Onmisbare Tips voor Prachtige Landschapsfotografie
Fotografie

Onmisbare Eigenschappen voor Landschapsfotografie

Als autodidactisch fotograaf, die alles geleerd heeft door te lezen, te kijken en te DOEN, van urenlang wachten op het juiste licht tot het maken van de meest voor de hand liggende fouten, vind ik het fijn om wat ‘geheimen’ en inzichten over landschapsfotografie met je te delen. Inzichten die leiden tot het maken van een goede foto. Speciaal voor iedereen die kijkt en denkt door een lens zoals ik!

Maar voordat ik je de basis ingrediënten van de perfecte landschapsfoto verklap, wil ik je nog even dit grote geheim vertellen. Je ziet het overal, vooral in de natuur. Het wordt harmonie genoemd. Het geldt voor veel dingen, maar wanneer je harmonie in je beeld hebt, zit je goed. En dat geldt ook voor landschapsfotografie. Zet je ogen open voor de harmonie om je heen!

Onmisbare Eigenschappen voor Landschapsfotografie

Sleuteleigenschappen: Voorbereiding, Geduld en Doorzettingsvermogen

Om de mystiek en sprankelende schoonheid van de natuur vast te leggen is het nodig dat je haar begrijpt. Leren omgaan met haar grillen, driftbuien en bijzondere luimen. Want let wel: zoiets moois als harmonie in de natuur is niet op afroep beschikbaar. Je moet geduld hebben. En voor wie denkt dat landschapsfotografie eenvoudig is heb ik hier een paar redenen waarom dat absoluut niet het geval is.

Achter de perfecte landschapsfoto gaat uren (soms wel dagen) aan voorbereiding vooraf. Nadenken over de topografie, de juiste hoek, het gewenste licht. En niet te vergeten de vele mislukkingen, waarbij de verwachtingen toch niet uitkwamen en je onverrichter zaken weer thuiskwam. Zonder de perfecte landschapsfoto.

Om net de landschapsfoto met de ideale omstandigheden vast te leggen heb je deze sleuteleigenschappen nodig: Voorbereiding, Geduld en Doorzettingsvermogen. En ik kan je garanderen dat een goede foto veel tijd vergt en een heleboel mentale voorbereiding.

Daarom is mijn eerste advies, voordat je door je lens kijkt, om eens om je heen te kijken, naar de geografie.

Onmisbare Eigenschappen voor Landschapsfotografie

Scan het gebied waar je wilt fotograferen. Noteer de belangrijke eigenschappen. De minder voor de hand liggende maar wel interessante hoeken en wisselende hoogteverschillen.

Neem de tijd om je voor te bereiden en zorg dat je er klaar voor bent met het statief, schone lenzen en een afstandsbediening –voordat- het beste tijdstip van de dag aanbreekt. Probeer verschillende filters en zoek een goede voorgrond.

Kies een eenvoudig en duidelijk hoofdonderwerp. Teveel objecten vertroebelen de diepte en de focus van je foto.

Denk er aan dat wat jij een goede foto vind. Welke elementen bepalen dat? Voor mij is dat wanneer je aandacht getrokken wordt naar één bepaald onderwerp door een schaarse (dus niet te drukke) achtergrond. Dat in combinatie met een eenvoudige en interessante compositie zorgt voor duidelijke harmonie in je beeld.

Afleiding buiten je beeld houden is niet simpel. Het vereist de nodige inzet. Ga daar voor! Landschapsfotografie komt het best tot zijn recht wanneer je duidelijk de focus legt op je onderwerp zonder afleiding.

Speel met de kleuren. Zoek naar gewaagde kleuren foto die ene onvergetelijke foto

Wil je goede voorbeelden zien van levendige en warme landschapsfoto’s? Kijk dan eens naar de zogenaamde stockfoto’s van landschappen. Je ziet dat die goed gebruik maken van kleuren. Onthoud dat voor wanneer je in het veld staat om te fotograferen.

Onmisbare Eigenschappen voor Landschapsfotografie

Zoek naar een duidelijke primaire kleur. Helder rood, smaragd groen, fel geel en zee blauw geven een andere dimensie aan je foto. Gebruik een polarisatiefilter om deze levendige kleuren extra te benadrukken. Wanneer je de nadruk legt op de kleuren is het beter om duidelijke patronen in beeld te voorkomen. Die leiden de kijker op zo’n moment alleen maar af van het onderwerp.

Aan de andere kant kun je ook kiezen voor meer kleurharmonie om een kalmer beeld te maken. Een beeld wat beperkt wordt door meer dezelfde tonen en kleuren, of zelfs één enkele kleur, oogt prettig en rustig. Het oog speelt met de verschillende tinten en intensiteiten. Zoek naar pastelkleuren wanneer je een dergelijk sereen effect wilt vastleggen.

Maak drama met licht

Wanneer je weleens meedoet aan een wedstrijd, of kijkt naar de beste foto’s op 500px of Flickr of waar dan ook, dan zie je vaak dat de beste foto’s in de meeste gevallen gebruik maken van fantastisch fascinerend licht.

 Onmisbare Eigenschappen voor Landschapsfotografie

Train je oog om dit soort lichtcondities op te merken. Het zilveren of gouden randje langs de wolken, de sterke zonnestralen die tussen de wolken door schijnen, het glinsterende licht wat door de bladeren schijnt, prachtige lange schaduwen of het effect van tegenlicht. Gebruik maken van het prachtige warme licht tijdens het gouden uurtje in de vroege ochtend of de late avond. Je zult de magie van het licht ervaren tijdens deze momenten. Misschien heet het daarom wel ‘magic hour’… Landschapsfotografie vereist de vaardigheid om gebruik te maken van deze lichtomstandigheden.

Mensen in beeld

Toegegeven, mensen in beeld brengen ligt bij landschapsfotografie niet echt voor de hand. Toch heeft het wel een nuttige toevoeging. Let maar eens op als je landschapsfoto’s in tijdschriften zien. Daar zie je vaak een dramatisch effect door de toevoeging van mensen in het beeld. Een menselijk gezicht of zelfs een mensfiguur geeft de kijker een menselijke connectie. Het geeft de kijker het gevoel van op die locatie zijn. En daarnaast ook nog het gevoel van schaal, de menselijke maat in beeld.

Onmisbare Eigenschappen voor Landschapsfotografie

Maak goed gebruik van bovenstaande ingrediënten en mix ze in de juiste verhoudingen, afhankelijk van je onderwerp, tijd en plaats. Je zult zien dat je hiermee in no-time landschapsfoto’s maakt waar je trots op bent! Een mooie stap die je kan helpen is mijn online cursus 'Landschapsfotografie in 10 Stappen'. In korte tijd veel wijzer!