Fotografie
Peter van Veen
Fotografie
10/23/2008
1 min
0

Fotograferen bij Flitslicht

10/23/2008
1 min
0
Flitsen is heel gemakkelijk geworden. Met flitslicht heb je een gemakkelijke extra lichtbron, die ook aangepast kan worden. Sommige camera's hebben een ingebouwde flitser, terwijl andere flitsschoentjes hebben waar een losse flitser op past. Professionele fotografen werken met grote, losstaande flitsers, maar ook met goedkoper materiaal kun je uitstekende resultaten behalen.

De ingebouwde flitser

Een ingebouwde flitser is handig maar heeft ook nadelen. Het flitslicht is meestal vrij zwak; staat het onderwerp meer dan 3 meter weg, dan wordt het onderbelicht. De sterkte van het licht is constant en kan niet veranderd worden. Een onderwerp dat dicht bij de flitser staat, raakt daardoor overbelicht. Maar het meest voorkomende probleem is het rode-ogeneffect, dat optreedt wanneer er dicht op de as van de lens wordt geflitst. Kijkt iemand recht de camera in, dan wordt het flitslicht door het netvlies weerkaatst en ontstaat er een rode vlek op de foto. Dit kun je verhelpen door de flitser bij de as van de lens weg te halen, maar met een ingebouwde flitser is dat niet mogelijk. Er zijn ook voorflitsers: deze flitsen een paar keer heel snel wanneer je de ontspanknop indrukt en gaan as daarna helemaal af. De oogpupillen vernauwen zich tijdens het voorflitsen, waardoor het netvliesoppervlak kleiner wordt. Omdat het netvlies nu minder flitslicht kan weerkaatsen, verdwijnt het rode-ogeneffect.

Losse flitsers

Losse flitsers hebben vaak een grotere lichtopbrengst dan ingebouwde flitsers. Je kunt ze op een accessoireschoentje zetten of op een speciaal klampje met een synchronisatiekabel. Bij veel flitsers kan de kop naar boven worden gekanteld, zodat het flitslicht via het plafond kan weerkaatsen (kaatsflits) Gebruik je zo'n flitser voor het maken van portretten, dan krijg je weliswaar zachter licht, maar vaak komen er schaduwen onder de ogen, neus en kin van het model. Voorkom dit door een invulflits te gebruiken.

De Invulflits

Onder het contact van de hoofdflitser zit een ingebouwde flitser. Wordt de flitser op de 'reflectiestand' met de invulflits geactiveerd, dan gaat 80% van de stroom door de hoofdflitser en de resterende 20% door de invulflitser. Zo worden de meeste schaduwen onder de ogen, neus en kin opgelicht. Je kunt flitslicht ook zachter maken met behulp van een diffusor: leg een doekje over de flitser of houd een stukje overtrekpapier vlak voor de flitser. Fotograferen bij flitslicht
Reacties
Categorieën