond te hoog is, of een donkere kleur heeft, probeer dan te bouncen via de dichtstbijzijnde muur. Mits die ook niet donkergekleurd is.
Flitser los van de camera
Fotograferen met de camera in de ene hand en de flitser in de andere kan, zeker in het begin, erg lastig zijn. En zonder autofocus haast onmogelijk. Maar zoals met veel camera technieken is ook dit een kwestie van tijd. Het duurt even voor je zoiets onder de knie hebt. Als het gebruik van een statief niet handig is, gebruik dan de arm waarmee je de flitser vasthoud als steun voor de camera. 5 Tips over fotograferen met een flitser
Gebruik kleurfilters
Voor een kleurig effect kun je één of meer flitsers afdekken met een gekleurd filter (ook wel kleurgel genoemd). Probeer het wel een beetje smaakvol te houden, want veel kleuren door en met elkaar is vaak niet echt lekker om naar te kijken.