beïnvloeding van het licht met een reflectiescherm
Fotografie

Beïnvloeding van het licht

Om op een zonnige dag een niet al te hard of contrastrijk portret te maken, kun je natuurlijk de persoon in de schaduw plaats laten nemen of wachten tot er bewolking komt die het zonlicht diffuser maken. De schaduwen kunnen natuurlijk ook worden opgehelderd door een reflectiescherm of door gebruik te maken van een invulflits.

Reflectieschermen voor zacht licht

Op portretfoto's of close-ups van bloemen of insecten kunnen interessante details verloren gaan door de schaduwwerking. Er kan dan een (opvouwbaar) reflectiescherm worden gebruikt om het licht te buigen en in de gewenste richting te sturen. Zowel de kwaliteit als de kleur van het licht zal worden beïnvloed door het scherm. Het is aan de fotograaf om een reflectiescherm met de juiste kleur en afmeting te kiezen.

Diffuse schermen

Als het licht erg hard is, kan er tussen de lichtbron en het onderwerp een diffusor geplaatst worden. Dat is een (aluminium) frame waarin een diffuus scherm is gemonteerd. Dit zal het licht zachter maken. Een bekend voorbeeld hiervan zijn de schermen van California Sunbounce. De bekende Belgische fotograaf Bert Stephani heeft er een leuk filmpje van gemaakt.


Verschillende reflectorkleuren voor creatieve effecten

Reflectieschermen komen in diverse kleuren die elk hun eigen invloed hebben op de sfeer van de foto. Een wit reflectiescherm zorgt voor neutraal, zacht licht, ideaal om schaduwen subtiel op te lichten zonder kleurverandering. Een zilverkleurig scherm reflecteert het licht krachtiger en helderder, wat zorgt voor een meer contrastrijke belichting. Dit is handig bij het fotograferen in situaties met weinig licht of wanneer je meer ‘punch’ aan je foto wilt toevoegen. Gouden reflectieschermen geven een warme gloed aan het licht, wat vooral effectief kan zijn bij het fotograferen in de buitenlucht tijdens de golden hour, of om een warme huidskleur te creëren in portretten. Tot slot zijn er zwarte schermen die het licht juist absorberen en schaduwen kunnen versterken, wat nuttig kan zijn voor een dramatischer effect.

Praktische toepassingen van reflectieschermen

Reflectieschermen worden vaak gebruikt om invullicht te creëren bij portretfotografie. Bijvoorbeeld, wanneer je buiten fotografeert in fel zonlicht, kan een scherm helpen om harde schaduwen op het gezicht van het model te verzachten. Voor productfotografie kun je ook spelen met meerdere schermen om een gelijkmatig belicht beeld te krijgen zonder ongewenste schaduwen. Het flexibel omgaan met verschillende schermtypes en lichtmodifiers geeft je de vrijheid om creatief te zijn met licht en de sfeer van je foto's volledig naar je hand te zetten.

Niet allen bij portretfoto's is een reflectiescherm een handig hulpmiddel, zelfs bij macrofotografie komt dit goed van pas. Soms kun je eenzelfde reflectiescherm gebruiken, maar vaak zijn die te groot en heb je een miniversie nodig. Die zijn ook gewoon te koop, maar je kunt die ook zelf maken van een stukje karton met aluminiumfolie erop. Of van die gouden kartonnetjes die soms in een doosjes bonbons zitten bijvoorbeeld. 

Hieronder een video waarin je het effect van een reflectiescherm bij macrofotografie goed kunt zien: