Verschillen tussen Lightroom Profielen en Voorinstellingen
Ik kan me voorstellen dat het een beetje verwarrend is. De voorinstellingen kennen we al langer en nu komen er profielen, die feitelijk hetzelfde doen, maar dan op een andere plaats. Vreemd. Daarom hier wat meer uitleg.
Een profiel is een gestapelde aanpassing
Voorinstellingen zijn niets meer of minder dan een set aanpassingen op de waarden van diverse schuifjes. Deze aanpassingen overschrijven echter de bestaande waarden die je al eerder hebt gedaan op een foto. Stel dat je de kleurtemperatuur wat warmer hebt gemaakt bij een zonsondergang dan kan een voorinstelling dit zonder pardon weer ongedaan maken. Een profiel werkt juist als een gestapelde aanpassing. De reeds aangepaste waarden blijven keurig intact.
Een profiel is slimmer
Een profiel werkt slimmer dan een voorinstelling. Ze werken met aanpassingen die ‘achter de schermen’ worden toegepast. Daarnaast kunnen ze ook LUT’s (Look Up Tables) bevatten voor de meer gevorderde kleuraanpassingen. Een LUT geeft profielontwikkelaars veel meer ruimte om specifieke aanpassingen te doen dan met een gewone voorinstelling ooit mogelijk zou zijn.
Een profiel is dimbaar
De creatieve profielen (Artistiek, Modern, Vintage en Zwart-wit) kunnen gedimd worden, maar zelfs ook extra benadrukt worden. Afhankelijk van hoe sterk jij een profiel wilt gebruiken kun je de Hoeveelheidschuif daarvoor inzetten. Bij voorinstellingen is dit alleen mogelijk met een speciale plugin.
Een profiel kun je niet zelf maken
Waar een voorinstelling door iedereen gemaakt kan worden, is dat bij een profiel niet het geval. Daarvoor moet je een Adobe Ontwikkelkit hebben. Ofwel: de drempel om een profiel te maken is veel hoger. In de praktijk zullen nieuwe profielen alleen door professionals gemaakt worden. De standaard ligt daardoor waarschijnlijk wel een stukje hoger.
Een profiel kan in een voorinstelling
Dat is een leuke handigheid van de voorinstelling! Binnen een voorinstelling is het mogelijk om een profiel te kiezen en daar bovenop nog de nodige extra aanpassingen te doen, zoals bijvoorbeeld nog wat meer contrast, verscherping of een vignet.
Conclusie
Profielen en voorinstellingen lijken erg veel op elkaar maar hebben toch beiden een andere insteek. Een profiel gebruik je voor een compleet ander effect en sfeer eventueel gevolgd door de nodige handmatige aanpassingen. Voorinstellingen gebruik je meer voor ‘losse’ zaken zoals een vignet, verscherping, belichting, etc.
Natuurlijk mag je nog altijd verder werken op de manier zoals dat voor de update gebeurde: met enkel en alleen voorinstellingen. Waarschijnlijk zal er in de toekomst wel meer ontwikkeld worden richting profielen en minder op voorinstellingen.