Het Juiste Moment
21 maart 2017 
2 min. leestijd

Het Juiste Moment

We weten allemaal wel dat fotograferen draait om het juiste moment. Dat ene perfecte moment, het beslissende moment, of zoals het internationaal heet, the decisive moment. Dat moment waarin alle elementen en componenten op de juiste en unieke manier samenkomen. Dat ene actiemoment, waarin alles perfect samenkomt, waarin alles om je heen even vervaagt in je beleving, omdat er even niets anders is wat je tijd en aandacht meer verdient dan het Juiste Moment. Juiste Moment Fotograferen Geld Materiaal Licht Tenzij we het hebben over licht. Je weet wel, dat mooie, rijke, warme, gouden licht dat slechts op enkele momenten van de dag aanwezig is, dat je onderwerp zo’n prachtig karakter geeft. Daar gaat het om. Daar zoek je naar. Daarvoor sleur je jezelf uit bed op de meest vreselijke tijden, terwijl alle andere mensen nog ver in dromenland verkeren. Voor dat licht. Je jaagt er naar, te voet of op de fiets of wat dan ook. Alleen om dat licht vast te leggen terwijl het je onderwerp of je landschap doet baden in het licht. Daarvoor doe je het. Jazeker, fotograferen is alles met licht. Tenzij het gaat om de artistiek. Iedereen kan een foto maken met z’n camera, maar je hebt echt wel de vaardigheden en creatieve visie nodig om de elementen voor je camera zo te arrangeren dat het een eenvoudige en plezierige compositie wordt. Denk eens na over alle technieken en andere factoren die van belang zijn om een excellent beeld te maken. Je moet nadenken over de kadrering, de positie van het onderwerp, het wel of niet integreren van verschillende elementen, de kleuren, de vormen, de dynamiek en ook nog een over welke lens je zult gebruiken. Ik zei het al, fotografie gaat over de artistieke visie.
OF het moet gaan over het materiaal. Want je hebt tenslotte wel goede spullen nodig om de mooiste beelden te creëren. En dan heb ik het bijvoorbeeld over kwalitatief glas, veel megapixels, hoge ISO-capaciteiten, lage ruiswaarden, etc. En dat gaat allemaal niet lukken met een goedkoop cameraatje. Nee, daar heb je iets voor nodig... Geld. Fotografie is geld. Vergeet maar wat ik je net vertelde. Ik was even wat uit de richtig. Wil je de mooiste foto’s maken? Dan moet je echt fors geld uitgeven. Zoals een professionele camerabody, dure, lichtsterke lenzen die geen vervorming of onscherpte kennen en waarmee je in donkere omstandigheden nog uitstekend kunt fotograferen. En natuurlijk een paar goede flitsers en de bijbehorende Pocket Wizards, diffusers en ander materiaal om het licht te vormen. Als je tenminste van flitslicht houdt. Maar wacht even. Natuurlijk hebben we allemaal wel de gepensioneerde directeuren, advocaten en ... (vul maar in) gezien die her en der rondlopen met hun poepie dure fancy camera’s en lenzen die wij nooit zullen kunnen betalen. En weet je wat? Sommigen van hen zijn niet eens in staat om er een wereldfoto mee te maken. Ze proberen het alleen te forceren. Jij kunt dat niet doen. Oké, je kunt ook wel inzoomen op een ver weg gelegen onderwerp. Maar zomaar een fotokiekje maken is natuurlijk niet waarvoor je het allemaal doet. Het vraagt om geduld. Je zult moeten wachten. Wachten op het juiste….
Moment
Zie je wel? Ik had wel gelijk. Fotografie is het moment. Alles draait om het juiste moment Tenzij het licht heel goed is natuurlijk… Juiste Moment Fotograferen Geld Materiaal Licht
Over de schrijver
Je las zojuist een blog van mij, Peter van Veen Wil je meer van dit soort blogs lezen? Meld je dan hier aan voor mijn geregelde mails. Mooi meegenomen: als bonus ontvang je dan een gratis e-book over hoe je nooit meer onscherpe natuurfoto's gaat maken. Wil je betere (natuur)foto's maken? Dit is wat ik voor je kan doen:• De cursus Basiskennis Fotografie - in korte tijd de basis van fotograferen onder de knie krijgen • De Masterclass Serie - 12 diverse opdrachten incl. feedback door mij • De Fotografie Praktijkschool - toegang tot al mijn cursussen, trainingen en mijn feedback
Frens.
Door

Frens.

op 21 Mar 2017

Geweldig verhaal. Ook KIJKEN hoort daar nog bij volgens mij.

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 22 Mar 2017

Dankjewel Frens! En inderdaad, kijken is ook heel belangrijk.

Lauran
Door

Lauran

op 04 Apr 2017

Sorry maar ik vind goede lichtsterke objectieven dus wel belangrijk.

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 04 Apr 2017

Belangrijk zeker, maar niet essentieel. Het scheelt wel enorm als je het tot je beschikking hebt en de betere foto ligt wat vaker binnen handbereik.

Rob
Door

Rob

op 04 Apr 2017

En vergeet niet dat je daarna ook nog even met nabewerken bezig geweest ben om de getoonde foto zo te kunnen presenteren.

Lauran
Door

Lauran

op 04 Apr 2017

Een goede foto heeft weinig tot geen nabewerking nodig !!

Reactie plaatsen