De Wondere Wereld van Dubbele Belichting
13 februari 2016 
0 min. leestijd

De Wondere Wereld van Dubbele Belichting

Ongetwijfeld ben je ze online weleens tegengekomen: foto's met een dubbele belichting. Vroeger, in de analoge tijd, vaak een foutje omdat je vergat de film door te draaien. Nu is dat niet meer van toepassing en is het altijd een zo bedoeld effect. Al gebeurde dat in de analoge tijd uiteraard ook. Toen was men ook creatief. :-) Met een digitale camera kan het heel gemakkelijk zijn. Sommige werken, waaronder Nikon en Olympus (als je er meer weet, graag een melding in de reacties) hebben die mogelijkheid ingebouwd in het menu. Even instellen, twee foto's maken en vervolgens rolt er één dubbel belichtte foto uit. Heeft je camera die mogelijkheid niet, dan zul je de toevlucht moeten nemen tot Photoshop of iets vergelijkbaars. Heel moeilijk is de techniek dus niet. Je moet alleen wel weten bij welke soort beelden je dit doet. Bij bloemen kan het heel goed, maar de meest creatieve dubbele belichtingen heb ik toch wel gezien bij portretfotografie. Om je te inspireren geef ik je hier de link naar de Wondere Wereld van Dubbele Belichting in de vorm van een serie bijzondere portretfoto's met een dubbele belichting. Kijk, geniet en verwonder! De Wondere Wereld van Dubbele Belichting
Over de schrijver
Je las zojuist een blog van mij, Peter van Veen Wil je meer van dit soort blogs lezen? Meld je dan hier aan voor mijn geregelde mails. Mooi meegenomen: als bonus ontvang je dan een gratis e-book over hoe je nooit meer onscherpe natuurfoto's gaat maken. Wil je betere (natuur)foto's maken? Dit is wat ik voor je kan doen:• De cursus Basiskennis Fotografie - in korte tijd de basis van fotograferen onder de knie krijgen • De Masterclass Serie - 12 diverse opdrachten incl. feedback door mij • De Fotografie Praktijkschool - toegang tot al mijn cursussen, trainingen en mijn feedback
Edwin Kasteleijns
Door

Edwin Kasteleijns

op 12 Mar 2016

Mijn Canon 5D mark II kan ook 2 beelden over elkaar leggen, dus 2 foto's maken en bij elkaar doen

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 14 Mar 2016

Top! Mooi dat dit bij Canon ook mogelijk is nu. Al weet ik niet of het bij alle modellen is ingevoerd.

Diane
Door

Diane

op 03 Apr 2016

zoals naar gewoonte weer prachtige foto's!

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 04 Apr 2016

Dankjewel Diane!

Nicole
Door

Nicole

op 13 Mar 2019

Hey Peter, Leuk artikel. Experimenteer graag met dubbele belichting. Mijn camera de Canon 80D kan dit. Ik kan kiezen hoeveel foto's over elkaar. Elke foto kan ik de camera anders instellen. Via life view zie ik wat ik doe. Gr. Nicole

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 13 Mar 2019

Dankjewel Nicole! Werken met dubbele belichting is echt zo'n genre wat je veel moet doen en proberen. Gelukkig kan dat heel vaak al in de camera, wat de mogelijkheden om allerlei dingen te doen veel groter maakt.

Reactie plaatsen