Omdat er nu al even sneeuw ligt en ik niet weet hoelang dat nog zal duren geef ik je hierbij nog snel een paar handige tips voor
sneeuwfotografie of als je een besneeuwd landschap wilt fotograferen.
Voorbereiding
Je weet vast wel hoe lang de rit naar je fotolocatie duurt. Maar heb je ook rekening gehouden met de tijd die nodig is om je auto te ontdooien en de ruiten ijsvrij te krijgen? Ook kan de rit extra tijd vergen door slechte weersomstandigheden.
Acclimatiseren
Wanneer je de camera en lenzen uit een verwarmde ruimte haalt naar een koude ruimte toe, dan zullen je lenzen vrijwel meteen beslaan. Haal de batterij uit je camera, stop die in je jas- of broekzak en laat de camera, lenzen en filters wennen aan de lage temperatuur. Zorg dat er tijd genoeg is voor een fatsoenlijke cooling down voordat je gaat fotograferen. Dit kan zomaar een minuut of tien in beslag nemen. Het scheelt aanzienlijk als je de cameraspullen in de kofferbak van de auto legt. Daar is het veel minder warm dan in de auto zelf en zal het temperatuurverschil niet groot zijn. Dit kan net het verschil zijn tussen wel of geen condens.
Navigeren
Als je door een besneeuwd gebied loopt, zijn de
herkenningspunten die je normaal gebruikt, niet of moeilijk te herkennen. Je kunt dan gemakkelijker verdwalen. Het kan lonend zijn om te investeren in een GPS unit, waarmee je de weg terug kan traceren. Maar tegenwoordig kan elke smartphone dat ook. Wel is het dan zaak dat er een goede internetverbinding is.
Temperatuur
De metalen poten van een statief worden bijzonder koud bij lage temperaturen. Om dit te voorkomen kun je ze omwikkelen met tape zoals gebruikt wordt op een tennis racket of het stuur van een racefiets. Het ziet er iets minder esthetisch uit, maar het is erg praktisch.
Lightpainting
Als de avond valt en het beschikbare licht dramatisch snel minder wordt, probeer dan eens te ‘schilderen met licht’. Ook wel lightpainting genoemd. Zorg voor een sterke zaklantaarn en beschilder daarmee de omgeving waar je bent. Het geeft vaak een leuk en verrassend resultaat. Zorg er wel voor dat de camerabatterij nog voldoende power heeft.
Kompas
Zorg voor een kompas. Digitaal (alweer die Apple iPhone) of een ‘ouderwetse’, zodat je zelf kunt bepalen waar de zon zal opkomen of ondergaan. Omdat het licht snel verloopt is het handig om van tevoren al je compositie te kunnen bepalen. Nog handiger is een app op je telefoon die middels Augmented Reality precies kan laten zien wat de zon of maan doet en welke baan die zal nemen. Zelf ben ik fan van de app
PhotoPills. Kost wat, maar dan heb je ook wat. Veel plezier in de sneeuw. En vergeet niet om naast het fotograferen ook nog gewoon te genieten van deze fraaie winterse omstandigheden!