Fotografie

Hoe voorkom je flitsreflecties?

Laatst kreeg ik een vraag van een lezer die veel flitsgebruikers bekend in de oren zal klinken:
Wanneer ik een portretfoto maak van iemand die een bril draagt, heb ik heel gauw last van reflecties van de flitser. Hoe kan ik dat nu voorkomen?
Om de beste resultaten te halen is het nodig om de flitser weg te halen bij de lens. De oorzaak van het probleem zit hem namelijk in het feit dat de lichtbron zo vlakbij de as van de lens zit. Dit betekent een flitser los van de camera (strobist), meestal een externe flitser aan een flitskabel of gestuurd door een draadloze trigger, in plaats van de ingebouwde flitser die standaard op de camera zit. Een studioflitser is natuurlijk ook een optie, hoewel die natuurlijk niet zo gemakkelijk te verplaatsen en op te zetten zijn.
Flits Reflecties Voorkomen Moor FotografieAls je een losse flitser hebt met een draaibare kop heb je ook de mogelijkheid om je flits te richten naar een (witte) muur of naar het plafond. Zo kun je de reflecties ook voorkomen of in ieder geval een stuk verminderen. Wat ook een mogelijkheid is: draai het hoofd van je model in een iets andere hoek ten opzichte van je flitser om het effect van de reflectie te verminderen. Dit is echter wel een Trial & Error methode, je moet zelf zoeken naar de juiste hoek en steeds het resultaat op je camera display. Dit hangt allemaal af van het type en soort glazen in de bril. Het resultaat hangt natuurlijk voor een deel af van je eigen materiaal, maar het verplaatsen van je flitser uit de as van de lens is hierbij de sleutel tot de oplossing. Vooral omdat het voor je model niet echt leuk en comfortabel is om het hoofd in een onnatuurlijke houding te draaien. En het is ook geen oplossing voor goede resultaten op de lange termijn!