Hoe maak je de perfecte plaat?
Wat is belangrijk?
Creativiteit en weten hoe je een uniek beeld vastlegt is wat je beelden onderscheid van anderen. Een goede foto is visueel aantrekkelijk voor de kijker. Het heeft de kracht om de aandacht te grijpen en langer vast te houden. Er zijn enkele basiselementen die zorgen voor de perfecte plaat. Door je aandacht op die gebieden te richten stijg je boven het gemiddelde uit. En onthoud dit: je camera maakt geen goede compositie voor je.
Compositie
Samen met licht is compositie het belangrijkste aspect van de perfecte plaat. Hoe je je onderwerp en de bijbehorende objecten plaatst of arrangeert zet de toon voor de foto. Heb je niet de juiste compositie, dan zal het niet lukken om de perfecte plaat te maken. De compositie maakt of breekt je foto. Hooguit kun je een foto maken die niet echt spannend is om naar te kijken. Verander de compositie tot je een setting hebt met een eindbeeld waar de kijker de ogen niet van af kan houden. Maak foto’s vanuit verschillende hoeken en standpunten. Het maken van diverse perspectieven stelt je in staat om nu net dat plaatje te maken die je in gedachten hebt. Het beeld moet de kijker meteen pakken en ook nog even vasthouden. De aandacht voor de details is daarbij ook heel belangrijk. Heeft de foto geen detail, of ontbreekt het aan een goede compositie, dan zal de kijker meteen afdwalen en zonder pardon verder gaan.
Licht
Het gebruik van licht is eveneens heel belangrijk. Het speelt een leidende rol in het maken van de perfecte plaat. Heel cru gesteld: als je geen licht hebt om de foto te maken, is er geen foto. En daarom heb je licht nodig. En je moet het licht gebruiken en op de juiste manier inzetten. Het maken van een silhouetfoto vraagt niet zoveel licht als een foto van een newborn. Het licht, en ook de belichting, is in deze beide situaties totaal verschillend. Het licht kan echter gebruikt worden om een unieke en gedetailleerde foto te maken. Is er weinig licht aanwezig en je kunt niet de juiste belichting maken dan wordt je foto donker. Je moet rekening houden met de richting van het licht, maar ook met de kwaliteit van het licht. En daarnaast ook nog eens met de kleur van het licht.
Kleuren
Onze ogen trekken vooral aan op warme kleuren zoals oranje en rood. Koele kleuren zoals blauw en groen stoten meer af. Hierdoor kun je een soort van 3D effect in je foto verkrijgen door een rood onderwerp af te zetten ten een blauwe achtergrond. Dit is een goede manier om je foto boven de massa uit te krijgen. Denk er ook aan dat koele kleuren een verzachtend en vredig effect hebben. Die moet je daarom niet (voornamelijk) gebruiken wanneer je juist actie wilt vastleggen. Beter is het dan om juist de warme en pittige kleuren te gebruiken om dit effect te verkrijgen. Let er ook op dat je de kleuren in de nabewerking op de juiste manier weergeeft. Je wilt het groene gras geen blauwe uitstraling geven puur om het kalmerende effect. Hou de kleuren zoals ze zijn en probeer ook niet om de originele kleuren van een object totaal te wijzigen.
Verhaal
Een goede foto helpt je bij het vertellen van een verhaal. Heb je een verliefd koppel voor de lens die elkaars hand vasthouden en elkaar in de ogen staren, dan vertelt de foto het verhaal van hun liefde. Het laat emotie zien. Een echtpaar wat met de handen wuift en in de verte kijkt neemt je mee in het afscheid van dierbaren. Ook hier weer de emotie. Dit zijn manieren om met je foto een gedetailleerd verhaal te vertellen. Dat maakt een foto tot de perfecte plaat.
Originaliteit
Probeer je iets na te maken wat een andere fotograaf al heeft vastgelegd, dan gaat het niet werken. Er moet altijd iets van jezelf in zitten. Een goede fotograaf maakt zijn/haar eigen meesterstuk zonder het werk van een ander te kopiëren. Een fotograaf die kijkt naar andermans werk en het stukje voor stukje namaakt is feitelijk de klant aan het bedriegen. Er op uit gaan en je eigen beeld maken met je eigen gevoel zonder vooraf alles bepaald te hebben helpt om je los te maken van de concurrentie. Het zet je als het ware een beetje apart. Ga met een open mind een fotoshoot in wanneer je nadenkt over welke locatie, achtergrond of props je nu weer eens gaat gebruiken. Laat de creativiteit maar stromen! Altijd hetzelfde doen of altijd doen wat een ander al deed toont een gebrek aan creativiteit. En dat is heel jammer, want dat zie je onherroepelijk terug in je portfolio. Je klanten zullen zich afvragen waarom al je foto’s er zo hetzelfde uit zien, of waarom je altijd dat zelfde bankje gebruikt…
Emotie
Emotie is het laatste gebied waar je op moet focussen bij het maken van de perfecte plaat. Het vastleggen van emotie is een sleutelelement dat elke goede foto moet hebben. Iedere gezichtsuitdrukking is uniek en emoties kunnen gezien worden in een ieders gezicht. Een persoon met een neutrale gezichtsuitdrukking laat een emotie zien zonder er zich bewust van te zijn. Enkele emoties die het meest voor de hand liggen zijn: geluk, verdriet en opwinding. Wanneer je deze emoties regisseert en dus niet vastlegt als spontane emotie, dan ziet het er ook uit als een geregisseerde emotie. Dat moet je voorkomen. Het vastleggen van pure en oprechte emoties is niet vanzelfsprekend. Wanneer je een getalenteerde fotograaf bent, ben je in staat om deze unieke hartenstralen zo nu en dan vast te leggen. Aarzel niet wanneer je de kans hebt om deze pure emoties te vangen. Dat is wat een goede foto verandert in de perfecte plaat!