Moet je in RAW Fotograferen?
- Het geeft je de mogelijkheid om te werken met ongecomprimeerde bestanden. Het bevat alle informatie die van de sensor afkomstig is.
- Het geeft je meer controle over de witbalans, schaduw- en hooglichten, contrast, helderheid, ruis, etc. Dit alles ligt opgeslagen in het 12 bits formaat van het RAW bestand.
- Het is erg handig in ‘extreme’ omstandigheden, zoals situaties met veel contrast of wanneer weinig licht beschikbaar is.
- Het geeft een beter eindresultaat als foto mits je handig bent met een programma als bijvoorbeeld Adobe Photoshop.
- Digitale opslag – hoeft tegenwoordig geen probleem meer te zijn, de Gigabyte per Euro verhouding stijgt nog steeds, je krijgt steeds meer ruimte voor je Euro. Inmiddels zijn Terabyte harddisks al de standaard geworden. Maar wat is genoeg? Een gemiddeld RAW bestand is ongeveer 25-50 MB groot. Tel daarbij nog eens de omzetting naar TIFF, naar PSD en naar JPEG, en dan is een Terabyte ineens niet zoveel meer… Hou daarbij ook rekening met de trend dat de camera’s steeds meer Megapixels aan boord hebben, waardoor bovenstaand rekensommetje alleen maar nadeliger uit gaat vallen.
- Tijd – nabewerking kost tijd, veel tijd. Als je dan ook nog eens een inefficiënte workflow hebt.
- Ervaring met nabewerking – wat mij betreft de belangrijkste factor. Zonder goede kennis en ervaring op het gebied van fotobewerking en de kunde om een goede foto te ‘zien’, kun je aan de knoppen draaien wat je wilt, maar zul je nooit een betere foto van maken dan je DSLR er op JPEG formaat van maakt.