Photoshop Action installeren
20 oktober 2009 
1 min. leestijd

Photoshop Action installeren

Wat is een Photoshop Action?

Een action is een klein bestandje waarin een serie Photoshop commando’s is opgenomen. Ze worden meestal gebruikt om zich herhalende taken te automatiseren. Tevens kunnen ze ook gebruikt worden om complexe effecten binnen enkele seconden toe te passen op een foto. Actions hebben een eigen paneel in Photoshop. Mocht die niet zichtbaar zijn, dan kun je die selecteren in het menu: Window-->Actions.

Waar moet ik de actions opslaan?

Meestal wordt een Action aangeboden in een gecomprimeerd (ZIP) formaat. Het is van belang dat je de bestanden dus eerst decomprimeert, ofwel uitpakt. Je hoeft de uitgepakte bestanden niet persé op te slaan in de Photoshop Preset mappen. Het is wel een goede gewoonte om één of meer mappen ergens op je harde schijf te maken waarin je alle Photoshop Actions opslaat. Handig voor als je een keertje opnieuw moet installeren. Het bestandsformaat van een Photoshop Action is: ‘bestandsnaam.atn’.

Wat is het Actions Paneel?

Het Actions paneel is een speciaal Photoshop venstertje vanwaaruit je de Actions kunt regelen en besturen. Zelfs al ben je nog nieuw en relatief onbekend met Photoshop, dan nog zal het niet al te moeilijk zijn om je eigen te maken met de basis van Photoshop Actions.

Hoe kan ik een Action laden en afspelen?

Het plaatje hieronder laat het Actions paneel zien en wijst de 4 stappen aan die je moet volgen om een Photoshop Action te kunnen laden en afspelen. Photoshop Actions Installeren Moor Fotografie
  • Klik op de optie knopje in het paneel rechtsboven (pijl 1) om het Actions menu open te klappen.
  • Selecteer "Load Actions" (pijl 2). Navigeer naar de map waar je de Action bestanden hebt opgeslagen en laad het Action bestand.
  • De Action verschijnt als een mapje in het Actions paneel. Indien nodig, klik op het kleine driehoekje links van de mapicoon (pijl 3) om de Actions van deze set uit te klappen. Een set kan meerdere Actions bevatten die ieder een verschillend effect produceren.
  • Als laatste klik je op een Action en klik dan op de Play button (pijl 4).
Let op: als je op een Action set klikt in plaats van op een Action, zal de Play button grijs blijven! Een andere optie is om de map waarin de .atn bestandjes zijn opgeslagen te openen, Photoshop te openen, zorgen dat het Actions paneel zichtbaar is en dan de benodigde .atn bestanden te selecteren in de map. Met drag-and-drop (slepen en laten vallen) kun je de .atn bestanden zo in het Photoshop Actions paneel slepen en laten vallen.
Over de schrijver
Je las zojuist een blog van mij, Peter van Veen Wil je meer van dit soort blogs lezen? Meld je dan hier aan voor mijn geregelde mails. Mooi meegenomen: als bonus ontvang je dan een gratis e-book over hoe je nooit meer onscherpe natuurfoto's gaat maken. Wil je betere (natuur)foto's maken? Dit is wat ik voor je kan doen:• De cursus Basiskennis Fotografie - in korte tijd de basis van fotograferen onder de knie krijgen • De Masterclass Serie - 12 diverse opdrachten incl. feedback door mij • De Fotografie Praktijkschool - toegang tot al mijn cursussen, trainingen en mijn feedback
Ronald
Door

Ronald

op 21 Oct 2009

Zeer goede tips erg duidelijk complimenten Ronald

Sabine
Door

Sabine

op 05 Jan 2010

Bedankt voor de heldere uitleg.Ik snap het nu eindelijk!

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 05 Jan 2010

@Sabine: gelukkig!

Els
Door

Els

op 27 Jul 2013

Net het artikel dat ik zocht. Ik werk met cs5, maar op een of andere manier vind ik bij mij - in het menu Venster geen Actions. Kijk ik verkeerd?

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 29 Jul 2013

Geen idee, maar ik heb een screenshot van mijn CS3 gemaakt, bekijk dat eens, daar staat ook de sneltoetscombi Alt+F9 bij. Misschien helpt dat?

Cynthia
Door

Cynthia

op 28 Jul 2013

Els, staat het niet onder 'Handelingen'? Mogelijk heb je de nederlandse versie.

Bo
Door

Bo

op 02 Dec 2016

Super bedankt ! Ik wou dit ook weten :-)

Els
Door

Els

op 29 Jul 2013

Super Peter! En bedankt Cynthia ! Hoe blond kan ik zijn. Actions is inderdaad 'Handelingen' gevonden dus (-: !

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 29 Jul 2013

Super!!

Nathalie
Door

Nathalie

op 24 Jan 2016

Bij mij geeft CS8 steeds foutmeldingen als: kan "brush" niet vinden, kan "layer 1" niet vinden, en ga zo maar door, waardoor de handeling niet werkt.

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 26 Jan 2016

Nathalie, het kan zijn dat de action gemaakt is voor de engelse versie en jij een NL versie hebt. Aan de andere kant, het gebeurt mij ook weleens met actions dat de boel hierop vastloopt. Zelfs bij een betaalde action. Ik kan helaas niet aangeven hoe en waarom, dat zit echt helemaal in de action zelf.

Jacqueline
Door

Jacqueline

op 28 Feb 2017

IS het zo dat je daarin iets aan kunt passen? Ik hoorde ook dat je PS vrij simpel in andere taal kunt openen. Is dat zo?

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 06 Mar 2017

Niet dat ik zo weet. Bij Lightroom kan dat wel, maar bij PS moet ik je het antwoord schuldig blijven. Je zou het hier eens kunnen vragen, daar zitten meer PS ervaringsdeskundigen: https://leden.moorfotografie.nl/boards/brandende-vragen

pauline
Door

pauline

op 03 Aug 2016

Ik probeer de florabella te installeren en ondanks je geweldige uitleg sta in wel in het menu maar actie 4 krijg ik niet voorelkaar het pijltje blijft grijs

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 18 Aug 2016

Helaas kan ik daar geen support op geven, Pauline. Informeer eens bij Florabella.

Bert
Door

Bert

op 01 Nov 2017

Wanneer ik action wil die ik op pinterest zie moet ik die kopen voor ongeveer 6 dollar. Is dit het zelfde waar jullie het over hebben ?

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 07 Nov 2017

Geen idee Bert. Over welke action heb je het dan?

Esther Naberman
Door

Esther Naberman

op 03 Dec 2017

Hallo,Ik heb photoshop cc 2017 en bij mij onder het "venster" zit geen kopje 'actions' of acties in het nederlands. Wat moet ik doen????

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 07 Dec 2017

Hoi Esther, in het Nederlands heet dat 'Handelingen'. Staat die er wel tussen?

Reactie plaatsen