PC of Mac voor digitale beeldbewerking?
26 december 2009 
1 min. leestijd

PC of Mac voor digitale beeldbewerking?

Mac of PC? Wat is het beste?Stel dat je PC aan het einde van z'n latijn is en je legt jezelf de keuze voor: wordt het een PC of een Mac? Als je zo links en rechts eens informeert bij vrienden, kennissen, collega's etc. dan zul je merken dat de meningen verdeeld zijn. De één zweert bij de stabiliteit, grote kleurenruimte en design terwijl de ander niet van de PC en Windows af te krijgen is. De keuze kan dus best lastig zijn, want naar wie moet je nu luisteren?!? In principe is elke PC of Mac geschikt voor Photoshop/Office/Internet gebruik. Het enige waar je rekening mee moet houden zijn de kosten van Photoshop en alle andere software die je gebruikt. De PC software werkt niet op een Mac en omgekeerd. Je moet dus overal een nieuwe licentie voor aanschaffen. Dat kan een dure grap worden als je zaken als Photoshop, Office, Lightroom, etc. gebruikt. De PC/Mac kampen zijn tegenwoordig niet meer zo scherp verdeeld als eerder. Veel mensen werken inmiddels op beide platforms, dus de echter verschillen -buiten de licentiekosten- zijn deze:
  • Een Mac toetsenbord heeft een Cmd toets, die gebruik je waar je op de PC de Ctrl toets gebruikt.
  • De gamma waarde van een Mac is gesteld op 1.8, terwijl die bij een PC is ingesteld op 2.2; dit betekent dat een afbeelding er lichter uitziet op een Mac, wanneer deze op een PC is gemaakt. Je kunt dit natuurlijk aanpassen, mocht je dat willen.
Als we nog even naar de apparatuur kijken, dan blijkt dat Mac's een tikkie duurder zijn dan PC's. Er is maar één Apple fabrikant, dus een prijsdaling door concurrentie hoef je niet te verwachten. Dat is in de PC markt natuurlijk anders, waardoor die hardware een stukje goedkoper is. Naar mijn idee is de Mac op grafisch gebied en qua stabiliteit best een stukje handiger dan de PC. Daar staat wel een hogere prijs tegenover. Die afweging moet je dan zelf maken. Een Mac is voor veel gebruikers ook een stuk belevingswaarde. En dat is ook wat waard natuurlijk!
Over de schrijver
Je las zojuist een blog van mij, Peter van Veen Wil je meer van dit soort blogs lezen? Meld je dan hier aan voor mijn geregelde mails. Mooi meegenomen: als bonus ontvang je dan een gratis e-book over hoe je nooit meer onscherpe natuurfoto's gaat maken. Wil je betere (natuur)foto's maken? Dit is wat ik voor je kan doen:• De cursus Basiskennis Fotografie - in korte tijd de basis van fotograferen onder de knie krijgen • De Masterclass Serie - 12 diverse opdrachten incl. feedback door mij • De Fotografie Praktijkschool - toegang tot al mijn cursussen, trainingen en mijn feedback
Laura
Door

Laura

op 26 Dec 2009

Ik heb zelf sinds 2 maanden een Mac en zou niet meer terug willen. Ik dacht ook altijd dat je een licentie voor of PC of Mac kocht, maar zover ik een tijdje terug van deze website begreep https://store5.adobe.com/cfusion/store/html/index.cfm?store=OLS-NL&event=displayProduct&categoryPath=/Applications/PhotoshopLightroom&distributionMethod=FULL koop je Lightroom voor zowel Mac als PC.. En over die gamma waarde hoorde ik laatste iemand zeggen dat dat met Windows 7 of de laatste Macs nu gelijk is...

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 26 Dec 2009

@Laura: voor Lightroom gaat dit inderdaad wel, wist ik ook niet. Maar bij Photoshop is het weer niet mogelijk. Dus dat kan nogal verschillen. Goed checken dus wanneer je een upgrade overweegt.Wat de gammawaarde betreft: Apple zegt hier dat ze de standaard gammawaarde hebben gewijzigd van 1.8 naar 2.2. En blijkbaar raadt het NIDF al jaren aan om je Mac te kalibreren op een waarde van 2.2.Maar iig bedankt voor je commentaar!

Dustin Vogel
Door

Dustin Vogel

op 26 Dec 2009

Photoshop koop je voor een PC of Mac...maar dat is alleen de software die niet zo duur is. De licentie kost veel maar die koop je niet voor een PC of Mac maar in het algemeen. Als je van de PC overgaat van PC naar Mac moet je dan door een formulier opgeven bij Adobe en je licentie gaat gewoon over. Bij een upgrade kan dit ook maar je moet dan een upgraden kopen voor je PC en daarna de software voor de Mac los (zonder licentie).

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 26 Dec 2009

@Dustin: bedankt voor dit verhelderende stukje, dit voegt weer wat toe. Het is dus wel mogelijk om later te switchen. Ik heb zo het idee dat lang niet iedereen dit weet...

Jan Haitsma
Door

Jan Haitsma

op 14 Oct 2011

Klopt Peter, Ik heb Adobe hierover gebeld. De omzetting is zo gepiept, gewoon ff bellen met Adobe en klaar is kees! Geen kosten. Het is echter zo dat je de adobe producten op 2 machines mag installeren. Adobe is hierin heel flauw, niet op een Mac en PC, maar wel op 2 Macs of op 2 PC's. Groet Jan Haitsma

Dustin Vogel
Door

Dustin Vogel

op 14 Oct 2011

@JanAdobe is niet (echt) flauw maar dat is voor hun licentie technisch niet mogelijk.De PC versie is een ander product dan voor de Mac. Ze kunnen geen licentiecode maken die geschikt is voor de PC en voor de Mac.. En natuurlijk kan je zien niet kunnen is niet willen maar volgens mij werkt hun licentiemodel niet zo.

Reactie plaatsen