Betere foto's maken
Peter van Veen
Betere foto's maken
12/29/2012
3 min
4

Hoe Vuurwerk Fotograferen

12/29/2012
3 min
4
Vuurwerk ziet er meestal fantastisch uit op foto’s, maar het vastleggen van vuurwerk in de lucht is toch vaak wat lastiger dan het in eerste instantie lijkt. Er zijn een paar manieren waarmee je toch spectaculaire resultaten kunt behalen.

Plan vooruit

Fountain of ColorZorg dat je ongehinderd zicht hebt op het vuurwerk door op tijd een plek te zoeken. Niet te dicht in de buurt van lichtbronnen zoals een lantaarnpaal, lampen of koplampen van auto’s. En niet te vergeten: waar niet steeds mensen voor je lens heen lopen. Let er daarnaast op dat je boven de wind staat, zodat de rook van het vuurwerk niet precies jouw kant op komt en je het zicht belemmert. Het is mooier om de rook achter de explosies te hebben, waardoor het licht in de rook gereflecteerd wordt. Creative Commons License photo credit: sunsurfr

Gebruik een statief

Dit is een essentieel onderdeel bij vuurwerk fotograferen. De meeste belichtingen zullen tussen de 1 en 15 seconden duren. Heb je nu geen statief (bij de hand), dan krijg je onherroepelijk bewegingsonscherpte. Probeer dan iets te zoeken waar de camera op kan staan.

Gebruik lange belichtingstijden

Fireworks 04Laat de sluiter dus gewoon een tijd open staan. Want je wilt de eerste explosie vastleggen, maar ook de sporen die de brandende delen nalaten.Zoals ik al eerder aangaf, een belichtingstijd tussen 1 en 15 seconden zal goed voldoen. Maar je bent hierin vrij om je eigen voorkeur te hanteren. Zoek gewoon naar de best passende optie. Is de lucht goed donker, dan kun je de sluiter gewoon open laten staan, anders kun je de lens afdekken met een zwarte kaart totdat het juiste vuurwerk de lucht in gaat. Creative Commons License photo credit: sunsurfr

Gebruik een (draadloze) afstandsbediening

Het grote voordeel van een afstandsbediening is dat je de ontspanknop kunt indrukken zonder de camera aan te hoeven raken. Bewegingsonscherpte is immers zomaar veroorzaakt en dat is niet gewenst. Heb je geen afstandsbediening, maak dan gebruik van de zelfontspanner. Dan gaat de sluiter pas open na een aantal seconden. Let er wel op dat je in dat geval goed moet kunnen voorspellen wanneer het vuurwerk de lucht in gaat.

Scherpstellen – Focus

In de meeste gevallen zal het vuurwerk op ongeveer dezelfde afstand van je afgestoken worden. Dan kun je steeds dezelfde scherpstelling gebruiken. Neem de eerste explosies om scherp te stellen en zet de lens of camera dan op Manual Focus. Lukt dat niet, dan is het op oneindig scherpstellen vaak een juiste keuze.

Zet de flitser uit

Zorg in ieder geval dat de flitser niet afgaat. Plak hem anders maar af met tape!

Last, but not least

Als afsluiter zou ik je deze tip willen meegeven: maak vooral veel foto’s. Ongetwijfeld gaat het meeste weer de prullenbak in. Maar hoe meer je schiet, hoe meer kansen je hebt op een goede foto. Ook vuurwerk fotograferen is iets wat je gewoon moet DOEN. Maar aan de andere kant kun je ook doen wat ik doe: gewoon naar buiten gaan, plezier hebben en genieten van de jaarwisseling! Through a glass darkly (in N Ireland)
Creative Commons License photo credit: identity chris is
Reacties
Categorieën