Hoe maak je de scherpste foto?

Een scherpe foto maken. Sommige fotografen geven hun hele hebben en houden er voor. Alles voor de scherpst mogelijke foto. Is ultieme scherpte in de foto dan het alles?

Nee. Tenminste, dat is mijn mening. Ik vind het prima als er onscherpe delen in mijn foto zitten. Zolang het maar scherp is op de plaats waar ik dat graag wil.

Maar, voor iedereen die toch op zoek is naar nog meer scherpte in de foto heb ik hier een aantal tips. Deze lijst is niet uitputtend, maar genoeg om eens mee te beginnen.

Fotografeer in goed licht. Wanneer je vertrouwt op de autofocus is goed (las in: ruim voldoende) licht essentieel. Bij te weinig licht heeft ook de AF moeite om goed scherp te stellen.


Zoek voor elke lens de ‘sweet spot’ op. Veel beginners maken de fout om de lens te diafragmeren tot het kleinst mogelijke diafragma, in de hoop daarmee steeds meer scherpte te krijgen. Dat is niet zo, want er wordt alleen meer scherptediepte gecreëerd. Wil je meer scherpte, kies dan een diafragma ergens in het midden. Meestal ligt de ‘sweet spot’ tussen f/8 en f/11.

Gebruik een stevig statief. Plaats je camera op een goed en stevig statief, dat helpt je meteen aan scherpere foto’s. Let op dat je eerst de dikste delen van de poten uitschuift.


Gebruik een korte sluitertijd. Hiermee voorkom je bewegingsonscherpte die optreedt door een te lange sluitertijd i.c.m. de gebruikte lens.

Gebruik de juiste autofocus methode. Fotografeer je bewegende objecten, zorg er dan voor je de AF staat ingesteld op AF-C (Autofocus Continuous). Bij stilstaande onderwerpen is de AF-S (Autofocus Single) de beste optie.

Voorkom beweging van het onderwerp. Moet je werken in slechtere lichtomstandigheden met toch een lage ISO en een minder korte sluitertijd dan is het zaak om er voor te zorgen dat je onderwerp zo stil mogelijk staat. Bij mensen kun je dat gewoon vragen, bij dieren wordt dat iets lastiger.


Kies de juiste ISO. Gebruik een ISO waarde die de juiste balans biedt tussen een korte sluitertijd en niet teveel ruis.

Voorkom problemen met filters. Goedkope filters kunnen een negatief effect hebben op de scherpte van de foto. Gestapelde filters geven meer risico op flares, maar ook op verminderd contrast, waardoor er weer minder scherpte is.


Kijk uit met het toepassen van software om ruis weg te halen. Teveel ruisreductie toepassen betekent vrijwel altijd verminderde scherpte. Kies liever voor een scherp beeld met wat ruis dan andersom.

Gebruik de juiste hoeveelheid verscherping in de nabewerking. Veel beginnende fotografen zijn zich niet bewust van het feit dat een print net iets meer verscherping nodig heeft dan een digitaal beeld. Ga je een foto afdrukken dan is het zinvol om zodanig te verscherpen dat het op het scherm net iets teveel lijkt. Dat is gewoonlijk precies de juiste hoeveelheid verscherping voor een afdruk op papier.