Belichting: Reflectoren

Een basistechniek voor het verzachten van hooglichten en het invullen van schaduwen is het licht niet op het onderwerp te richten, maar op een relatief groot oppervlak dat licht genoeg is om een aanzienlijke hoeveelheid licht op de scene ter werpen. Deze belichting is gemakkelijk op te zetten maar niet zo nauwkeurig als met lampen, waarbij de regeling en de spreiding van de lichtbundel belangrijk zijn. 

De essentiële eigenschappen van reflectoren is de reflectiviteit van hun oppervlak, dan kan variëren van mat-wit tot spiegelend. De elementaire vorm van reflectoren is een paneel. Dat kan gemakkelijk zelf gemaakt worden van een stuk karton, een plaat polystyreen of zelfs een gewoon laken. De grootste moeilijkheid met panelen is hun omvang. Willen ze goed werken, dan moeten ze groot zijn. Ze hoog opstellen of ophangen kan echter lastig zijn. 

Daarom is de meest gebruikte soort reflector de paraplu, die het voordeel heeft direct op de flitskop te passen en ingeklapt kan worden. Draagbaarheid is altijd belangrijk, behalve bij de meest statische studio-opstelling. Een andere populaire oplossing is dan ook de handzame en inklapbare ronde reflector, die een buigzame band heeft, waardoor hij klein is op te vouwen.

Paraplu's

Paraplu's, al dan niet met reflecterend materiaal aan de binnenkant,zijn er in vele maten. Met name op locatie, maar toch zeker ook wel in de studio zijn ze erg gemakkelijk in gebruik. Er zijn diverse soorten en varianten beschikbaar: de zwarte met zilveren binnenkant, de zwarte met gouden binnenkant, de zwarte met een witte binnenkant en de gewone witte. De zwarte versies kunnen alleen gebruikt worden om het licht te bouncen, de witte kun je ook gebruiken om doorheen te flitsen, de shoot-through.


Reflectoren

Reflectoren zijn er ook in allerlei maten en materialen. Deze beide factoren zijn van invloed op het karakter van het gereflecteerde licht. Erg gemakkelijk en populair zijn de 5-in-1 reflectoren. Dit is een reflector met een mat-wit oppervlak en daarbij een afneembare hoes met de kleuren wit en zwart. Deze hoes kan ook omgekeerd worden, dan komen de kleuren goud en zilver tevoorschijn. 

De meeste reflectoren zijn van het opvouwbare type en zijn handig in gebruik op locatie. Ze zijn rond en kunnen worden opgevouwen. In de rand zit een stalen hoepel die de stof strak houdt. Ze worden opgevouwen door ze aan twee kanten vast te pakken en in een acht te draaien. De goudkleur kan hierbij voorzien in warmte in de portretten. Die goudkleur is de laatste tijd ook erg in opkomst als vaste reflector: de California Sunbounce reflectieschermen. Deze zijn wel demontabel, maar dus niet opvouwbaar. Deze Sunbounce reflectieschermen zijn toch wel superieur te noemen op het gebied van het oplichten van het model bij portretfotografie. Nadeel: ze zijn behoorlijk aan de prijs.


Gobo's en Barndoors

Deze worden gebruikt tegen overstraling door rechtstreeks licht en grote witte vlakken. Ze kunnen ook worden ingezet voor subtractieve belichting waarbij ze min of meer werken als een omgekeerde reflector en dus in plaats van licht een schaduw op het model werpen. Gobo's zijn meestal stukken zwart karton of ander stevig materiaal die licht tegenhouden. Barndoors zijn scharnierende kleppen die op de reflector van de flitslamp zitten om het te belichten oppervlak af te bakenen.