Fotobewerking
Peter van Veen
Fotobewerking
08/21/2014
2 min
3

Veilig bewaren van je foto’s

08/21/2014
2 min
3
Het is de nachtmerrie van iedereen die foto’s maakt: het verliezen van je werk. Er zijn tegenwoordig programma’s waarmee je verloren gewaande foto’s weer tevoorschijn kunt toveren, maar voorkomen is altijd beter dan genezen. Daarom geef ik hier een aantal tips voor het veilig bewaren van je foto’s. Hierbij zijn betrouwbaarheid, ruimte, snelheid en toegankelijkheid de meest belangrijke criteria.

Opslag op de pc

Opslag van foto’s op de pc waarmee je werkt scoort qua snelle toegankelijkheid natuurlijk de meeste punten. Wat mij betreft is dit een van de weinige voordelen van opslag op de pc. Bovendien is dit ook niet het meest belangrijke criterium, omdat je de meeste foto’s niet regelmatig nodig hebt. Snelle toegang is dan dus niet nodig. Ondertussen stamp je als je alles op je pc opslaat wel je schijf vol met data, waardoor je pc trager kan worden (meer bestanden = langer zoeken). Daarbij is de computer ook kwetsbaar, want pc stuk betekent: foto’s weg. Het is daarom verstandig om altijd ergens een back-up van je bestanden te hebben. De voordelen:
 • Bestanden snel op te halen
 • Geen internetverbinding nodig voor toegang
De nadelen:
 • Kwetsbaar
 • Alleen toegang vanaf eigen pc

Externe opslag

Wanneer ik het heb over externe opslag kun je denken aan een CD, USB of externe harde schijf. Hoeveel je op kunt slaan op deze apparaten is erg variabel en je keuze zal afhangen van de grootte van je fotocollectie. Goede, ongecomprimeerde foto’s nemen echter vaak al snel wat ruimte in beslag en de collectie zal zich naar alle waarschijnlijkheid ook blijven uitbreiden. Daar moet je goed rekening mee houden als je een extern apparaat wilt aanschaffen voor je foto-opslag. Een USB-stick zal in de meeste gevallen veel te weinig geheugen hebben. Bovendien betaal je bij een USB stick meer voor je geheugen dan bij een harde schrijf. De voordelen:
 • Bestanden snel op te halen
 • Mee te nemen
 • Geen internetverbinding nodig voor toegang
Het nadeel:
 • Kwetsbaar

Opslag in ‘the cloud’

Bestanden online opslaan wordt steeds vaker gedaan. Groot voordeel van deze manier van opslaan is dat je vanaf verschillende apparaten toegang hebt tot je bestanden en je daarvoor niets mee hoeft te nemen. Je kunt eenvoudigweg online inloggen. Hierdoor kunnen ook gemakkelijk meerdere personen toegang krijgen tot de bestanden. Ook zijn de bestanden beschermd tegen brand en diefstal. Een nadeel is dat het uploaden en openen van bestanden iets meer tijd in beslag nemen dan op je pc (dit is ook afhankelijk van de snelheid van je internetverbinding), maar als je je bestanden niet regelmatig nodig hebt, dan zal dit geen probleem zijn. Sommigen zullen er moeite mee hebben dat de bestanden uit handen worden gegeven, maar als je zoekt naar aanbieders met een DIN ISO 27001 certificaat, zoals STRATO, dan is er niets om je zorgen over te maken. Zelf maak ik naar alle tevredenheid gebruik van de service van Backblaze. Klik op deze link om een uitnodiging te ontvangen om Backblaze uit te proberen voor slechts enkele dollars per maand. De voordelen:
 • Beschermd tegen brand en diefstal
 • Toegankelijk
De nadelen:
 • Uploaden en downloaden neemt meer tijd in beslag dan op pc of extern apparaat
 • Internetverbinding nodig
 • Bij veel geheugen zit er een maandelijks/jaarlijks prijsje aan verbonden
Veilig bewaren en opslaan van je foto's Photo by Patrick Lindenberg on Unsplash
Reacties
Categorieën