Review Praktijkboek Natuurfotografie Jaarrond
Van uitgeverij PiXfactory ontving ik een exemplaar van het nieuwste boek uit de reeks: "Praktijkboek Natuurfotografie Jaarrond". Traditiegetrouw kan ik wel zeggen vindt er tijdens de PiXperience een lancering van een nieuw boek plaats.
Deze keer stond de PiXperience in het teken van 365 dagen per jaar natuurfotografie, dus het was geen verrassing dat het boek daar ook over ging. Die twee zijn altijd aan elkaar verbonden, tot nu toe. Jaarrond natuurfotografie, dat roept wat vraagtekens op.
Natuurfotografie kent zijn bekende pieken, zoals de bloesem, de blauwe heikikkers, de libellen, de paddestoelen, etc. Maar na de herfst houdt het toch wel een beetje op. En in de winter ligt alles in een diepe winterslaap. Om in de lente weer te ontwaken.
Toch is er veel meer mogelijk. Dat is de rode draad in dit boek. Elke maand van het jaar zijn er wel interessante items om vast te leggen. En dat biedt perspectief. De camera hoeft niet meer in het 'vet'. :-)
De verwachtingen lagen hoog, want het boek is uitgebreider dan alle voorgaande boeken. Is het werkelijk mogelijk om jaarrond geboeid bezig te zijn met natuurfotografie? Dat soort vragen leefden bij mij.
De Schrijvers
Net als voorgaande uitgaven is ook dit Praktijkboek Natuurfotografie Jaarrond weer geschreven door een veelheid aan auteurs. Het vaste team bestaat uit: Marijn Heuts, Bob Luijks, Roeselien Raimond, Johan van de Watering en Johan van der Wielen. Daarnaast zijn er nog bijdragen geleverd door Ron Poot, Luc Hogenstein, Ernst Kremers en nog wat andere namen.
Grote namen in de wereld van natuurfotografie. Wat hebben die te bieden om je elke maand weer bezig te houden?
Meer info over de schrijvers ontbreekt in het boek. En dat vind ik wel jammer. Een pagina per schrijver om zich even te laten zien en zich voor te stellen had er best bij gekund. En ik hecht erg veel waarde aan 'het gezicht erachter'. Dat ontbreekt hier jammer genoeg.
Het Praktijkboek Natuurfotografie Jaarrond
De layout en structuur van het boek zijn gelijk aan te andere boeken uit de serie. Prima herkenbaar. Het is een handzaam boek van vierkant formaat met een harde omslag. Het gebruikte papier is lekker stevig en de kwaliteit van de foto's is fenomenaal. Groot, hoog van kwaliteit en duidelijk. Zoals het hoort dus in een boek over fotografie. :-) En voor de liefhebber is elke foto voorzien van de nodige informatie, zoals locatie en tijdstip en de EXIF-gegevens.
Het boek is 25% dikker dan de voorgaande boeken en beslaat zo'n 240 pagina's. Het is opgedeeld in twaalf hoofdstukken, voor elke maand eentje. Lekker overzichtelijk is elk hoofdstuk ook weer opgedeeld. En dat zet zich per hoofdstuk door. Steeds weer dezelfde constructie en opbouw. Kijk maar even mee:
Inleiding, over de maand en de bijzonderheden
Soortenmix, een aantal dieren of fenomenen die je in de betreffende periode kunt vastleggen.
Verdieping, waarin een aspect rondom natuurfotografie verder uitgelicht wordt. Bijvoorbeeld: jaarplanning, voorbereiding, vakantie, workflow.
Fenomeen, een bijzonder element wat toepasbaar is in de betreffende maand. Bijvoorbeeld: nacht- en sterrenfotografie, bloesem, steltlopers, kringloop.
Gebied, een plek in Nederland waar natuurfotografie veel kansen biedt. Bijvoorbeeld: Ameland en Schiermonnikoog, Weerribben, Amsterdamse Waterleidingduinen, Oostvaardersplassen.
Soorten en Fenomenen, bepaalden items worden wat dieper en breder uitgelicht met wat meer achtergrondinformatie. Bijvoorbeeld: noorderlicht, grote grazers, rupsen, vliegend hert, nachtwolken, mycena's.
Met de leesbaarheid is niks mis, het zijn allemaal redelijke kleine en behapbare stukken om te lezen. Ik las het hele boek in twee avonden uit, dat zegt wellicht genoeg. De gedeelde informatie wordt mooi gespreid.
In dit boek gaat het NIET over apparatuur. En dat is ook weleens lekker. Niet altijd over materiaal, maar juist over wat en waar we willen en kunnen fotograferen.
De grote vraag is voor mij altijd: kun je iets met de geboden informatie? Of blijven het grote lijnen en moet je zelf de praktische toepassing maken? Zoals te titel al zegt, is dit een praktijkboek. En daarin word je niet teleurgesteld. Een duidelijke opdeling en toch een enorme veelheid aan informatie.
De Conclusie
Het is geen boek wat je in één avond op de bank even uitleest. (ik deed het in twee, maar vooruit) Daar is de tekst, maar ook de inhoud teveel voor. Het boek is zodanig opgebouwd dat je het jaar door het boek heen kunt volgen. Je zou zelfs elke maand één hoofdstuk kunnen doornemen.
Het boek maakt je begerig om de cameratas in te pakken en een trip te plannen. En dat is de kracht van dit boek. Inspireren. Maar ga dan DOEN. Dan haal je het meeste uit dit boek!
Is het Praktijkboek Natuurfotografie Jaarrond een aanrader? Dat is de hamvraag.
Het boek pretendeert dat je het hele jaar bezig kunt zijn met natuurfotografie. En dat maakt de inhoud wel waar. Natuurlijk moet je zelf nog de moeite doen om er op uit te gaan, maar de mogelijkheden en de informatie worden je op een presenteerblaadje aangeboden.
Ben je natuurfotograaf en wil je meer en vaker met natuurfotografie bezig zijn? Of zoek je naar andere onderwerpen of gebieden? Dan is dit Praktijkboek Natuurfotografie Jaarrond een absolute aanrader!
Wederom een sterk boek in een samenhangend geheel. De mogelijkheden om het hele jaar door te fotograferen worden verdiepend en toch leesbaar behandeld. Dit in combinatie met sterke fotografische voorbeelden maken dit boek tot een onmisbaar boek voor iedereen die meer bezig wil zijn met natuurfotografie! Je kunt het boek hieronder via Bol.com (aff) bestellen.