Het histogram kort uitgelegd

Het histogram is één van de meest ondergewaardeerde functies op de digitale camera. Het histogram is terug te vinden op vrijwel alle digitale camera’s. Je kunt het bekijken op het LCD-scherm terwijl je de compositie maakt, of nadat de foto is gemaakt. Maar wat zie je nu eigenlijk in het histogram terug?

 

Heel simpel gesteld: het geeft de mate van helderheid van de scene weer. Je ziet een grafiek met een balk eronder die verloopt van zwart aan de linkerzijde tot wit aan de rechterzijde. En natuurlijk alle gradaties (256 stuks) daartussen. Dit geeft alle pixels weer in de foto. De grafiek laat in feite 256 staafjes zien, die het aantal pixels per gradatie tussen zwarte en witte delen in de foto weergeven. De donkerste schaduwen staan aan de linkerzijde van de grafiek en de helderste hooglichten zijn te vinden aan de rechterzijde. De hoogte van elke balkje geeft aan hoeveel pixels zijn aangetroffen bij een bepaald helderheidsniveau.  


Stel nu dat je een foto hebt die onderbelicht is en erg donker, dan zullen de meeste pixels geteld worden aan de linkerzijde van het histogram. Wanneer de scene erg licht is zitten de meeste pixels aan de rechterzijde. Het histogram hieronder laat de meeste pixels in het midden zien, wat betekent dat de scene min of meer egaal is belicht. Een gelijkmatig verspreid pixelpatroon wil echter niet zeggen dat de foto correct is belicht, alleen maar dat de verhouding tussen lichte en donkere delen in balans is. Het histogram van een donker onderwerp zal de meeste pixels aan de linkerzijde tellen, maar dat is niet erg, want zo is het ook bedoeld.  Hoewel je een belichting altijd nog het beste kunt beoordelen met je eigen ogen, kan het histogram een toegevoegde waarde zijn. Bijvoorbeeld wanneer het LCD-scherm moeilijk is te zien bij zonnig weer. Met de grafiek kun je dan redelijk bepalen of een bepaalde scene te licht of te donker zal uitvallen. En daarop kun je dan je belichting zo nodig aanpassen.

Photoshop Tip

Een foto kan snel en eenvoudig verbeterd worden door de schuifjes aan de linker- en rechterzijde te verschuiven zodat ze ongeveer aan het begin en einde van de 'berg' komen te staan. Kijk maar eens hieronder: 


Wat vind jij? Is het histogram een nuttige functie? Of kijk je er eigenlijk nooit naar?