Fotografie
Peter van Veen
Fotografie
12/17/2012
2 min
0

Bruidsfotografie - 4 stappen naar professionele foto’s

12/17/2012
2 min
0
Fotograferen is kunst in zijn meest pure vorm. De grote kracht van bruidsfotografie is het vastleggen van emotie en details. Iedereen kan een foto maken, maar niet iedereen heeft oog voor emotie en details. Bij bruidsfotografie zijn de emotie en details nog belangrijker dan bij reguliere fotografie. Het is een memorabele dag, die men niet vaak over doet. Bij één blik op de foto’s moet je meteen weer terugdenken aan date ene moment. Een professionele fotograaf is in staat om deze connectie te bewerkstelligen. In dit artikel lees je vijf stappen voor het professionaliseren van foto’s.

Stap 1: voorbereiding

Succesvolle bruidsreportages vertellen alles over het verhaal van de bruiloft door middel van een serie foto’s. Voor het verhaal mag beginnen is het belangrijk dat je voorbereidingen treft. Probeer het bruidspaar goed te leren kennen en leef je in. Zo kan je ook al voor de bruiloft begint foto’s maken van hoe de bruid wordt opgemaakt of een foto van hoe de bruid voorbereidingen treft. Zodoende vertellen je foto’s ook het verhaal van de voorbereiding van het bruidspaar. Zoek naar details in de bijvoorbeeld de kleding of de omgeving en accentueer dit met bepaalde effecten. Bruidsfotografie - 4 stappen naar Professionele Foto's

Stap 2: Arriveer eerder op locaties

Zorg ervoor dat je eerder op de locaties arriveert dan het bruidspaar zelf. Zo kan je de omgeving proeven en hier en daar wat aanpassen om de foto’s nog beter te maken. Als je tijd over hebt, kan je ook een aantal dagen voor de bruiloft de locatie bezoeken. Kies voor een bepaalde ‘approach’. Begin bijvoorbeeld met het nemen van wijde foto’s en kies vervolgens steeds meer voor details voor bijvoorbeeld de bloemen of de sluier van de jurk.

Stap 3: Het fotograferen van het bruidspaar

Spreek van tevoren af met het bruidspaar wanneer zij even tijd voor jou willen maken. In 15 minuten kun je hele bijzondere foto's maken. Houd hierbij rekening met de emoties en de omgeving waarin het bruidspaar zich bevindt. Het is belangrijk dat je werkt vanuit een bepaalde gedachte of een soort van plan. Je hebt niet veel tijd en daarom is het essentieel dat je al onderzoek hebt gedaan naar mooie locaties of plekken. Speur naar unieke achtergronden, zoals reliëfs in muren, trappenhuizen of natuurlijke lijnen in de omgeving. Fotografeer vanuit diverse hoogten. Tip: neem een trap mee als je fotografeert! Bruidsfotografie - 4 stappen naar Professionele Foto's

Stap 4: Het fotograferen van de bruiloft

Eigenlijk wordt er bij stap 3 beschreven naar wat voor soort momenten je moet zoeken. Voor een fotograaf is het ook belangrijk dat je je eigen ding doet. Iedere fotograaf heeft een eigen unieke stempel. Zorg ervoor dat je plezier hebt in je vak. Het effect hiervan is tweeledig. Enerzijds zal het bruidspaar meer vertrouwen in jouw kunnen hebben en anderzijds voelen mensen zich niet ongemakkelijk als je ze fotografeert. Een leuke foto is om alle mensen die op de bruiloft aanwezig waren te fotograferen. De diepte is dan erg belangrijk (ook hier werkt een trap erg goed!). Na een grote groepsfoto is het ook een idee om de aanwezige mensen op de bruiloft per stel te fotograferen. Zo heeft het bruidspaar altijd een aandenken. Het is belangrijk dat bruidsreportages een verhaal vertellen. Zoek een manier om dit verhaal zo natuurlijk mogelijk te vertellen. Bovendien is het belangrijk dat je je als fotograaf bijna gecamoufleerd door de festiviteiten heen beweegt.

Deze gastblogpost is geschreven door Fred Jansen. Fred Jansen is al ruim 19 jaar actief als beroepsfotograaf. Fred is gespecialiseerd in huwelijksfotografie en trouwreportages en hecht veel waarde aan het fotograferen van details en emotie. Volg hem op Twitter en op Facebook.

Reacties
Categorieën