Fotografielessen uit het verleden
Het nieuwe jaar is al even aan de gang, maar toch heb ik nog eens de moeite genomen om terug te kijken naar het verleden. Niet zozeer een terugblik op het vorige jaar, maar meer naar een langere periode. Wat zijn nu zo’n beetje de fotografielessen die ik uit het verleden heb geleerd?
Ik neem je mee in een aantal punten en lessen, hopelijk leer jij er ook wat van.
Altijd een camera bij je hebben
Dit is wel met stip les nummer één. Wanneer jij je spiegelreflex/systeemcamera niet bij je hebt, heb je dan nog wel iets anders op zak? Een kleine compactcamera of, nog veel eenvoudiger, je telefoon? Want zoals je ongetwijfeld weet is het niet de camera, maar de fotograaf die de foto maakt. Dus het is misschien wel niet de allerhoogste kwaliteit beeld, maar je maakt het wel.
Hoe meer mogelijkheden je hebt om te fotograferen, hoe groter de kans is dat je daarmee je vaardigheden vergroot.
Meer tijd vrij maken om te fotograferen
Om een goede fotograaf te worden is het nodig om behoorlijk wat tijd te steken in je hobby. Je wilt toch verder komen, nietwaar? Het vergt tijd en inspanning om deze vaardigheden aan te scherpen en te verbeteren. Breng je dergelijke ‘offers’ dan zie je dat absoluut terug in de kwaliteit van je beelden.
Ik heb zelfs gemerkt dat ook al maak ik niet eens daadwerkelijk een foto, het nadenken over de locatie en over de planning en over hoe je een shoot gaat aanpakken scherpt je geest en brein al aan. En de tijd die je er in steekt brengt de nodige creativiteit met zich mee.
Het brengt je in de stemming om een goede foto te maken. Heb je haast, dan is de kans op goed beeld stukken kleiner.
Neem de tijd voor een goede compositie
Een beetje verbonden aan punt twee is meer tijd nemen tijdens het fotograferen. Ik denk dat jij en ik daar geregeld aan herinnerd moeten worden. Je kunt nooit teveel denktijd steken in de compositie. Nou ja, je kunt alles overdrijven, maar beter teveel dan te weinig, zeker wanneer je nog in de leerfase zit. Elke overweging kan het verschil maken en resulteren in een subliem resultaat.
Onthou goed dat digitaal fotograferen je gemakkelijk maakt waardoor je vaker met teveel beelden van mindere kwaliteit eindigt. Voordat je op de ontspanknop drukt: pauzeer even, denk na en maak dan de foto.
Leer iets nieuws
Nou, misschien zijn de voorgaande drie punten wel zaken die je als nieuw jezelf moet aanleren, dus denk er goed over na. De meesten onder ons hebben wel ergens een witte kennisvlek zitten, fotografie is immer zo groot en uitgebreid. Dus wanneer je ergens een workshop doet, of online leren doet, een boek hebt gekocht, bepaal van tevoren welke witte kennisvlek je daarmee opvult. Misschien een ontdekking qua functies op je camera of een nieuwe techniek, of wat dan ook.
Ik herinner mij nog heel goed hoe veel beter ik mijn camera ineens kon sturen toen ik eindelijk goed onder de knie had wat de belichtingsdriehoek nu eigenlijk inhield en wat je er allemaal mee kon. En kleine stapjes in je kennisontwikkeling betekenen vaak grote verschillen in de kwaliteit van je eindfoto’s. Dus blijf volhouden.
Doe meer onderzoek voor je iets nieuws koopt
Voordat je iets nieuws aanschaft om je fotografische uitrusting weer eens wat uit te breiden is het verstandig om jezelf nog eens goed af te vragen of en hoe echt het nodig is. Moet je echt wel zoveel geld uitgeven aan iets, of voldoet iets anders ook?
Wanneer je gevoelig bent voor nieuwe speeltjes en gadgets dan weet je wel wat ik bedoel. De helft er van heb je vaak niet nodig. Aan de andere kant kan te weinig onderzoek vooraf ook betekenen dat je iets koopt wat helemaal niet geschikt is voor wat jij er mee doen wilt.
Lees veel online, spreek met collega’s/vrienden of praat er over in een fotografische community en leer er van, voordat je de aankoop doet.
Geniet meer van het fotograferen zelf
En daarmee bedoel ik bijvoorbeeld een dagtrip met je fotoclub of community, een weekend logeren in de buurt van een natuurreservaat, één van je beste foto’s laten printen, inlijsten en ophangen in je woning.
Deze dingen helpen je vooruit in je passie en zorgen er voor je het plezier blijft. We hebben allemaal weleens een dip in onze hobby en hebben dan iets nodig om het vuurtje weer stevig te laten branden. Laat eens een dagje alle techniek los en fotografeer gewoon om het fotograferen. Laat gewoon dingen gebeuren die jouw fotografie tot een blij gebeuren maken!
We moeten allemaal eens terugkijken op waar we begonnen zijn en waar je nu staat. Blijf werken aan het verbeteren van je techniek, het vergroten van je creativiteit en vooral: plezier er in hebben. Als fotografie voor jou niet meer plezier betekent dan moet je jezelf afvragen of het wel de juiste hobby voor je is. Of waar je misschien te ver bent doorgedraafd…
Veel plezier tijdens het leren, zowel in techniek als in creativiteit!