Fotobewerking

Objecten verwijderen in Photoshop

Wie kent dit probleem nu niet? Je maakt een foto en er staan dingen of mensen op die je er eigenlijk niet in wilt hebben. Nu kun je zeggen: dan had je even moeten wachten. Op zich correct, maar die mogelijkheid heb je niet altijd. Of de volgende persoon heeft zich al weer aangediend. En wat te denken van objecten die vast staan? Die kun je niet weghalen. Hooguit een ander kader gebruiken. Maar je begrijpt wel: soms kun je er gewoon niet omheen. Dan rest nog maar één vraag: laat je die dingen in de eindfoto staan of ga je ze in de nabewerking weghalen? Zelf laat ik objecten in het landschap vaak staan in de eindfoto. Die zijn nu eenmaal onderdeel van ons Nederlandse landschap. Maar... soms ook niet. Dan heb ik een beeld in gedachten waarin storende elementen geen plaats hebben. En dan grijp ik naar de middelen om die objeten te verwijderen. Eén van die mogelijkheden is Photoshop. Mischien wel de beste mogelijkheid wanneer het om wat complexere zaken gaat. Daarom heb ik Photoshop gebruikt toen ik onderstaande foto verder ging bewerken. Objecten verwijderen in Photoshop Het beeld wat ik voor ogen had was een koe in deze omgeving zonder storende zaken zoals de electriciteitsmast, de draden, enkele sensorvlekken en tenslotte de witte omheining. Alsof de koe daar de volledige vrijheid had. Normaal gesproken bewerk ik de foto in Lightroom. Maar die zou al deze objecten niet mooi kunnen verwijderen. Daarom mijn keuze voor Photoshop. In Photoshop zijn er vele wegen die naar het einddoel leiden. Zo ook hier. Meerdere gereedschappen kunnen ingezet worden. Er is niet altijd sprake van één duidelijke route die je moet lopen. Om deze objecten uit de foto te verwijderen heb ik gebruik gemaakt van deze gereedschappen: 1) Snel Retoucheerpenseel 2) Retoucheerpenseel 3) Selecties vullen met Inhoud Behouden Dat was voldoende om, met niet al teveel moeite, bovenstaande foto te bewerken tot dit resultaat: Objecten verwijderen in Photoshop Voor leden van onze Fotografie Praktijkschool heb ik nog even een video gemaakt waarin ik precies laat zien hoe ik de Photoshop gereedschappen gebruik. Daarbij heb ik ook het bronbestand vrijgegeven, zodat je er zelf mee aan de slag kunt met behulp van deze videoles. Handig toch? Objecten verwijderen in Photoshop Wil je dat ook kunnen? Meld je dan meteen hier aan, het is de moeite waard!