Een foto met levendige kleuren maken is tegenwoordig erg simpel. Zou je zeggen. Je kunt het vaak al in je camera instellen (bij Nikon: Picture Control, Levendig). Of nog gemakkelijker: in de nabewerking. Verzadiging een stuk omhoog en hopla, je hebt een foto met levendige kleuren.
Levendige Kleuren
Zo eenvoudig is het niet. Maar, echt moeilijk is het ook weer niet. Als je maar enkele basisregels in ere houdt. Want een foto maken met levendige kleuren zonder onder de grens te gaan kans best een uitdaging zijn. Maar gelukkig zijn hier enkele tips om het in één keer goed te doen.
Belichting
Als eerste en belangrijkste moet de
belichting precies goed zijn. Misschien een open deur, want dat is altijd van belang bij fotograferen, maar toch. Voor beelden die je met levendige kleuren wilt laten zien kan een beetje onderbelichting al zorgen voor een contrastarme grijze look. Terwijl wat overbelichting al snel uitgebeten hooglichten geeft en daarmee de onderliggende kleuren om zeep helpt.
Witbalans
Als tweede zorg je voor een passende
witbalans. Ook deze tip geldt in principe voor elke foto, maar dit is echt cruciaal voor de juiste kleuren en tonen in je foto’s.
Filters
Nog iets wat je kunt inzetten tijdens het fotograferen is het gebruik van
filters. Met name het
polarisatiefilter. Het circulaire polarisatiefilter is erg populair bij fotografen die graag verzadigde luchten willen zien, maar het helpt ook in andere gevallen om de kleuren vooraf al meer verzadigd, en dus levendiger, in beeld te krijgen. Daarnaast is het ook mogelijk om te kiezen voor nabewerking, bijvoorbeeld in Photoshop.
Vooraf nadenken
Door vooraf al na te denken over zaken als belichting, witbalans en filtergebruik geef je jezelf het beste beeldmateriaal om mee te beginnen. En dat maakt het nabewerken een stuk gemakkelijker. Wanneer je een
goed belichte foto corrigeert voor de zwarte tinten (en er meer zwart in brengt) zal dat effect hebben op alle kleuren. Niet alleen op de zwarte tinten in de foto. Daarom moet je dan de middentonen en de hooglichten weer wat corrigeren. Maar… waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Moet je zelf het wiel opnieuw uitvinden? Ik denk dat één van de gemakkelijkste en snelste manieren is om uit te gaan van iets wat een ander al voor je heeft uitgedacht.
Photoshop en Lightroom Presets
Er zijn heel wat sites die tientallen of soms honderden (al dan niet gratis)
Photoshop Actions of Lightroom Voorinstellingen aanbieden. Je kunt er hier al een aantal vinden:
https://www.moorfotografie.nl/lijstje-met-gratis-adobe-lightroom-presets/ Het is echt wel de moeite waard om daar eens naar te kijken. Eenmaal geïnstalleerd heb je met één klik het gewenste effect. Belangrijk is wel dat je hier niet blijft steken. Of je nu een gratis of een betaalde
action of voorinstelling gebruikt: jouw eigen final touch blijft altijd nodig. Want: niemand kan een specifieke action of voorinstelling maken die voor elke gebruiker en elke foto weer precies past. En dat is meteen ook weer het leuke aan fotograferen, iedereen heeft zijn eigen smaak en brengt die over in de foto.
Wanneer is een levendige foto nu te ver bewerkt? Dat blijft een lastige vraag. Voor mij is dat: wanneer het beeld niet meer overeenkomt met wat ik met mijn ogen heb gezien, hoe het in real life was. Betekent dat dan dat geen enkele foto meer ‘over the top’ mag zijn? Nee, natuurlijk niet. Dat blijft jouw eigen artistieke visie!
Conclusie
Met deze tips kun je je fotografievaardigheden naar een hoger niveau tillen en foto's maken met levendige kleuren die indruk maken op je publiek. Het draait allemaal om het beheersen van de basisprincipes van belichting, witbalans en filtergebruik om een stevige basis te leggen voor je bewerkingen. En hoewel Photoshop Actions en Lightroom Voorinstellingen geweldige hulpmiddelen kunnen zijn om je foto's een vliegende start te geven, onthoud dat het jouw creatieve touch is die je foto's uniek maakt en jouw persoonlijke stijl naar voren brengt. Wes niet bang om te experimenteren en laat je creativiteit de vrije loop!