Waarom Adobe Lightroom het ultieme fotobewerkingsprogramma is voor elke fotograaf
Fotobewerking

Wat is Adobe Lightroom?

Adobe Lightroom is een non-destructief fotobewerkingsprogramma met voldoende krachtige functionaliteit om professioneel gebruikt te worden. Daarnaast kost het pakket niet veel geld en daardoor komt het binnen het bereik van de meeste fotografen, ongeacht het (kennis) niveau. Het is één van de beste keuzes die je als fotograaf kunt maken als het gaat om software voor fotobewerking. Daarbij speelt geen rol hoe bedreven je bent in fotobewerken of hoe ver je er mee wilt gaan. 

Lightroom is onderdeel van de lijn Adobe Photoshop producten, de officiële naam is dan ook ‘Adobe Photoshop Lightroom’. Maar in de praktijk gebruiken we alleen de naam Lightroom. Om het lekker kort te houden. Lightroom combineert het beeldbeheer en de organisatie van de bestanden uit Adobe Bridge samen met de Adobe Camera RAW (ACR) uit Adobe Photoshop. Wat dan ontstaat is een krachtig stuk software wat foto’s kan beheren, organiseren, ruimen en bewerken.

Over Adobe Photoshop Lightroom

Wat is Adobe Lightroom? Lightroom voorziet in mogelijkheden om verschillende ‘eindproducten’ te maken van beelden die in de Catalogus (database) zitten. Of je nu een boek wilt maken, of een slideshow, een print of gewoon een foto wilt uploaden naar internet, Lightroom heeft deze functionaliteiten ingebouwd en stroomlijnt op die manier je hele workflow. Hoe efficiënter je workflow is, hoe minder tijd je kwijt bent. :-) 

Waarom Adobe Lightroom het ultieme fotobewerkingsprogramma is voor elke fotograaf

Elk deel van deze workflow is in componenten opgedeeld en in Lightroom ingebouwd als aparte Modules, zoals je kunt zien op onderstaand beeld: 

Waarom Adobe Lightroom het ultieme fotobewerkingsprogramma is voor elke fotograaf 

Elke Module is feitelijk een deel van je workflow die hier is opgedeeld in een logische organisatie, zodat het overzicht in de software interface niet te rommelig wordt.

Batch Processing in Lightroom

Wat Lightroom ook tot een krachtig fotobewerkingsprogramma maakt, is de mogelijkheid om je foto’s in een batch te verwerken. Batch Processing betekent heel simpel dat je één foto bewerkt en dan die bewerking ook toepast op een serie andere foto’s. Dit gebeurt heel eenvoudig door te kopiëren en te plakken. 

Batch Processing is een integraal onderdeel van een efficiënte Lightroom Workflow. Hieronder zie je een beeld van het Instellingen Synchroniseren dialoogvenster. Daar kun je aangeven welke bewerkingen je wel of niet wil doorvoeren naar de geselecteerde beelden. 

Waarom Adobe Lightroom het ultieme fotobewerkingsprogramma is voor elke fotograaf

Lightroom is een Non-Destructieve Bewerker

Lightroom is een non-destructieve fotobewerker. Dat wil zeggen dat het beeld wat je in Lightroom ziet slechts een preview is van hoe de foto er uit zal komt te zien wanneer alle bewerkingen daadwerkelijk worden uitgevoerd op de betreffende foto. Alle bewerkingen die je in de Ontwikkelmodule toepast, worden in werkelijkheid niet direct uitgevoerd (zoals bijvoorbeeld in Photoshop), maar worden in een tekstbestand bewaard. Pas bij uitvoer van de foto (bijvoorbeeld een jpg maken voor internet of om af te drukken of om te mailen) worden de originele foto en de bewerkingsinstructies samengevoegd tot het eindresultaat. 

Dit principe zorgt er voor dat je in Lightroom altijd nog terug kunt naar de originele foto. Lightroom houdt al deze wijzigingen en bewerkingen bij in de Lightroom Catalogus. Deze Catalogus is een database waarin wordt bijgehouden waar de originele foto staat, welke bewerkingsinstructies er bij horen en welke metadata, zoals de EXIF en de toegevoegde trefwoorden er zijn. 

De ‘preview’beelden die je in Lightroom te zien krijgt zijn real-time combinaties van origineel + instructies. Daardoor lijkt het wel alsof je de foto direct bewerkt, terwijl dat toch niet zo is. De samenvoeging gebeurt pas in werkelijkheid wanneer de functie ‘Export’ gebruikt wordt. En zelfs wanneer de export, het eindbeeld, gemaakt blijven origineel en de bewerkingsinstructies apart van elkaar in Lightroom bewaard in de Catalogus. 

Dit betekent dat je te allen tijde nog op de knop ‘Opnieuw Instellen’ kunt drukken om alle bewerkingen te verwijderen en weer helemaal terug naar het origineel te gaan. Dat vind ik een geruststellende gedachte en (mede) daarom geef ik de voorkeur aan Lightroom als mijn ‘non-destructieve fotobewerkingsprogramma’.

Wat is een Destructieve Bewerker

Een destructieve bewerker is een fotobewerker die de aanpassingen aan het beeld meteen opslaat over het originele beeld heen. Het originele bestand is op dat moment weg en niet meer bereikbaar. Het bewerkte bestand is vanaf dat moment het nieuwe ‘origineel’. 

Photoshop is een voorbeeld van een destructieve bewerker. Wanneer je een foto bewerkt in Photoshop en deze opslaat over het origineel heen, dan kun je niet meer terug naar de oorspronkelijke staat. Natuurlijk kan dit voorkomen worden door te bewerken in lagen en de bestanden te bewaren als PSD. Of door steeds een nieuwe versie op te slaan. Maar dat komt het overzicht en zeker je workflow niet ten goede.