TTL flitsen, handig of niet?

Veel fotografen hebben wel een flitser in de fototas zitten. Jij waarschijnlijk ook. Maar hoe vaak gebruik je die? En hoe gebruik je die dan? Standaard staat elke flitser op TTL flitsen, maar weet je wel wat dat inhoudt? Wat zijn de voordelen en nadelen van TTL flitsen? Heel veel vragen. In dit artikel geef ik je wat antwoorden.

Wat is TTL

TTL betekening Through The Lens, ofwel in goed Nederlands: DDL, Door De Lens. Dit houdt in dat de camera de lichtmeting doe door de lens, zoals je dat gewend bent. Uitgezonderd de M-stand zal de camera aan de hand van de lichtmeting de instellingen bepalen. Wanneer er een flitser in het spel komt die TTL gestuurd wordt, vindt er communicatie plaats tussen de camera en de flitser. 

Dat alles aan de hand van de lichtmeting. Deze lichtmeting vindt plaats in combinatie met de flitser. De flitser geeft tijdens de lichtmeting een minieme voorflits af. En daarmee bepaalt de camera welke instellingen gebruikt zullen worden en hoeveel flitslicht afgegeven wordt. 


Voordelen van TTL

Gemak – wel het grootste voordeel vind ik persoonlijk. Vooral wanneer de setting en de omstandigheden steeds anders zijn. Stel je voor dat je op een feestje bent, in een zaaltje en je loopt daar rond om te fotograferen. Dan is het erg handig wanneer je de flitser niet steeds zelf hoeft in te stellen. Snelheid – door de automatische lichtmeting ben je heel snel. Je ziet een situatie en je kunt meteen de foto maken. Heel anders dan wanneer je zelf de flitskracht moet instellen. 


Nadelen van TTL

De camera denkt – TTL flitsen betekent niet dat al je flitsfoto’s nu ineens wel goed zijn. Nee nee nee! Ook nu betekent gewoon recht naar voren flitsen meestal een niet echt interessante belichting. Ook nu wordt het een beetje plat. Maar, ik geef toe, beter dan geen foto. Blijf zelf wel nadenken over hoe je het licht stuurt. 

Recht naar voren, via het plafond of via een muur. Lichtmeting is niet perfect – zoals de lichtmeting van de camera in situaties zonder flitser behoorlijk de mist in kan gaan, denk aan scenes waar grote delen erg licht of juist erg donker zijn, kan dat ook gebeuren wanneer de flitser actief is. 


Belichtingscompensatie

Ben je het niet eens met de lichtmeting door de camera, dan kun je gelukkig zelf ingrijpen in de instellingen. Iedereen kent wel de term Belichtingscompensatie. Met deze knop kun je de foto overbelichten of juist onderbelichten. Een dergelijke functie bestaat ook voor TTL-flitslicht. Dan heet het Flitscompensatie. Hiermee kun je de TTL-lichtmeting compenseren voor de hoeveelheid flitslicht. Die functie zit op de flitser, soms ook op de camera. Kijk even in de handleiding hoe dat voor jouw spullen werkt.


Conclusie

Is TTL nu handig of niet? Dat verschilt per situatie. Gebruik je de flitser los van de camera? Dan kies ik voor Manueel i.p.v. TTL. Gebruik je de flitser op de camera? Dan heb je de keuze, maar veelal kies is voor TTL, eventueel gecombineerd met flitscompensatie. Blijf in elk geval wel nadenken over hoe je het licht laat vallen. Blij het licht de baas!