Fotografie

Bloedmaan, Supermaan, Maansverduistering

Bloedmaan, Supermaan en MaansverduisteringTja, om deze maansverduistering kon je niet omheen... Via allerlei media werd je zowat 'doodgegooid' met berichten hierover. Bijna iedereen had wel wat tips en trucs om de perfecte maanfoto te maken. De omstandigheden leken perfect. Een volle maansverduistering, een supermaan en een bloedmaan. Daarbij nog eens de wetenschap dat dit verschijnsel de eerste 15 jaar weer op zich laat wachten bracht velen het gevoel dit moment absoluut niet te mogen missen. Dat had ik eigenlijk ook wel. Ik had het verschijnsel bloedmaan nooit echt duidelijk gezien en wilde het dan ook weleens vastleggen. Ik was goed voorbereid. Een stevig statief met daarop mijn Nikon D7100 met een Nikkor 300mm f/4 en een Nikkor TC2 converter. Goed voor 600mm op een cropcamera dus. Daar kon ik de maan bijna mee uit de lucht schieten. Deze combinatie had ik achter op mijn terras neergezet en kon die daar veilig achterlaten. De bediening deed ik via de CamRanger. Ik kon vanaf de bank de camera bedienen. Alleen wanneer de maan uit het beeld liep, moest ik even naar buiten om de boel wat op te schuiven. Het scherpstellen viel even vies tegen. Na enkele foto's heb ik de TC2 converter dan ook maar verwijderd. Dat leverde meteen ook een wat rustiger beeld op, omdat de maan niet elke 3 minuten uit het beeld liep. Later begreep ik dat veel meer mensen last hadden van onscherpte. Veel daarvan (zag ik later) was te wijten aan het niet houden aan de 500 regel. Al met al ben ik van 3 uur tot 5 uur in de ochtend bezig geweest met fotograferen. Daarna was het hoogtepunt wel voorbij en ging alles in omgekeerde volgorde. Dat heb ik maar gelaten voor wat het is. Met een aantal verjaardagen in ons gezin net achter de rug kon ik die uurtjes slaap nog wel goed gebruiken. Onderstaan is een compilatie van enkele beelden. Dit is niet ter plekke gemaakt, maar in Photoshop samengevoegd. De scherpte valt me niet tegen, moet ik zeggen. Resumerend: een ontzettend magisch en mooi moment om mee te maken. Ik ben blij dat ik deze beelden nu in mijn database heb. Maar de volgende keer blijf ik lekker in bed, denk ik. ;-) Bloedmaan, Supermaan en Maansverduistering Klik op de foto voor groot formaat.