Beïnvloeding van het licht
01 mei 2009 
0 min. leestijd

Beïnvloeding van het licht

Om op een zonnige dag een niet al te hard of contrastrijk portret te maken, kun je natuurlijk de persoon in de schaduw plaats laten nemen of wachten tot er bewolking komt die het zonlicht diffuser maken. De schaduwen kunnen natuurlijk ook worden opgehelderd door een reflectiescherm of door gebruik te maken van een invulflits.

Reflectieschermen voor zacht licht

Op portretfoto's of close-ups van bloemen of insecten kunnen interessante details verloren gaan door de schaduwwerking. Er kan dan een (opvouwbaar) reflectiescherm worden gebruikt om het licht te buigen en in de gewenste richting te sturen Zowel de kwaliteit als de kleur van het licht zal worden beïnvloed door het scherm. Het is aan de fotograaf om een reflectiescherm met de juiste kleur en afmeting te kiezen.

Diffuse schermen

Als het licht erg hard is, kan er tussen de lichtbron en het onderwerp een diffusor geplaatst worden. Dat is een (aluminium) frame waarin een diffuus scherm is gemonteerd. Dit zal het licht zachter maken. Een bekend voorbeeld hiervan zijn de schermen van California Sunbounce. De bekende Belgische fotograaf Bert Stephani heeft er een leuk filmpje van gemaakt:
Over de schrijver
Je las zojuist een blog van mij, Peter van Veen Wil je meer van dit soort blogs lezen? Meld je dan hier aan voor mijn geregelde mails. Mooi meegenomen: als bonus ontvang je dan een gratis e-book over hoe je nooit meer onscherpe natuurfoto's gaat maken. Wil je betere (natuur)foto's maken? Dit is wat ik voor je kan doen: • De cursus Basiskennis Fotografie - in korte tijd de basis van fotograferen onder de knie krijgen • De Masterclass Serie - 12 diverse opdrachten incl. feedback door mij • De Fotografie Praktijkschool - toegang tot al mijn cursussen, trainingen en mijn feedback
Margo
Door

Margo

op 12 Jul 2010

Mooi zo'n scherm. Maar hoe doe je dat als je alleen bent...?

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 12 Jul 2010

@Margo: het schijnt mogelijk te zijn om ze op een (stevig) statief te plaatsen. Met de nodige zakken zand, dat wel.

Reactie plaatsen