Bloedmaan, Supermaan, Maansverduistering
28 september 2015 
1 min. leestijd

Bloedmaan, Supermaan, Maansverduistering

Bloedmaan, Supermaan en MaansverduisteringTja, om deze maansverduistering kon je niet omheen... Via allerlei media werd je zowat 'doodgegooid' met berichten hierover. Bijna iedereen had wel wat tips en trucs om de perfecte maanfoto te maken. De omstandigheden leken perfect. Een volle maansverduistering, een supermaan en een bloedmaan. Daarbij nog eens de wetenschap dat dit verschijnsel de eerste 15 jaar weer op zich laat wachten bracht velen het gevoel dit moment absoluut niet te mogen missen. Dat had ik eigenlijk ook wel. Ik had het verschijnsel bloedmaan nooit echt duidelijk gezien en wilde het dan ook weleens vastleggen. Ik was goed voorbereid. Een stevig statief met daarop mijn Nikon D7100 met een Nikkor 300mm f/4 en een Nikkor TC2 converter. Goed voor 600mm op een cropcamera dus. Daar kon ik de maan bijna mee uit de lucht schieten. Deze combinatie had ik achter op mijn terras neergezet en kon die daar veilig achterlaten. De bediening deed ik via de CamRanger. Ik kon vanaf de bank de camera bedienen. Alleen wanneer de maan uit het beeld liep, moest ik even naar buiten om de boel wat op te schuiven. Het scherpstellen viel even vies tegen. Na enkele foto's heb ik de TC2 converter dan ook maar verwijderd. Dat leverde meteen ook een wat rustiger beeld op, omdat de maan niet elke 3 minuten uit het beeld liep. Later begreep ik dat veel meer mensen last hadden van onscherpte. Veel daarvan (zag ik later) was te wijten aan het niet houden aan de 500 regel. Al met al ben ik van 3 uur tot 5 uur in de ochtend bezig geweest met fotograferen. Daarna was het hoogtepunt wel voorbij en ging alles in omgekeerde volgorde. Dat heb ik maar gelaten voor wat het is. Met een aantal verjaardagen in ons gezin net achter de rug kon ik die uurtjes slaap nog wel goed gebruiken. Onderstaan is een compilatie van enkele beelden. Dit is niet ter plekke gemaakt, maar in Photoshop samengevoegd. De scherpte valt me niet tegen, moet ik zeggen. Resumerend: een ontzettend magisch en mooi moment om mee te maken. Ik ben blij dat ik deze beelden nu in mijn database heb. Maar de volgende keer blijf ik lekker in bed, denk ik. ;-) Bloedmaan, Supermaan en Maansverduistering Klik op de foto voor groot formaat.
Over de schrijver
Je las zojuist een blog van mij, Peter van Veen Wil je meer van dit soort blogs lezen? Meld je dan hier aan voor mijn geregelde mails. Mooi meegenomen: als bonus ontvang je dan een gratis e-book over hoe je nooit meer onscherpe natuurfoto's gaat maken. Wil je betere (natuur)foto's maken? Dit is wat ik voor je kan doen:• De cursus Basiskennis Fotografie - in korte tijd de basis van fotograferen onder de knie krijgen • De Masterclass Serie - 12 diverse opdrachten incl. feedback door mij • De Fotografie Praktijkschool - toegang tot al mijn cursussen, trainingen en mijn feedback
Laura Vink
Door

Laura Vink

op 28 Sep 2015

Mooie serie zo Peter! Maar begrijp ik het goed dat je de 'voorgrond' er ook later in gephotoshopt hebt? Voor mijn gevoel is de maan namelijk wel héél erg groot.

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 28 Sep 2015

Dankjewel Laura. Ja, de voorgrond is puur 'vulling' voor de serie. Het is een bewuste keuze om die wat groter neer te zetten. Op ware grootte blijft er niet veel wan over. Ik wilde hier wat meer detail laten zien.

Doeke Dobma
Door

Doeke Dobma

op 28 Sep 2015

Mooi in beeld gebracht, Peter. Hier herken ik de ware meester. Mijn complimenten.

Soraya de Haan
Door

Soraya de Haan

op 29 Sep 2015

Ik vond het scherpstellen moeilijk omdat de verduisterde maan op liveview bijna niet te zien was. Ik dacht dat scherpstellen op oneindig altijd goed zou zijn, de maan staat immers ver weg. Pas toen het eerste licht weer op de maan viel merkte ik dat scherpstellen op oneindig een wazig beeld gaf.

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 29 Sep 2015

Dankjewel voor deze mooie woorden Doeke!

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 29 Sep 2015

Soraya, ik heb ook wat problemen gehad om goed scherp te stellen. Uiteindelijk heb ik maar vertrouwd op ouderwets door de beeldzoeker kijken en op het oog scherpstellen.

Bep
Door

Bep

op 02 Oct 2015

Mooie serie zo, maae wat bedoel je met de 500 regel?

Peter van Veen
Door

Peter van Veen

op 02 Oct 2015

Bep: om onscherpte (door de beweging van de maan) te voorkomen mag de sluitertijd maximaal dit zijn: 500/(brandpunt x cropfactor). Bij mij was dat 300mm x cropfactor 1,5 van Nikon = 450. Dus 500/450 = ongeveer 1 seconde. Voor meer info moet je dit artikele eens lkezen: http://www.nandoonline.com/?p=4434

Reactie plaatsen