Fotografie
Peter van Veen
Fotografie
05/01/2009
0 min
2

Beïnvloeding van het licht

05/01/2009
0 min
2
Om op een zonnige dag een niet al te hard of contrastrijk portret te maken, kun je natuurlijk de persoon in de schaduw plaats laten nemen of wachten tot er bewolking komt die het zonlicht diffuser maken. De schaduwen kunnen natuurlijk ook worden opgehelderd door een reflectiescherm of door gebruik te maken van een invulflits.

Reflectieschermen voor zacht licht

Op portretfoto's of close-ups van bloemen of insecten kunnen interessante details verloren gaan door de schaduwwerking. Er kan dan een (opvouwbaar) reflectiescherm worden gebruikt om het licht te buigen en in de gewenste richting te sturen Zowel de kwaliteit als de kleur van het licht zal worden beïnvloed door het scherm. Het is aan de fotograaf om een reflectiescherm met de juiste kleur en afmeting te kiezen.

Diffuse schermen

Als het licht erg hard is, kan er tussen de lichtbron en het onderwerp een diffusor geplaatst worden. Dat is een (aluminium) frame waarin een diffuus scherm is gemonteerd. Dit zal het licht zachter maken. Een bekend voorbeeld hiervan zijn de schermen van California Sunbounce. De bekende Belgische fotograaf Bert Stephani heeft er een leuk filmpje van gemaakt:
Reacties
Categorieën