Fotografie
Peter van Veen
Fotografie
03/04/2010
0 min
2

Neutral Density Filter of Grijsfilter

03/04/2010
0 min
2
Een echt Neutral Density (afgekort als ND) filter, of die nu gradueel of volledig is, zal nooit de kleur van het licht veranderen. Soms worden deze ND-filters ook wel aangeduid als Grijsfilters, omdat ze niet volledig neutraal zijn maar toch een kleurzweem toevoegen aan het licht.

Graduele ND-filters

GND-filters zijn in verschillende sterktes verkrijgbaar. Daarbij gaat het om de hoeveelheid licht (stops) die door het filter worden tegengehouden. Eventueel met een harde of zachte overgang (gradatie). De sterkte van deze filters wordt in principe altijd aangeduid in stops, in de regel variërend van 1 stops tot 3 stops. Het is mogelijk om meerdere filters achter elkaar te plaatsen om zo een nog sterkere dichtheid te creëren. Dus als je bijvoorbeeld een 1-stops filter combineert met een 3-stops filter krijg je het effect van een 4-stops filter.

GND Filter Aanduidingen

De sterkte wordt, afhankelijk van het merk, aangegeven in dichtheid of f-stops.
DichtheidSterkte
0.31 stop
0.451,5 stop
0,62 stops
0,752,5 stops
0,93 stops
Het type overgang is ook erg belangrijk. Met een hard GND-filter is de overgang tussen het donkere en lichte deel heel duidelijk, je kunt het overgangspunt heel duidelijk zien. Daarentegen heeft een zacht GND-filter juist een hele gelijkmatige overgang. Hierbij is het overgangspunt niet zuiver aan te duiden. Cokin Filtersysteem Gradual Neutral Density Filter
Reacties
Categorieën