Fotografie

Hou je Camera Droog!

Ee camera droog houden terwijl je buiten fotografeert is niet altijd even simpel. Ok, je kunt natuurlijk van tevoren het weerbericht checken, maar je zult het wel met me eens zijn als ik zeg dat dit niet altijd even betrouwbaar is. Toch is het laten natregenen van je materiaal natuurlijk geen optie. Stel je voor, je hebt honderden euro’s gespendeerd aan je digitale camera om er dan achter te komen dat je de boel hebt geruïneerd door een stevige plensbui! Ironisch genoeg doen de meest kansen op een dramatische foto zich vaak voor tijdens of net na slecht weer. Zoals bijvoorbeeld het zonlicht dat door de wolken heen breekt.

Lenskappen en filters

Het is onmogelijk om foto’s te maken zonder de lenskap van je lens af te halen, maar het is wel belangrijk om te voorkomen dat er regendruppels landen op je lens. Die zijn namelijk niet bevorderlijk voor de kwaliteit van je foto’s. Met behulp van een UV-filter kun je je lens beschermen, terwijl een zonnekap helpt om de voorzijde te vrijwaren van druppels. UV-filters zijn heel handig, je schroeft ze zo op je lens. En je kunt hierdoor de druppels wegvegen zonder het risico van beschadigingen op je lens. Nog een voordeel: ze kosten bijna niets, zeker in vergelijking met de kosten van een lens. Is je filter dan op een dag bekrast, dan is het niet zo’n ramp om deze weg te gooien en een nieuwe te kopen.

Gebruik een lenshoes

Een micro fiber lensdoekje kan erg handig zijn en is in de meeste camera winkels wel te koop, maar een zeemlapje absorbeert het allerbeste en is ideaal voor het afvegen van regendruppels op je camera of lens zonder de boel te bekrassen. Let er op dat je ook nog een tweede doekje meeneemt om je handen of te drogen of schoon te vegen.

Gebruik een paraplu

Een grote paraplu is ideaal om jezelf en de camera uit de regen te houden. Nadeel hierbij is echter dat je wel één hand nodig hebt om hem beet te houden, dus je bent eigenlijk wel verplicht om je camera op een statief te plaatsen. Tevens is een paraplu ook handig om de camera uit de wind te houden, zodat bewegingsonscherpte voorkomen kan worden. Overigens kan het wel erg ongemakkelijk zijn om steeds met zo’n grote paraplu te moeten slepen. Toch gaat de 'techniek' hier ook steeds verder, want inmiddels zijn er al 'handsfree' paraplu's verkrijgbaar. Handig bij het wandelen, maar zeker ook bij het fotograferen! handsfree paraplu

Verwissel je lens droog

Het enige wat nog erger is dan regen op je camera is regen IN je camera! Het laatste wat je wilt is regen die op je sensor valt, dus om dit te voorkomen moet je geen lenzen gaan verwisselen in de regen! Zorg ervoor dat je ergens binnen staat of improviseer een afdakje, al is het maar onder je jas bijvoorbeeld. Wees in ieder geval altijd voorzichtig als je een lens verwisselt terwijl je buiten bent.

Om op te letten

Je digitale camera heeft elektronica nodig om naar behoren te kunnen functioneren, dus water (en dus regen) is een serieus gevaar. Terwijl slecht weer geweldige foto kansen kan bieden, is het zeker niet het risico waard om je camera te beschadigen door zomaar in de stromende regen te gaan lopen in de hoop op goede plaatjes. Wanneer de beschermende maatregelen zoals hierboven genoemd niet voldoende zijn, vergeet het dan maar, ga dan maar naar huis!