Review boek Koekoek! Delta Vol Leven
Onlangs ontving ik van de uitgever het boek 'Koekoek! Delta Vol Leven' om het te lezen en een review over te schrijven. Dat heb ik inmiddels gedaan. Ik ben een stuk wijzer geworden over zaken die ik normaliter wellicht niet eens zou lezen...
De schrijver
De schrijver van het boek ‘Koekoek! Delta vol leven’ is geen onbekende als je enige interesse hebt in natuurfotografie. Edo van Uchelen heeft zijn sporen inmiddels wel verdiend op dat gebied. Edo is van huis uit bioloog en dat is goed te merken. Het bepaalt voor het groot deel het referentiekader van het boek. Daarnaast is hij natuurfotograaf, medeauteur van het handboek natuurfotografie en daarnaast ook actief als reisondernemer.
Het boek
Het boek Koekoek! Is een stevig, groot en goed ingebonden boek. Met in totaal 176 bladzijden kun je het best wel een dik boek noemen. Het heeft het formaat van een ruim liggend A4, dus prettig om op schoot te hebben en te lezen en kijken. Op de voorpagina prijkt een prachtige tekening van schoolmeester M.A. Koekkoek (met een knipoog naar de titel van het boek) die we (denk ik) allemaal wel kennen van uit onze schooljaren. Ik in elk geval wel. Wellicht moet ik me dan al bij een oudere generatie scharen...
Het hele boek is nauw verweven met de film Holland, natuur in de Delta (must see!) maar is verder vooral opgebouwd rondom een aantal tekeningen van meester Koekkoek. Maar vooraf begint het boek, en daar komt de bioloog om de hoek kijken, een aantal hoofdstukken over ecologie, over hoe de natuur in beweging is, hoe de landschappen continue veranderen, etc.
Vervolgens komen een aantal landschappen aan de orde, die aan de hand van een plaat van meester Koekkoek of een nieuwe variant door Jeroen Helmer, wordt doorgenomen. Een hele unieke en zeker interessante benadering. Op deze manier wordt de natuur niet vaak bekeken. Je wordt even gedwongen om met andere ogen naar de natuur de kijken. En de bioloog schrijft hierin absoluut mee. Daar moet je wel aan wennen. Het is niet geschreven als fotograaf, wat de meeste boeken die ik hier behandel wel zijn.
Welke landschappen komen er dan zoal aan de orde? Ik noem er enkele: de Biesbosch, de weide, de sloot en plas, aan de rivier, zoetwatervissen, natuurontwikkeling, in het duin, aan het strand en tenslotte de natuur in de stad. Een rijk geheel dus. Niet alleen landschappen, maar er komt net iets meer aan de orde. En dat maakt het leuk. Vooral het laatste hoofdstuk is heel praktisch gericht: hoe kun je je eigen tuin inrichten als natuurgebied. Kan dat dan? Jazeker, Edo legt het helemaal uit!
Het gehele boek is doorspekt met prachtige natuurfoto’s, door diverse fotografen gemaakt. Veel foto’s beslaan twee bladzijden. Wat dat betreft had het beter een flat layer boek kunnen zijn. Nu is het midden toch altijd gebogen en dat is jammer van de foto.
De conclusie
Ik vind het persoonlijk een prachtig boek. Absoluut een aanwinst in mijn boekenkast. Het boek is in de boekhandel verkrijgbaar bij Bol.com voor € 24,95 Zou ik het zelf aanschaffen? Als natuurliefhebber: vast en zeker, het boek is het geld dubbel en dwars waar. Als fotograaf: niet direct. Hoewel het boek wel wat aandacht geeft aan het fotograferen van diverse zaken, is het daar niet op gericht. Het is heel geschikt om meer te leren over de natuur die je wilt fotograferen, dan over het fotograferen zelf. Het is hier meer de bioloog die schrijft dan de fotograaf. En daar is niks mis mee. Juist die andere insteek maakt het voor mij een uniek en waardevol boek. Je kunt het boek hieronder via Bol.com (aff) bestellen.