Lightroom Tip - Mappen en Fotobestanden Verplaatsen
02 januari 2014 
1 min. leestijd

Lightroom Tip - Mappen en Fotobestanden Verplaatsen

In de dagelijkse praktijk kom ik geregeld fotografen tegen die zichzelf in de nesten hebben gewerkt in Adobe Lightroom. En dan bedoel ik met name mensen die zichzelf behoorlijk in de problemen hebben gewerkt door fotobestanden te verplaatsen op hun computer zonder daarbij vooraf gedacht te hebben over de mogelijke gevolgen van hun actie voor de Lightroom database. Sinds enkele jaren bewaar ik mijn bestanden op een NAS (Network Attached Storage, ofwel een netwerkschijf) in een RAID opstelling. De import vind plaats op mijn laptop en na bewerking verplaats ik ze naar de NAS. De Lightroom Catalogus staat gewoon op mijn laptop. Uiteraard zijn er meerdere mogelijkheden, zoals alle bestanden (foto’s en catalogus) op een externe HDD of op een (supersnelle) SSD. Het verplaatsen van de Lightroom Catalogus is niet zo’n heel groot probleem. Het verplaatsen van bestanden echter wel. Toch is het zeer de moeite waard om je daar in te verdiepen. Daarom heb ik een video voor je gemaakt waarin ik laat zien hoe ik mijn bestanden van de laptop verplaats naar de NAS zonder dat Lightroom hier last van krijgt. En eigenlijk is er geen verschil in de manier van werken wanneer je de bestanden naar een externe HDD verplaatst. En als bonus laat ik je ook nog even zien hoe je een nieuwe map aanmaakt binnen in Lightroom en ook nog hoe je een map kunt hernoemen. Mijn doel hierbij is om je te laten zien hoe je eenvoudig bestanden verplaatst naar een externe locatie zonder de integriteit van de Lightroom Database aan te tasten. Bekijk hier de video (wel even op het tandwieltje rechtsonder klikken en de kwaliteit op 720 zetten):
Over de schrijver
Je las zojuist een blog van mij, Peter van Veen Wil je meer van dit soort blogs lezen? Meld je dan hier aan voor mijn geregelde mails. Mooi meegenomen: als bonus ontvang je dan een gratis e-book over hoe je nooit meer onscherpe natuurfoto's gaat maken. Wil je betere (natuur)foto's maken? Dit is wat ik voor je kan doen:• De cursus Basiskennis Fotografie - in korte tijd de basis van fotograferen onder de knie krijgen • De Masterclass Serie - 12 diverse opdrachten incl. feedback door mij • De Fotografie Praktijkschool - toegang tot al mijn cursussen, trainingen en mijn feedback
Ellen
Door

Ellen

op 18 Jan 2014

Interessante informatie voor mij. want ik heb dus wel mapjes aangemaakt en verschoven op de externe schijf. Was er nog niet achter gekomen omdat ik nog nooit foto's opgeroepen heb. Dit is dus zeker leerzaam voor mij.

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 20 Jan 2014

Fijn, dan heb ik het toch niet voor niets geschreven!

C.Porsius
Door

C.Porsius

op 28 Jan 2014

Hoi Peter,ik heb zojuist je video bekeken in de hoop dat ik mijn probleem kan oplossen, maar nee. Ik heb Lightroom foto's willen overbrengen, via mijn externe hd op mijn nieuwe laptop, maar op bijna alle foto's krijg ik tekens te zien in de vorm van een uitroepteken: conflict metagegevens! Als ik erop klik krijg ik verschillende opties te zien; 1- of de instellingen van de schijf moeten worden geimporteerd (toen ik dit deed was mijn foto weg); 2 of de schijfinstellingen moeten worden overgeschreven door de catalogusinstellingen. Als ik het laatste doe is het foutteken weg. Misschien is dat goed, maar het gaat om vele honderden foto's, mijn lol gaat eraf, ik ben al een paar maanden bezig maar snap niet wat ik fout heb gedaan. Kun jij het mij vertellen?

fred
Door

fred

op 26 Sep 2014

Hallo Peter, bedankt voor deze duidelijke video! Vooral voor de tijd die je er in hebt gestopt. In mijn geval was het (nog) niet voldoende, ik heb een grotere chaos gecreëerd dus ga verder zoeken. Mijn pc was namelijk gecrasht en mijn foto's staan nu op een geheel andere schijf, met andere schijfletter. de backup bestanden, verwijzen/kijken dus nog naar de andere schijf. Misschien heb je een oplossing?Vriendelijke groet,fred

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 03 Oct 2014

Hoi Fred,je krijgt dan in LR een vraagteken te zien. Daar kun je op klikken en dan de juiste map/schijf aangeven.

Reactie plaatsen