4 Creatieve compositietechnieken die je fotografie naar een hoger niveau tillen
Als je de basisprincipes van compositie – zoals de regel van derden en het juiste gebruik van kleur en contrast – al onder de knie hebt, wordt het hoog tijd om een stapje verder te gaan en nieuwe vaardigheden op te doen.
Er zijn veel manieren om betere, echt opvallende foto’s te maken, maar wat van een gewone snapshot een visueel verbluffend kunstwerk maakt, is vaak die ene, treffende compositie.
Onderstaande drie geavanceerde compositietechnieken helpen je om meer visuele aantrekkingskracht in je fotografie te leggen:
1. Voorgrondinteresse en diepte
Hebben je foto’s iets te weinig pit of lijken ze vlak? Door iets in de voorgrond te plaatsen, kun je ze in één klap interessanter maken.
Het opnemen van voorgrondinteresse is een perfecte manier om de scène meer diepte te geven. Een foto is van nature tweedimensionaal, dus door te spelen met de voorgrond kun je toch een driedimensionaal effect oproepen. Een sleutelobject in de voorgrond – zoals een persoon, een boom of rotsen – voegt context toe en bouwt een extra laag op in je compositie. Zo voelt de foto minder ‘plat’ aan en krijgt de kijker het idee écht een scène binnen te stappen.
2. Kader in het kader
Nog een handige manier om diepte te benadrukken, is een zogenoemd ‘kader in het kader’ creëren. Deze techniek zie je niet alleen in fotografie, maar ook in schilderkunst en tekeningen, simpelweg omdat het altijd werkt!
Oefen jezelf om te speuren naar elementen zoals ramen, bogen, takken of zelfs stapels stenen die je als natuurlijk of kunstmatig kader kunt gebruiken. Dit ‘kader’ hoeft de scène niet volledig te omringen om effect te hebben; je kunt ook kiezen voor een gedeeltelijke omlijsting die een hint van mysterie toevoegt.
Deze techniek leent zich voor tal van genres: van portretten en landschappen tot documentaire- en productfotografie. Alles draait om het slim benutten van de ruimte voor en rond je onderwerp.
3. Regel van oneven
De regel van oneven stelt dat een foto aantrekkelijker is als er een oneven aantal elementen in voorkomt. Volgens de theorie achter de beeldende kunst oogt een oneven getal natuurlijker en rustiger voor het oog. Bij een even aantal voorwerpen raakt de kijker vaker de focus kwijt, omdat het niet meteen duidelijk is welk element de meeste aandacht verdient.
Drie is meestal het ‘beste’ oneven aantal. Met drie elementen kun je een lijn vormen of juist een driehoek, wat voor een subtiele spanning en een dynamisch gevoel in je foto zorgt. Vijf of zeven werkt ook nog prima, maar hoe meer elementen je toevoegt, hoe meer je inboet aan compositiesterkte.
4. Leidende Lijnen voor een krachtige blikrichting
Als extra geavanceerde compositietechniek wil ik je graag wijzen op Leading Lines, oftewel leidende lijnen. Denk aan wegen, paden, hekken of zelfs schaduwen die de kijker onbewust meenemen door je beeld. De kracht van Leading Lines zit ‘m erin dat je de blik van de kijker kunt sturen naar het punt waar jij wilt dat de aandacht komt te liggen.
- Maak slim gebruik van diagonalen: Diagonale lijnen geven een foto extra spanning. Trek de diagonale lijn bijvoorbeeld vanaf een hoek van het beeld naar je onderwerp om de aandacht daar naartoe te leiden.
- Speel met meerdere lijnen: Heb je een locatie met veel grafische lijnen, zoals een modern gebouw of spoorrails? Gebruik die dan om een ritmisch patroon te vormen dat meteen de kijker je foto in zuigt.
Deze techniek werkt fantastisch in zowel landschaps- als straatfotografie en kan zelfs in abstracte beelden een gevoel van richting en flow oproepen. Zo creëer je foto’s waarin je kijker niet kan wachten om alle details te ontdekken.
Conclusie
Buiten deze vier tips zijn er nog veel meer geavanceerde compositietechnieken om je foto’s naar een hoger niveau te tillen. Duik er lekker in en experimenteer erop los, want uiteindelijk draait alles om jouw eigen creativiteit en de manier waarop je het verhaal van je onderwerp wilt vertellen.
Succes met fotograferen!