Fotobewerking

PC of Mac voor digitale beeldbewerking?

Mac of PC? Wat is het beste?Stel dat je PC aan het einde van z'n latijn is en je legt jezelf de keuze voor: wordt het een PC of een Mac? Als je zo links en rechts eens informeert bij vrienden, kennissen, collega's etc. dan zul je merken dat de meningen verdeeld zijn. De één zweert bij de stabiliteit, grote kleurenruimte en design terwijl de ander niet van de PC en Windows af te krijgen is. De keuze kan dus best lastig zijn, want naar wie moet je nu luisteren?!? In principe is elke PC of Mac geschikt voor Photoshop/Office/Internet gebruik. Het enige waar je rekening mee moet houden zijn de kosten van Photoshop en alle andere software die je gebruikt. De PC software werkt niet op een Mac en omgekeerd. Je moet dus overal een nieuwe licentie voor aanschaffen. Dat kan een dure grap worden als je zaken als Photoshop, Office, Lightroom, etc. gebruikt. De PC/Mac kampen zijn tegenwoordig niet meer zo scherp verdeeld als eerder. Veel mensen werken inmiddels op beide platforms, dus de echter verschillen -buiten de licentiekosten- zijn deze:
  • Een Mac toetsenbord heeft een Cmd toets, die gebruik je waar je op de PC de Ctrl toets gebruikt.
  • De gamma waarde van een Mac is gesteld op 1.8, terwijl die bij een PC is ingesteld op 2.2; dit betekent dat een afbeelding er lichter uitziet op een Mac, wanneer deze op een PC is gemaakt. Je kunt dit natuurlijk aanpassen, mocht je dat willen.
Als we nog even naar de apparatuur kijken, dan blijkt dat Mac's een tikkie duurder zijn dan PC's. Er is maar één Apple fabrikant, dus een prijsdaling door concurrentie hoef je niet te verwachten. Dat is in de PC markt natuurlijk anders, waardoor die hardware een stukje goedkoper is. Naar mijn idee is de Mac op grafisch gebied en qua stabiliteit best een stukje handiger dan de PC. Daar staat wel een hogere prijs tegenover. Die afweging moet je dan zelf maken. Een Mac is voor veel gebruikers ook een stuk belevingswaarde. En dat is ook wat waard natuurlijk!