Fotobewerking

Tijd voor een Lightroom schoonmaakactie!

De tijd is er momenteel wat naar om meer binnen te zitten dan buiten te zijn. Een mooi moment om je rommel in de Lightroom Catalogus een op te ruimen! Lightroom Catalogus schoonmaken Maar even serieus: het is een goede gewoonte om van tijd tot tijd eens door je Lightroom Catalogus te lopen om te zien of er ballast aanwezig is. En dan moet je vooral eens een blik werpen op:
  • Virtuele Kopieën: Tijdens het bewerken van je beelden maak je (ik in elk geval) geregeld een virtuele kopie om wat dingen uit te proberen, voordat het eindresultaat ontstaat. Misschien doe jij dat ook wel. Heb je eenmaal het eindresultaat, dan is de neiging groot om ook de Virtuele Kopieën maar te bewaren. Doe dat niet! Alleen als je er van overtuigd bent dat ook die variant een plekje verdient. Alle andere verwijder je gewoon.

  • Trefwoorden: Neen eens een kijkje in de Trefwoordenlijst. Let dan vooral op verkeerde gespelde trefwoorden, of variaties met en zonder hoofdletter. Kijk ook uit naar enkelvoud en meervoud. Het indikken van je Trefwoordenlijst maakt de lijst met mogelijke Trefwoorden korter, beter te handelen en veel gebruiksvriendelijker.

  • Collecties: Soms is het nodig om een tijdelijke collectie aan te maken wanneer je aan een project werkt, of bij het reorganiseren van je Lightroom Catalogus. Kijk ze nog eens door om te zien of er Collecties zijn die verwijderd kunnen worden. En verwijder ze dan ook.

  • Ontwikkelvoorinstellingen: Geen idee hoe het bij jou gaat, maar gedurende de tijd verzamel ik links en rechts nog wel wat Voorinstellingen. Met als gevolg dat ik door de bomen het bos niet meer zie. In de praktijk gebruik je toch maar een enkele favoriete Voorinstelling. Loop er doorheen en verwijder de Voorinstellingen die je niet gebruikt. Het maakt het alleen maar overzichtelijker voor je.

  • Foto’s: Natuurlijk zijn de foto’s onze kindjes. Dat snap ik best. Maar toch. Kijk nog eens kritisch naar de beelden die je vorige jaar (en eerder) hebt gemaakt. Zijn die nu echt zo bijzonder om ze allemaal te bewaren? En foto’s van jaren terug die je nog steeds niet bewerkt hebt, ga je dat dan ooit nog doen? Denk er eens over na.
Algemeen gezegd: loopt nog eens door Lightroom heen en ruim de zaken op die je toch niet gebruikt en die door de jaren heen alleen maar opstapelen. Een opgeruimde Lightroom Catalogus maakt het fotobewerken niet alleen veel overzichtelijker, maar gemakkelijker en vooral: leuker. En als je toch bezig bent, schoon dan ook meteen je harde schijf op. Daarmee maak je ruimte voor de foto’s die je dit jaar gaat maken. Heb je alles opgeruimd? Dan naar buiten en fotograferen maar. Vullen die Lightroom Catalogus!