Van stofvlekken naar stuifmeel
Vanochtend zat ik een poosje in onze voortuin. Met mijn macrolens en de DIY flits diffuser. Dat zijn heerlijke momenten. Want in onze voortuin staan volop bloeiende veldbloemen die allerlei insecten aantrekken. En de volle zon staat er dan nog niet op, dan heb je geen last van hard licht.
En nog een voordeel van de ochtend: het is meestal (redelijk) windstil. Nu weet ik echt wel dat windstil een relatief begrip is bij macrofotografie. Want dan voelt elk zuchtje wind aan als een halve storm.
Tussen die veldbloemen kwam ik deze zweegvlieg tegen. Die ging eens mooi tegenover me zitten. Waar ze meestal je de kont toekeren was dat nu niet het geval, ik keek de zweefvlieg precies in de ogen. En wat een ogen zijn dat? Ik word altijd helemaal blij als ik zie dat ik de rasters in de ogen kan tellen. En sinds ik de flitser met diffuser gebruik lukt dat vaker dan ooit.
Overigens heb ik in onze Fotografie Praktijkschool een aantal uitgebreide video's geplaatst over de voordelen van zo'n DIY flits diffuser. En hoe je die zelf maakt. Want dat is ook belangrijk.
Tijdens het bewerken in Lightroom Classic kwam ik meteen de keerzijde tegen van mijn manier van fotograferen. Doordat ik flits kan ik gebruik maken van een heel klein diafragma, f/16 in mijn geval. Normaliter levert dat allerlei problemen op met te weinig licht, maar daar heb ik geen last van.
Waar ik wel last van heb zijn de sensorvlekken. Die worden door het kleine diafragma scherp in beeld gebracht. In andere gevallen vallen die dan buiten de scherptediepte en zie je die niet, in mijn geval duidelijk wel. Gelukkig was dat wel op te lossen met de Vlekverwijderaar. Het duurt alleen even.
Maar het resultaat is wel dat er geen stofvlekjes op de sensor meer te zien zijn, waardoor alle aandacht uit gaat naar andere deeltjes: het stuifmeel op de rasterogen van de zweefvlieg!
Na de vlekjes wegwerken zijn er nog wel wat andere dingen aan deze foto gedaan. Met de maskerfunctie heb ik onderwerp en achtergrond gescheiden bewerkt. De zweefvlieg kreeg wat meer licht, textuur en verzadiging, de achtergrond werd juist wat donkerder gemaakt en kreeg een stuk minder verzadiging, waardoor enkele gekleurde dingen in de achtergrond niet meer opvallen.
Hieronder zie je de verschillen tussen onbewerkt en nabewerkt:
Before - Onbewerkt
After - Nabewerkt
Bewerking in Lightroom
Zo zie je dat er met een par relatief kleine aanpassingen heel veel mogelijk is. Is dan de hele foto totaal verbouwd? Nee hoor, het blijft een subtiele aanpassing. Let wel: ik zeg niet dat het weinig inspanning kost (hallo vlekjes wegwerken!).
Wil je ook zo leren fotobewerken in Lightroom? Schrijf je dan in voor mijn cursus Lightroom Classic. Volledig online, op eigen tijd en tempo te volgen.