Review Praktijkboek Creatieve Natuurfotografie
Van uitgeverij Birdpix ontving ik een exemplaar van het nieuwste boek uit de reeks: Praktijkboek Creatieve Natuurfotografie. Traditiegetrouw vindt er tijdens de PiXperience altijd een lancering van een nieuw boek plaats, en deze keer stond de PiXperience in het teken van creativiteit. Het was dus geen verrassing dat het boek hierop aansloot. Creativiteit is echter een bijzonder fenomeen; het laat zich namelijk niet afdwingen.
Camera's, techniek, regels, compositie, belichting... dat zijn allemaal dingen die je tot op zekere hoogte kunt leren. Maar creativiteit werkt anders. Wat de één ziet, ziet de ander vaak totaal niet. Dat merk ik zelf als ik samen met mijn partner, mw. Moor Fotografie, aan het fotograferen ben. Waar de één iets bijzonders in ziet, gaat het voor de ander voorbij.
Kun je creativiteit leren?
Ik was erg benieuwd naar de inhoud van dit boek. Kun je creativiteit uit een boek leren? Is het iets wat je kunt aanleren zoals een techniek? En misschien wel de belangrijkste vraag: kun je na het lezen van dit boek altijd aansprekende foto's maken? Zulke vragen speelden in mijn hoofd.
De schrijvers
Net als bij eerdere uitgaven is ook dit Praktijkboek Creatieve Natuurfotografie geschreven door een aantal gerenommeerde auteurs. Het vaste team bestaat uit Marijn Heuts, Bob Luijks, Roeselien Raimond, Johan van de Watering en Johan van der Wielen. Daarnaast zijn er bijdragen van Wilco Dragt, Andrea Gulickx, Gerard Leeuw en Anja Zwanenburg.
Hoewel deze namen veel betekenen in de wereld van natuurfotografie, miste ik iets belangrijks: een introductie van de auteurs zelf. Ik vind het altijd fijn om 'het gezicht achter de naam' te zien, en een pagina per schrijver met een korte biografie had zeker niet misstaan. Jammer dat deze ontbrak.
Het boek zelf
Qua layout en structuur sluit dit boek perfect aan bij de andere boeken uit de serie. Het is een handzaam boek van vierkant formaat met een harde omslag. Het papier voelt stevig aan en de kwaliteit van de foto's is fenomenaal. Zoals het hoort in een boek over fotografie. Voor de liefhebbers staat bij elke foto de nodige informatie zoals locatie, tijdstip en de EXIF-gegevens vermeld.
Het boek telt zo’n 190 pagina’s en is opgedeeld in zes hoofdstukken. Elk hoofdstuk bevat weer kleinere paragrafen, wat het lekker leesbaar maakt. Het fijne aan dit boek is dat het niet zwaar op apparatuur leunt, met slechts één hoofdstuk over materiaal. Dat is een verademing, want dit boek focust juist op de minder grijpbare zaken zoals visie, compositie, abstractie, beweging en licht.
Praktische toepasbaarheid
De grote vraag bij zo'n boek blijft: kun je er echt iets mee in de praktijk? Of blijft het bij algemene richtlijnen zonder duidelijke toepassing? Gelukkig doet dit boek zijn naam eer aan als een praktijkboek. Het biedt namelijk praktische handvatten zoals 'Hoe leer je kijken?', en geeft daarbij nuttige, uitvoerbare tips.
Conclusie
Dit is geen boek dat je even in één avond uitleest. Daarvoor is de inhoud te rijk. Je kunt het beter rustig aan lezen, hoofdstuk voor hoofdstuk, en alles even laten bezinken. En dan natuurlijk zelf aan de slag gaan, want door te doen leer je het meest.
Is het Praktijkboek Creatieve Natuurfotografie een aanrader? Dat hangt ervan af. Als je weinig met natuurfotografie hebt, zal een groot deel van het boek je niet aanspreken. Ben je iemand die creativiteit altijd al makkelijk vindt, dan heb je misschien ook niet veel aan dit boek. Maar voor iedereen die graag zijn creatieve kant wil ontwikkelen of af en toe in een fotografische dip zit, is dit boek absoluut de moeite waard.
Het boek behandelt een moeilijk te vatten onderwerp op een begrijpelijke en nuttige manier, ondersteund door sterke visuele voorbeelden. Daarmee is het een onmisbaar item voor iedereen die zich verder wil ontwikkelen in natuurfotografie. Je kunt het boek hieronder via Bol.com bestellen.