Review Praktijkboek Macrofotografie
Het Praktijkboek Macrofotografie is het derde deel in de reeks Praktijkboeken. In 2012 verscheen het Praktijkboek Vogelfotografie, in 2013 het Praktijkboek Landschapsfotografie en nu in 2014 het Praktijkboek Macrofotografie.
De schrijvers
Tja, wie is nu eigenlijk de schrijver van dit boek? De community Nederpix heeft het uitgegeven, het boek zelf is een coproductie van diverse schrijvers: Arjen Drost, Joris van Alphen, Leon Baas, Jaap Schelvis, Paul van Hoof en Ron Poot Meer info over de schrijvers ontbreekt in het boek. En dat vind ik wel jammer.
Een pagina per schrijver om zich even te laten zien en zich voor te stellen had er best bij gekund. En ik hecht erg veel waarde aan 'het gezicht erachter'. Dat ontbreekt hier, wel kun je via bovenstaande linkjes meer te weten komen over de schrijvers. Ter compensatie. :-)
Het boek
Het boek heeft een mooie ondertitel die eigen precies vertelt waar het om gaat bij macrofotografie:
"Laten zien wat je niet ziet"
De lancering tijdens de PiXperience macrodag was al heel interessant, wat kan het boek nog meer bieden? Een live verhaal trekt je de materie in, maar het is maar eenmalig. En dat is weer het voordeel van een boek. Je leest er een stukje in, legt het weer weg en later kun je het nogmaals lezen. Enzovoorts.
Het is een naslagwerk waarin je steeds weer een anders stukje informatie uit kunt opnemen. De layout en structuur van het boek zijn gelijk aan te andere boeken uit de serie. Prima herkenbaar. Het is een handzaam boek van vierkant formaat met een harde omslag.
Het gebruikte papier is lekker stevig en de kwaliteit van de foto's is fenomenaal. Groot, hoog van kwaliteit en duidelijk. Zoals het hoort dus in een boek over fotografie. :-)
Het boek beslaat zo'n 190 pagina's en heeft een prima verdeling van informatie. Het eerste deel (hoofdstukken 1-4) gaan vooral over apparatuur en techniek. Het tweede deel (hoofdstukken 5-7) leert je meer over compositie en creatief fotograferen. In het derde deel (hoofdstukken 8-13) wordt dieper ingegaan op enkele populaire soortgroepen binnen macrofotografie: vlinders, libellen, amfibieën en reptielen, flora, paddenstoelen en overige dieren. Mooi afgekaderd allemaal.
Als laatste wordt nog een stukje dieper ingegaan op de ethiek van macrofotografie. Hoe komt een verantwoorde foto tot stand? Een leuke extra is een macrokalender, waarmee je door de seizoenen geleid wordt. Uiteraard nooit compleet, maar wel goed voor de inspiratie!
De conclusie
Het Praktijkboek macrofotografie is een perfect boek voor iedereen die al een beetje bekend is met macrofotografie en daar dieper in wil duiken. Net als bij het Praktijkboek Landschapsfotografie is ook de keuze om met meerdere schrijvers te werken goed geweest. Ieder heeft toch weer z'n eigen speerpunten en inzichten en dat houdt het geheel afwisselend en ook heel goed leesbaar.
Het is een zeer fraai boek met veel nuttige informatie die goed afgewisseld wordt met hele mooie beelden. Het is geen boek wat je in één avond op de bank even uitleest. Daar is de tekst, maar ook de inhoud teveel voor. Lees hoofdstuk voor hoofdstuk en laat het lekker bezinken. En ga dan DOEN. Dan haal je het meeste uit dit boek.
Ook dit keer weer erg fijn leesvoer. Bij mijn weten is er geen Nederlandstalig boek wat zo compleet en helder geschreven is. Petje af voor de makers. Dit boek mag bij geen enkele liefhebber van macrofotografie op de plank ontbreken!